Hlavní obsah

Biden označil Trumpa za bezpečnostní hrozbu

Foto: Twitter @POTUS

Joe Biden v červenci ukončil předvolební kampaň a podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro americkou stanici CBS varoval před Donaldem Trumpem, který podle něho představuje bezpečnostní hrozbu. Uvedl, že v rozhodujícím státě Pensylvánie povede kampaň na podporu Harrisové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že jeho předchůdce v Bílém domě a letošní republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump představuje v případě svého znovuzvolení „skutečné nebezpečí pro americkou bezpečnost“. Biden to řekl v rozhovoru pro stanici CBS.

„Pozorně mě poslouchejte. Pokud vyhraje (…) tyto volby, podívejte se, co se stane. Je to nebezpečné. Je skutečným nebezpečím pro americkou bezpečnost,“ řekl 81letý demokratický prezident, který neusiluje o znovuzvolení.

Biden v červenci ukončil předvolební kampaň a podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Ta již získala v hlasování o nominaci do prezidentských voleb hlasy 99 procent delegátů sjezdu Demokratické strany.

„Nacházíme se v bodě zlomu. Opravdu (…) a klíčovým prvkem je demokracie,“ dodal Biden v rozhovoru natočeném před několika dny v Bílém domě, v němž se podle agentury AFP zdál být v lepší kondici než při debatě s Trumpem odvysílané na konci června. Právě po ní čelil prezident neustávající kritice svých spolustraníků, kvůli níž nakonec odstoupil ze souboje o Bílý dům.

„Během té debaty jsem měl opravdu, ale opravdu špatný den, protože jsem byl nemocný, ale nemám žádné vážné zdravotní problémy,“ ujistil novináře CBS, který s ním na toto téma vedl rozhovor.

Biden v interview rovněž uvedl, že v Pensylvánii, která je jedním z rozhodujících států listopadových prezidentských voleb, povede kampaň na podporu Harrisové. Ta vede v Pensylvánii a v dalších dvou klíčových státech, Wisconsinu a Michiganu, nad Trumpem o čtyři procentní body, vyplývá z průzkumů, které v sobotu zveřejnil list The New York Times (NYT) a vysoká škola Siena College.

Biden řekl, že spolu s pensylvánským guvernérem Joshem Shapirem připravují předvolební turné po Pensylvánii. „Budu vést kampaň i v dalších státech a udělám vše, co Kamala uzná za vhodné, abych jí co nejvíce pomohl,“ prohlásil Biden.

Harrisová minulý týden oznámila, že jejím viceprezidentským kandidátem bude guvernér Minnesoty Tim Walz. „Je to můj člověk, je opravdový, chytrý, znám ho už několik desetiletí. Myslím, že je to zatraceně dobrý tým,“ řekl Biden.

Prezident také uvedl, že interní průzkumy ukázaly, že souboj mezi ním a Trumpem by byl velmi těsný. „Stalo se to, že řada mých demokratických kolegů ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu si myslela, že jim ve volbách ublížím, a obával jsem se, že kdybych v klání zůstal, bylo by to téma, o kterém byste se mnou dělali rozhovory,“ dodal Biden.

Doporučované