Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Biden přitvrdil vůči migrantům. „Nezastaví je to,“ zní od Lékařů bez hranic

Foto: David Peinado Romero, Shutterstock.com

Migrace je na mexicko-americké hranici dlouholetý problém.

Situace je nyní plná nejistot, říká v rozhovoru o dění na hranicích USA a Mexika Adriana Palomaresová z Lékařů bez hranic. Ti kvůli Bidenovu novému nařízení připravují pohotovostní plán, který pomůže s náporem migrantů.

Článek

Nedostatek jídla, pitné vody i léků nebo vysoké teploty, které berou životy. Podmínky na hranicích Mexika se Spojenými státy jsou již dlouhé měsíce označovány za strašlivé a není tajemstvím, že za oceánem probíhá migrační krize, se kterou si americká vláda v čele s prezidentem příliš neví rady.

Nejčerstvějším řešením migračního problému je exekutivní příkaz Joea Bidena, který omezuje množství těch, které úřady do USA vpustí. V jeho důsledku se však na severu Mexika nejspíše začnou hromadit příchozí a život migrantů se v jeho důsledku ještě ztíží.

„Momentálně připravujeme pohotovostní plán, protože je to velmi čerstvé. Víme, že lidé se na severní hranici budou hromadit, a je tak potřeba mít jasný program,“ řekla Seznam Zprávám vedoucí Lékařů bez hranic pro misi v Mexiku a Střední Americe Adriana Palomaresová. „Kempy budou plné, a lidé tak budou i na ulicích.“

V rozhovoru dále přibližuje, kdo jsou vlastně migranti, kteří k hranici s USA přichází, nebo to, jak její domovská organizace vnímá možnost, že se do Bílého domu vrátí Donald Trump.

Jak dnes vypadá situace na hranici USA a Mexika? Čemu tam migranti čelí?

Situace je momentálně náročná. Je léto, což znamená, že je tu velké horko. Jsou tam rodiny i jednotlivci, kteří čekají, až jim v rámci nastavených pravidel přidělí schůzku, díky které se budou moci do Spojených států dostat legálním způsobem.

Další, kteří se chtějí dostat přes hranice a nemají dostatek peněz, zase chtějí přejít, aby je „sebrala“ pohraniční stráž a oni byli při této příležitosti zahrnuti do systému. To se ovšem změnilo minulý týden, kdy prezident Biden omezil svou podporu těmto lidem. Situace je tak nyní plná nejistot.

Ohledně severní hranice nemáme aktuálně mnoho čísel ohledně migrantů, čekáme ale, že s postupem času dojde k nárůstu. Již nyní si myslíme, že přímo v Mexico City dochází k akumulaci lidí.

Foto: Mexická pobočka Lékařů bez hranic / msf.mx

Adriana Palomaresová, šéfka Lékařů bez hranic pro misi v Mexiku a Střední Americe.

Jaké vlastně byly reakce na Bidenovo nové rozhodnutí?

Nějaké oficiální reakce jsem v Mexiku nevysledovala. Ve stejnou dobu tu byly volby a lidé tak byli zaneprázdnění jimi. V politické rovině je tu ale vždy určitá kontroverze, jelikož kroky, které dělají Spojené státy, se projevují na naší straně hranice. Víme, že všichni ti lidé budou čekat tady.

Vidíte už nějaké dopady?

Je tu více lidí. Jak jsem už zmiňovala, někteří překračovali hranice a za nimi už se s nimi začalo něco dít. Dnes je tu ale nejistota toho, že mohou být deportováni, a je to tak vlastně padesát na padesát. I dříve tu samozřejmě stále byla možnost deportace, lidé se ale skrz dostali častěji.

Jak to opatření vnímáte vy osobně?

To, co vidíme tady v terénu, je, že tato opatření, která mají za úkol eliminovat migraci, akorát více ohrožují migranty, kteří se snaží o nový život. Nezastaví je to; už jen proto, že často nejsou příliš vzdělaní a během své cesty čelí velkému náporu informací.

Když prezident říká něco takového, znehodnocuje to jejich životy a jejich snahu se přestěhovat. Pro zločince je pak snadnější je unést, pokusit se je zapojit do obchodu s lidmi nebo je znásilnit. A sexuální násilí je něco, co tu vidíme ve velké míře, což není dobré.

Mnoho let navíc ne zrovna úspěšně žádáme země a vlády, aby jejich politika byla více humanitární a více otevřená. Aby základní služby mohli poskytovat nikoliv humanitární pracovníci, ale aby je lidem poskytovaly přímo jejich vlády. Nynější situace tak není dobrá pro nás ani pro migrující jedince.

Na cestě do Evropy

Severoafrické země se podle neziskových organizací mění v detenční centrum. Důvodem jsou prý dohody o hraničních kontrolách podepsané s Evropskou unií. Podívejte se na reportáž fotografa agentury AFP Fethiho Belaida.

Jak se vlastně situace na hranicích mezi USA a Mexikem vyvinula za poslední měsíce?

Už dlouho jde o migrační krizi. V momentě, kdy se blíží volby, se to ale na situaci odráží významně, jelikož se hraje o hlasy. Podobná rozhodnutí tak obvykle přicházejí právě před volbami. Situace se pak v takových momentech zhoršuje, jinak ovšem zůstává poměrně neměná.

Lidé ale chtějí migrovat, chtějí lepší život, více bezpečí atd. Bude to probíhat, ať už se nastolí jakákoliv politika. Myslím proto, že by bylo lepší, kdyby se zkusily zavést více humanitární přístupy.

Obáváte se listopadových voleb v USA? Existuje možnost, že se do Bílého domu vrátí Donald Trump, který k migraci přistupuje jinak než Joe Biden.

Ano. Donald Trump byl ve své migrační politice mnohem přísnější. Bojíme se toho, ale není to v našich rukou. Můžeme tak jen čekat, co se stane, a přizpůsobit se výsledku.

Kdo jsou migranti, se kterými při práci přicházíte do styku?

Profil těchto lidí se dost změnil. Mexičané jsou dnes v tomto ohledu menšinou, je tu ale hodně lidí z Haiti, Venezuely, Peru, Kolumbie a nedávno se přidali také migranti z Ekvádoru. Dále jsou to samozřejmě i lidé ze Střední Ameriky, tedy Hondurasu, Panamy nebo Salvadoru a někdy vídáme i lidi z Blízkého východu nebo z Afriky.

Nejvíce dnes vídáme rodiny. Dříve to byli hlavně mladí lidé, kteří šli za prací, dnes se ale přesouvají lidé i s dětmi. Minulý rok bylo například 30 % z registrovaných migrantů mladších 15 let. Kolikrát jde opravdu o miminka a výjimkou nejsou ani těhotné ženy.

Podrobněji o situaci na hranicích USA a Mexika

Nové nařízení Joea Bidena, které má pomoci s migrační krizí , přinese hromadění lidí na hranicích s Mexikem. Tam již dnes žijí lidé ve „strašlivých“ podmínkách a jejich životy nyní ohrožují i vysoké teploty.

Jak v Mexiku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a obzvláště na hranicích –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy Lékaři bez hranic pomáhají?

Pevně usazeni jsme v Matamorosu a Reynose, což jsou dva přechody do Spojených států. V kempech máme zřízené kliniky a poskytujeme jak lékařskou, tak psychiatrickou péči. Provádíme ovšem i sociální práci, kdy lidem poskytujeme potřebné informace a snažíme se je propojit s institucemi, které jim ve speciálních případech mohou pomoci.

Máme projekty také v Guatemale nebo Hondurasu a tyto služby se snažíme propojit.

Plánujete po oznámení Bidenova příkazu své úsilí nějak navýšit?

Momentálně připravujeme pohotovostní plán, protože je to velmi čerstvé. Víme, že lidé se na severní hranici budou hromadit, a je tak potřeba mít jasný program, abychom se pokusili monitorovat všechny body, a zjistit, jaká je situace. Kempy budou plné, a lidé tak budou i na ulicích. Na to ovšem není dobré načasování, protože na hranici je velké horko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 stupňů a víc. Obáváme se toho.

Doporučované