Hlavní obsah

Biden: Rozšíření války na celý Blízký východ se dá zabránit

Foto: Adansijav Official, Shutterstock.com

Írán na Izrael zaútočil dvěma stovkami raket (ilustrační snímek).

Americký prezident Joe Biden řekl, že nepodporuje možný útok na íránská jaderná zařízení, o který se Izrael snaží. Zopakoval při tom, že USA budou nadále podporovat Izrael.

Článek

Rozšíření války do celého blízkovýchodního regionu, které hrozí po íránském útoku na Izrael, lze zabránit. Prohlásil to americký prezident Joe Biden, podle něhož ale tento cíl bude stát ještě hodně úsilí. Na dotaz, zda se snaží odradit Izrael od útoku na íránská ropná zařízení, odpověděl, že nevyjednává na veřejnosti.

Biden ve čtvrtek prohlásil, že Washington diskutuje s Tel Avivem o možných izraelských úderech na íránskou ropnou infrastrukturu. Přímé odpovědi na otázku, zda je proti nim, se ale vyhnul. Již o den dříve řekl, že nepodporuje možný útok na íránská jaderná zařízení, o němž uvažují někteří izraelští politici.

„Nemyslím si, že bude válka mezi všemi. Myslím, že tomu můžeme zabránit,“ řekl Biden novinářům. „Ale ještě je třeba udělat hodně,“ dodal. Zopakoval při tom, že USA budou nadále podporovat Izrael.

Írán v úterý vyslal téměř 200 raket na Izrael, který krátce před tím zahájil pozemní operace na jihu Libanonu, kde se snaží zlikvidovat Teheránem podporované hnutí Hizballáh. Tel Aviv Íránu opakovaně pohrozil za útok odvetou, která bude pro Írán „bolestivá“. Podle Bidena však není odvetná akce otázkou nejbližších hodin. Dá se také zabránit úplné blízkovýchodní válce.

Doporučované