Hlavní obsah

Běluha „podezřelá“ z ruské špionáže nezemřela cizím zaviněním, ukázala pitva

Foto: ECOSTOCK, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Zvířeti se v tlamě zaklínil klacek o délce 35 centimetrů. Podle organizace Marine Mind mělo prázdný žaludek a znehodnocené orgány.

Článek

Vyšetřování smrti běluhy Hvaldimir, o které se spekulovalo, že jde o špiona ruského námořnictva, neprokázalo žádné cizí zavinění. Uvedly to v pondělí podle agentury AFP norské úřady.

Samec běluhy severní, který byl 31. srpna nalezen mrtvý u norských břehů, měl v tlamě zapíchnutý klacek a jeho smrt nesouvisela s lidským počínáním, uvedla dnes policie. Ta zahájila vyšetřování poté, co dvě skupiny na ochranu práv zvířat podaly podnět k vyšetřování Hvaldimirovy smrti. Pitva ukázala, že v tlamě velryby uvázl klacek o délce 35 centimetrů a šířce tří centimetrů.

Organizace Marine Mind, která běluhu sledovala, uvedla v příspěvku na sociální síti, že zprávu o příčině smrti běluhy podporuje i zjištění, že v době nálezu byl její žaludek prázdný a vnitřní orgány byly znehodnocené. Savec byl podle těch, kteří ho sledovali, popisován jako jedinec mezi 15 a 20 lety v dobrém zdravotním stavu. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se běluhy obvykle dožívají 30 až 35 let. V reakci na nálezy norská policie zastavila vyšetřování, konečná zpráva bude známá do dvou týdnů, píše agentura Reuters.

Zvíře se stalo předmětem pozornosti médií poté, co bylo v roce 2019 objeveno u norského arktického pobřeží a mělo na sobě postroj s něčím, co vypadalo jako držák pro malou kameru. Označený byl nápisem „majetek Petrohradu“. Zjevně ochočený ozubený kytovec se velmi zajímal o lidi a reagoval na signály rukou. To vedlo norskou zpravodajskou službu k domněnce, že před tím, než se dostal do norských vod, byl držen v zajetí v Rusku v rámci výzkumného programu.

Hvaldimirovo jméno je slovní hříčkou spojující norské slovo pro velrybu (hval) a křestní jméno ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva na obvinění týkající se Hvaldimira nikdy nereagovala. Běluhy severní, typické svou bílou barvou a kulovitým čelem, běžně žijí na severu, poblíž Grónska či v ruských a norských arktických vodách. Nejbližší populace Hvaldimirových druhů nyní žije u Špicberků v Severním ledovém oceánu.

Související témata:

Doporučované