Hlavní obsah

Biden mluvil se Zelenským a oznámil nový balík pomoci Ukrajině

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

USA rovněž zavádějí nové sankce na téměř 400 subjektů a osob, které podle Bidena umožňují ruskou válku. Americká podpora pak má mimo jiné zahrnovat rakety protivzdušné obrany, vybavení proti dronům nebo protipancéřové střely.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík pomoci pro Ukrajinu. V prohlášení to uvedl Bílý dům, podle kterého dnes Biden telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného amerického činitele uvedla, že pomoc bude v objemu 125 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč). Bílý dům výši pomoci nezveřejnil. Ukrajina by však měla získat rakety protivzdušné obrany, vybavení proti dronům, protipancéřové střely a munici.

I přes ruskou invazi na Ukrajinu z února 2022 „zůstává Ukrajina svobodnou zemí. A válka skončí svobodnou, svrchovanou a nezávislou Ukrajinou,“ cituje Bílý dům Bidena, který oznámil novou pomoc v předvečer ukrajinského Dne nezávislosti.

Americká podpora bude podle prezidenta zahrnovat „rakety protivzdušné obrany na ochranu kritické infrastruktury Ukrajiny; vybavení proti dronům a protipancéřové střely na obranu před vyvíjející se taktikou Ruska na bojišti; munici pro vojáky na frontě a mobilní raketové systémy“. Spojené státy rovněž zavádějí nové sankce na téměř 400 subjektů a osob, které podle Bidena „umožňují ruskou válku“.

O pomoci za 125 milionů dolarů v noci na dnešek informovala s odkazem na anonymní zdroje také agentura AP. Pomoc přichází v době, kdy ukrajinské síly pokračují v překvapivém vpádu na území Ruska, a to v Kurské oblasti. Ruské jednotky mezitím pomalu postupují na město Pokrovsk, což je klíčový dopravní uzel na východě Ukrajiny.

Zástupci amerického ministerstva obrany opakovaně uvedli, že Washington jedná s ukrajinskými představiteli ve snaze lépe porozumět tomu, jaké jsou dlouhodobé cíle kurské operace, zejména pak s ohledem na postup ruských sil v blízkosti Pokrovsku.

Spojené státy patří v současném konfliktu na Ukrajině mezi jedny z největších podporovatelů Kyjeva. Washington napadené zemi poskytl od února 2022 vojenské vybavení za desítky miliard dolarů. Podporu ale na přelomu loňského a letošního roku provázel výpadek kvůli stranickým sporům ve Washingtonu, což se odrazilo na postupu ruských vojáků na frontě i na práci ukrajinské protivzdušné obrany, která místy nezvládala odrážet neustálé ruské vzdušné údery a dronové nálety na města a infrastrukturu.

Doporučované