Hlavní obsah

Biden schválil tajný plán proti jaderné Číně. Nemohl nereagovat, říká expert

Foto: Bílý dům/Flickr

Prezidenti USA a Číny Joe Biden a Si Ťin-pching po schůzce v Kalifornii loni v listopadu.

„Posledních několik let jasně ukázalo, že rozsah čínské jaderné expanze je větší, než se dříve očekávalo,“ říká pro Seznam Zprávy bezpečnostní expert Michal Smetana.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden v březnu schválil novou verzi přísně tajného plánu Pokyny pro jaderné nasazení (Nuclear Employment Guidance). Americká odstrašující strategie se v dokumentu poprvé přeorientovala na Čínu a její rychlé rozšiřování jaderného arzenálu. Tento týden o tom informoval americký deník The New York Times (NYT).

Aktualizovaná strategie také poprvé připravuje USA na možnost koordinované jaderné hrozby ze strany Číny, Ruska a Severní Koreje, píše list. Trojice jaderných velmocí prohlubuje spolupráci po celou dobu války na Ukrajině, Čína podporuje Rusko přinejmenším ekonomicky, KLDR mu poskytuje munici.

Dokument podle NYT podléhá tak přísnému utajení, že neexistuje jeho elektronická verze. Přístup k jeho papírovým kopiím má jen několik představitelů americké bezpečnosti.

Dopady strategie Seznam Zprávy rozebraly v rozhovoru s bezpečnostním expertem z Institutu mezinárodních studií FSV UK a ředitelem Peace Research Center Prague Michalem Smetanou.

Co znamená nový americký strategický jaderný plán a jeho zaměření na expanzi čínského jaderného arzenálu?

Celkově se nedá říci, že by v tomto případě došlo k něčemu dramatickému nebo nepředvídatelnému. K aktualizaci dokumentu Nuclear Employment Guidance dochází v pravidelných několikaletých intervalech – k poslední úpravě došlo během administrativy prezidenta Donalda Trumpa v roce 2019.

Součástí takového plánu je vždy identifikovat, jak se proměňuje mezinárodně bezpečnostní prostředí, aby byla americká jaderná strategie jako celek na tuto proměnu schopna efektivně reagovat – ve smyslu složení strategického arzenálu, budování nových kapacit, formulace odstrašující strategie a deklaratorní politiky pro použití jaderných zbraní či samotných plánů pro případné použití jaderných zbraní v různých scénářích.

Expanze čínského jaderného arzenálu je jedním z klíčových faktorů, které musí brát Spojené státy v potaz. Posledních několik let jasně ukázalo, že rozsah čínské jaderné expanze je větší, než se dříve očekávalo. Nicméně bez dalších informací není možné říci, jak konkrétně se tento vývoj v daném dokumentu projeví – už Trumpova Nuclear Employment Guidance kladla na narůstající jadernou hrozbu ze strany Číny značný důraz.

Jak konkrétně může „aktualizace“ tohoto strategického jaderného plánu vypadat?

Samotný dokument je zpracován v přísně utajeném režimu, nicméně na obecnější úrovni je prezident povinen do 60 dnů informovat americký Kongres zprávou o provedených změnách. Tato zpráva je veřejná a dozvíme se z ní základní informace o tom, čeho se aktualizace týká.

V každém případě se dá očekávat, že bude změna Nuclear Employment Guidance v principiálním souladu s Bidenovým dokumentem Nuclear Posture Review z roku 2022, který stanovuje základní mantinely pro americkou jadernou politiku.

Nicméně může například dojít k některým dílčím změnám ohledně kompozice amerického strategického arzenálu, plánů na budování nových kapacit či přístupu k modernizaci jaderných nosičů.

Podle NYT tato aktualizovaná strategie připravuje USA na možnost koordinované jaderné hrozby ze strany Ruska, Číny a KLDR. Co o tomto možném partnerství víme? Jak je pravděpodobné, že by tyto země jaderný útok koordinovaly?

Zde nejde o vznik nějakého konkrétního „jaderného partnerství“. Ta obava vychází z pozorování, že na obecnější úrovni dochází k prohlubující se strategické spolupráci mezi klíčovými nepřátelskými jadernými státy – ať už mezi Čínou a Ruskem, nebo Ruskem a Severní Koreou, což je dobře vidět na příkladu války na Ukrajině.

Spojené státy tam musí brát stále více v úvahu možný scénář, ve kterém se ocitnou ve vojenském konfliktu nikoliv s jedním, ale potenciálně se dvěma či třemi jadernými státy v jedné koalici – a že v takovém konfliktu mohou jaderné zbraně hrát důležitou roli.

Jaderná strategie, která má za cíl jaderný útok proti Spojeným státům efektivně odstrašit a případně na něj reagovat odvetným úderem, tak musí tento vývoj mezinárodně bezpečnostního prostředí brát v potaz.

Rusko a jaderné zbraně

„Putin sám připomněl Hirošimu a Nagasaki,“ dokládá expertka na jaderné odzbrojení z Harvardu Mariana Budjerynová změnu ruské doktríny.

Dokázaly by podle vás USA na možný koordinovaný útok zareagovat?

To záleží na tom, co si představujete pod termínem zareagovat. Spojené státy nemají žádné obranné prostředky, kterými by se rozsáhlému jadernému útoku ze strany těchto států mohly zcela ubránit – americký protiraketový systém zaměřený proti mezikontinentálním střelám je orientovaný pouze na scénáře rozsahem velmi limitovaných útoků, a i tak je jeho efektivita velmi diskutabilní.

Nicméně americká jaderná strategie je postavena na schopnosti za jakýchkoliv okolností odpovědět na jakkoliv rozsáhlý jaderný útok proti Spojeným státům či spojencům vlastním jaderným úderem. Revize daného dokumentu má zaručit, aby toho Spojené státy byly schopné i v případě, že se vývoj mezinárodně bezpečnostního prostředí bude posouvat k situaci, kdy se čínský arzenál svým rozsahem začne pomalu blížit zatím mnohem rozsáhlejším arzenálům Spojených států a Ruska.

Doporučované