Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Biden označil Trumpa za „pachatele“ a ještě větší hrozbu než dříve

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

Trump podle Bidena „chce, abyste věřili, že je vše zmanipulované“, ale „nic nemůže být dále od pravdy“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden se pustil do svého předchůdce a pravděpodobného soupeře v listopadovém klání o Bílý dům Donalda Trumpa, kterého podle agentury AFP poprvé označil za „odsouzeného pachatele“ poté, co jej porota v New Yorku uznala minulý týden vinným ze 34 trestných činů souvisejících s falšováním finančních záznamů v souvislosti s platbami za mlčenlivost před volbami v roce 2016. Volební kampaň Trumpovým odsouzením a Trumpovými útoky na justiční systém podle Bidena vstoupila „na neprobádané území“.

„Poprvé v amerických dějinách se bývalý prezident, kterým je odsouzený pachatel, uchází o zvolení prezidentem,“ uvedl Biden během vybírání peněz na svou volební kampaň ve státě Connecticut. Biden již dříve označil za „nebezpečné a nezodpovědné“ Trumpovo tvrzení o zmanipulování soudu „jen proto, že se mu verdikt nelíbí“. Zdůraznil, že justiční systém je jádrem americké demokracie, a proto by se nikdy nikomu nemělo dovolit, aby jej ničil. „Nikdo nestojí nad zákonem,“ okomentoval již dříve rozhodnutí poroty.

Bývalý prezident byl porotou uznán vinným ze zatajování plateb za mlčení pornoherečce tvrdící, že měla před lety s Trumpem sex, což politik popírá. Exprezident odsoudil verdikt poroty jako politicky motivovaný a obvinil z toho Bidena. Zároveň se snažil ze sebe v očích svých přívrženců udělat politického mučedníka a naznačoval, že kdyby se to mohlo stát jemu, mohly by potkat podobné věci i je, napsala AP.

Biden připomněl, že verdikt poroty byl jednomyslný a že se Trump může odvolat. Obvinil svého soupeře, že „napadá jak soudní, tak volební systém jako zmanipulovaný“.

„Nic nemůže být nebezpečnější pro zemi, nebezpečnější pro americkou demokracii,“ řekl Biden. Každým dnem je podle něj jasnější, že Trump by ve svém druhém volebním období představoval daleko větší nebezpečí než v prvním. „Není to ten samý Trump, který byl zvolen v roce 2016. Je horší,“ řekl.

„Něco se v tom chlapovi zlomilo – opravdu prasklo –, když v roce 2020 prohrál,“ řekl Biden a naznačil, že bývalý prezident uvedl do pohybu dav svých příznivců, kteří 6. ledna 2021 obsadili Kapitol. „Nedokáže se smířit s tím, že prohrál, doslova ho to přivádí k šílenství,“ řekl Biden. Bývalý prezident podle něj chce zrušit ústavu a také vyhrožuje, že pokud prohraje, dojde v Americe ke krvavé lázni.

Doporučované