Hlavní obsah

Běluhu podezřelou z ruské špionáže našli mrtvou u norského břehu

Foto: ECOSTOCK, Shutterstock.com

Běluha (ilustrační fotografie).

Hvaldimir, jak Norové běluze přezdívali, se poprvé k norským lodím přiblížil v dubnu 2019 poblíž ostrova Ingoya. Norská domácí zpravodajská služba později uvedla, že živočich byl pravděpodobně vycvičen ruskou armádou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U norského pobřeží byla nalezena mrtvá běluha, u které existuje podezření, že byla vycvičena jako špionka Ruskem. Tělo zvířete – přezdívaného Hvaldimir jako spojení norského označení pro velrybu „hval“ a jména ruského prezidenta Vladimira Putina – bylo nalezeno plovoucí u jihozápadního města Risavika a převezeno do nejbližšího přístavu k vyšetření.

Velryba byla poprvé spatřena v norských vodách před pěti lety s kamerou GoPro připevněnou na popruhu s nápisem „Vybavení Petrohradu“. To vyvolalo zvěsti, že by savec mohl být špionážní velrybou. Moskva na tato obvinění nikdy nereagovala.

Hvaldimirovo bezvládné tělo objevila o víkendu organizace Marine Mind, která jeho pohyb sledovala několik let. Její zakladatel Sebastian Strand řekl tiskové agentuře AFP, že příčina smrti není známa a že Hvaldimirovo tělo nemělo žádná zjevná zranění.

„Podařilo se nám vyzvednout jeho ostatky a uložit je do chlazeného prostoru, připravujeme se na nekropsii veterinárním ústavem,“ prohlásil.

Hvaldimirův věk byl odhadován přibližně na 15 let, což je pouze asi čtvrtina délky života, které může běluha dosáhnout.

Poprvé se k norským lodím přiblížil v dubnu 2019 poblíž ostrova Ingoya, asi 415 km od Murmansku, kde sídlí ruská Severní flotila. Pozorování vzbudilo pozornost, protože běluhy jsou tak daleko na jih od Arktidy vidět jen zřídka.

Objev vedl až k vyšetřování norské domácí zpravodajské služby, která později uvedla, že velryba byla pravděpodobně vycvičena ruskou armádou, protože se zdálo, že je zvyklá na lidi.

Doporučované