Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Bílý dům se obává, že Rusko mění trajektorii války na Ukrajině

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Na ilustračním snímku ukrajinská zdravotní sestra v první linii.

Poradci amerického prezidenta se podle deníku The New York Times obávají, že Rusko si na Ukrajině udrží iniciativu a že „Joe Biden v červnu na summitu G7 nebude moct stejně jako loni říct, že Rusko válku už prohrálo“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Ještě před 18 měsíci se v Bílém domě a Pentagonu debatovalo o tom, zda ruské síly na Ukrajině zkolabují a budou zcela vyhnány ze země,“ píše NYT v úvodu článku.

„Nyní – po měsících pomalého postupu a technologických vylepšeních kontrujících americké zbraně - se Bidenova administrativa čím dál víc obává, že prezident Vladimir Putin nabývá dostatečné hybné síly ke změně trajektorie války a možná i ke zvrácení svých kdysi nepřívětivých vyhlídek,“ dodává.

Podle deníku to vyplývá z rozhovorů s několika nejmenovanými zdroji z Bidenovy administrativy.

Ty měly sice vyjádřit přesvědčení, že „mnoho“ z ruských územních zisků může být získáno zpět, jakmile se „kohoutek s americkou podporou“ z nového balíčku naplno otevře (což má být zhruba v červenci) a jakmile se ukrajinskému prezidentovi podaří dostat na frontu větší množství mladší bojové síly.

V pokusech o předpovědi, kde budou stát bojové linie (byť jen v příštích několika měsících) a jestli Zelenskyj dokáže příští rok přijít s protiofenzivou, jsou ale zdroje podle NYT váhavé.

Jak číst novou ofenzivu u Charkova?

Analytici se shodují, že nová ruská ofenziva v Charkovské oblasti má jediný cíl: Donutit Ukrajinu k reakci, zřejmě tedy oslabit svou obranu v Doněcké oblasti. K dobytí Charkova Rusko zatím v regionu nemá dost sil.

Nejvíc se Bidenovi poradci podle deníku obávají toho, že Rusko bude pokračovat v dobývání dalšího území a že až Biden bude příští měsíc pronášet řeč na setkání skupiny G7, už nebude moct zopakovat svůj výrok z loňského roku, kdy prohlásil, že Putin „už tuto válku prohrál“.

Současná situace není překvapivá podle poradce pro národní bezpečnost z doby vlády prezidenta USA George W. Bushe Stephena J. Hadleyho, kterého NYT označují za „veterána“ v oblasti válek ruského prezidenta Putina.

„Rusko často začíná své války slabě, ale končí je silně,“ řekl Hadley.

Rusko podle něj nyní na frontě těží ze své velikosti: tedy mnohem větší populace a zároveň obrovské vojenské infrastruktury.

Podle analytika Michaela Kofmana z amerického think tanku Carnegie Endowment for International Peace se Rusko své převahy v příštích měsících pravděpodobně pokusí využít k dalším územním ziskům. Převaha ale podle něj nemusí trvat věčně.

„V roce 2024 má ruská armáda materiální převahu a strategickou iniciativu. Letošní rok pro ni představuje příležitost. Pokud ji ale nedokáže přetavit v zisky na bojišti a nabytí hybné síly, existuje slušná šance, že toto okno příležitosti se začne v příštím roce zavírat,“ řekl Kofman NYT.

V Bílém domě každopádně podle NYT rostou obavy, že by příští měsíce mohly být rozhodující.

„Převaha na bojišti je pomíjivá a válka může samozřejmě za dalších 18 měsíců vypadat úplně jinak. V Bidenově administrativě ale sílí pocit, že by následující měsíce mohly být kritické,“ uzavírá NYT s tím, že by mohlo dojít například k nežádoucímu příměří podobnému konci bojů v Koreji v roce 1953, nebo ke změně války v zamrzlý konflikt.

Doporučované