Hlavní obsah

Biden se zlobí na Obamu i Pelosiovou, píší NYT. Termín jeho konce se přiblížil

Foto: Profimedia.cz

Prezident Joe Biden vystupuje z Air Force One, aby se uchýlil do izolace kvůli onemocnění koronavirem.

Bidenovi poradci se domnívají, že pokud se prezident vzdá kandidatury, učiní tak až po vystoupení izraelského premiéra Netanjahua v Kongresu. Americký prezident nechce politikovi, s nímž má napjaté vztahy, dopřát pocit vítězství.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Naplánovaná kampaň s cílem dostat ho z boje o Bílý dům. Tak vidí poslední dění v prezidentské kampani Joe Biden, který se ve svém prázdninovém domě ve státě Delaware zotavuje z nákazy koronavirem. Podle deníku The New York Times je 81letý prezident stále více zahořklý vůči dalším demokratickým politikům včetně svého bývalého šéfa Baracka Obamy.

Vůbec nejvíc viní Biden z organizované kampaně bývalou předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Někdejší hlavu státu Obamu pak údajně považuje za pleticháře v zákulisí.

Obama mlčí, Bidena se nezastane

Právě Obama si v minulosti vybral Bidena za svého viceprezidenta, čímž mu do jisté míry umetl cestičku k pozdější prezidentské kandidatuře. Za blízké spojence považoval Biden donedávna i Pelosiovou a vůdce demokratických senátorů Chucka Summera. V poslední době ale jeden po druhém vyjadřují obavy, aby demokraté listopadové volby neprohráli. Tím vyslovují nedůvěru Bidenovi, že by mohl Donalda Trumpa porazit. Ve chvíli, kdy někteří demokratičtí politici veřejně vyzývají Bidena k odstoupení z boje, Obama mlčí a svého dlouholetého spojence se nezastane. Stejné smýšlení připisují i Hakeemu Jeffriesovi, vůdci demokratů ve Sněmovně reprezentantů.

Bidenův tým i sám prezident zatím trvají na tom, že kandidatura pokračuje. V soukromí už ale někteří z týmu připouštějí, že by dosavadní nájemce Bílého domu mohl souboj o další mandát vzdát. Svůj názor ale prý Biden oproti pátku nezměnil a je možné, že tlak zvenčí ho ještě utvrdí v úmyslu kandidovat.

Šance Kamaly Harrisové

Kamala Harrisová se jeví jako nejlogičtější náhrada za Joea Bidena, pokud by se rozhodl nekandidovat. I když její viceprezidentské začátky byly slabé, v některých průzkumech si proti Trumpovi vede lépe než úřadující prezident.

Pokud by se skutečně rozhodl odstoupit, měl by to podle demokratických politiků udělat co nejdříve. Biden sice před víkendem mluvil o 72 hodinách, kdy se budou dít „velké věci“. Nakonec se však podle médií může stát, že jeho předvídaný konec přijde až ve druhé půlce příštího týdne. Někteří prezidentovi poradci se domnívají, že pokud Biden kandidaturu vzdá, počká si až na středeční vystoupení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Kongresu. „Bibi“ je pozvaný do Washingtonu republikány a Biden, který s ním má napjaté vztahy, mu údajně nechce dopřát radost ze svého pádu.

„Prezident zná premiéra Netanjahua tři desetiletí. Pravděpodobně se uvidí, až tu v průběhu tohoto týdne bude premiér, ale v tuto chvíli nemáme co oznámit,“ citoval list The Times of Israel nejmenovaný zdroj z Bílého domu. Schůzka to asi nebude příliš vřelá, oba politiky v poslední době rozděluje celá řada témat - od vedení války v Gaze přes Netanjahuovu justiční reformu až po americké sankce proti násilným židovským osadníkům.

Nepoznal mě, je to hlubší problém

Tlak na Bidena ze strany demokratů roste každým dnem. V pátek ho devět z nich otevřeně vyzvalo k odstoupení a uvolnění místa jinému kandidátovi. Senátor Seth Moulton z Massachusetts, jemuž Biden pomohl v roce 2014 ke zvolení, řekl, že ho Biden nepoznal, když se setkali minulý měsíc při oslavách vylodění v Normandii.

Co mohlo za Bidenův chabý výkon na debatě?

Podle nejnovějších informací, tentokrát přímo od amerického prezidenta, se na jeho výkonu podepsala únava z cestování. Než sám Biden ale uznal, že jeho výkon nebyl nejlepší, mluvilo jeho okolí o celé řadě dalších faktorů, které se na něm mohly negativně podepsat.

Tím úplně prvním bylo nachlazení, o němž informovaly zdroje obeznámené s přípravami na debatu ještě během jejího vysílání. Poslanec Jim Clyburn, který před čtyřmi lety pomohl prezidentovi Bidenovi získat nominaci, pak v neděli zase prohlásil, že špatný výkon způsobilo přetížení při přípravě.

Bidenova rodina pak vinu házela na jeho poradce a proběhly prý i debaty o tom, zda v prezidentově týmu neudělat personální změny.

Připomeňte si Bidenův výkon ve čtvrteční debatě:

„Samozřejmě se to může stát, když někdo stárne. Když jsem ale před několika týdny sledoval katastrofální debatu, musím přiznat, že to, co jsem viděl v Normandii, bylo součástí hlubšího problému,“ napsal do listu Boston Globe.

K odstoupení už Bidena vyzvalo v poslední době zhruba 40 kongresmanů, další to ale jen neříkají veřejně. Dva sněmovní demokraté pod podmínkou anonymity řekli, že v tajném hlasování by pro odchod Bidena zvedlo ruku 70 až 80 procent členů jejich klubu.

Demokraté už také pochopitelně diskutují o tom, kdo by mohl Bidena nahradit. Mnoho demokratů podle televize CNN tvrdí, že jakýkoliv výběr rychle skončí u viceprezidentky Kamaly Harrisové. Její šance v průzkumech proti Trumpovi sice nebyly o moc vyšší než u Bidena, přesto jí ale stále více demokratů věří. A to dokonce i ti, kterým se během prvního mandátu nezdála výrazná a počítali s tím, že si do této funkce Biden vybere pro příští čtyři roky někoho jiného.

Viceprezidentku nelze odsunout stranou

Možnost, že by se o kandidaturu utkalo více kandidátů na kongresu, mnozí demokraté zavrhují a vidí v ní riziko: „Vnitřní boj nás zabíjí. Neexistuje žádná varianta, v níž byste mohli Kamalu odsunout na stranu,“ řekl CNN člen Demokratické strany pod podmínkou anonymity.

Pro viceprezidentku Harrisovou hovoří i její loajalita k Bidenovi. Harrisová za prezidentem pevně stojí a demokraté očekávají, že pokud ho nahradí, měla by získat i jeho podporu. Kdyby to neudělal, svědčilo by to o nejednotnosti strany - konkurenční republikáni přitom pevně stojí za Trumpem.

Pokud by Bidena nahradila právě Kamala Harrisová, měli by pravděpodobně demokraté zajištěnou přízeň afroamerických voličů, kteří před lety Bidena masivně podpořili. V její prospěch může hrát roli i pohlaví - žena ještě v čele Bílého domu nikdy nestála.

Doporučované