Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Biden měl konzultaci se svým hlavním lékařem. Odstoupit nehodlá

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

aktualizováno •

Poslední debata kandidátů na post amerického prezidenta vyvolala pochyby ohledně zdravotního stavu a celkové kondice současného prezidenta Joea Bidena. Ten se proto sešel se svým hlavním lékařem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden měl v uplynulých dnech krátkou konzultaci se svým hlavním lékařem, napsala bez dalších podrobností agentura Reuters.

Zdravotní stav a především mentální kondice jedenaosmdesátiletého politika jsou pod drobnohledem po jeho výkonu v televizní debatě s Donaldem Trumpem z minulého týdne, v níž se opakovaně zadrhával a nedokázal dokončit myšlenky.

K odstoupení z kampaně dnes Bidena podle listu The Washington Post (WP) vyzvalo téměř 170 představitelů byznysu a občanské společnosti. Nejistý výkon Bidena v debatě rozdmýchal dlouhotrvající pochybnosti o jeho vysokém věku a schopnostech vést USA další funkční období, na jehož konci by mu bylo 86 let. Například server televize CNN jeho vystoupení označil za „katastrofální“.

Některé guvernéry demokratických států, které se snažil prezident ujistit o své formě, zase podle CNN frustrovalo jeho vysvětlení, že potřebuje více spánku a nebude si plánovat veřejná vystoupení začínající po 20:00.

Nejméně dva demokratičtí zákonodárci už Bidena vyzvali, aby ze souboje s Trumpem odstoupil a dal prostor někomu jinému. Podobně smýšlí i většina Američanů, která se domnívá, že je na prezidentský post příliš starý.

Podobně se staví i 168 představitelů byznysu a občanské společnosti, kteří v dopise adresovaném pro Bílý dům popsali, že by měl Biden upevnit svůj odkaz tím, že odstoupí a umožní kandidaturu někoho jiného v době „hrozeb, které představuje (možné) druhé funkční období Donalda Trumpa“.

Americký senátor za Virginii Mark Warner podle deníku Washington Post mezitím dává dohromady skupinu demokratických kolegů, kteří by vyzvali Bidena k odstoupení z voleb.

Biden však na předvolebním mítinku ve státě Wisconsin oznámil podporovatelům, že navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici odstoupit z volebního klání o Bílý dům nehodlá.

„Co bude Joe dělat? Zůstane v kampani? Vycouvá? Co bude dělat?“ tázal se rétoricky Biden a pokračoval: „Tady je moje odpověď - kandiduji dál a znovu zvítězím“.

Po jeho slovech následoval bouřlivý potlesk shromážděných.

Doporučované