Hlavní obsah

Bělorusko vyslalo téměř třetinu armády k hranici s Ukrajinou

Foto: president.gov.by

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko vyslal k hranici s Ukrajinou mohutné vojenské formace. Tvrdí, že jde o reakci na kroky Ukrajiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle běloruského diktátora rozmístila Ukrajina na hranicích s Běloruskem více než 120 tisíc vojáků, informuje Reuters. Minsk v reakci na to rozmístil podél celé hranice téměř třetinu svých ozbrojených sil, uvedla to státní tisková agentura Belta. Přesný počet nasazených vojáků Lukašenko neuvedl.

Podle Lukašenka je bělorusko-ukrajinská hranice zaminovaná jako nikdy předtím a ukrajinské jednotky utrpí obrovské ztráty, pokud se ji pokusí překročit.

„Vzhledem k jejich (ukrajinské) agresivní politice jsme tam zavedli a umístili na určitých místech naši armádu podél celé hranice,“ citovala Belta Lukašenkův projev v rozhovoru pro ruskou státní televizi.

Bělorusko už minulý týden oznámilo, že posílí svá vojska na hranicích s Ukrajinou. Učinilo tak poté, co Lukašenko uvedl, že běloruský vzdušný prostor narušilo asi deset ukrajinských dronů směřujících do Ruska, což označil za provokaci.

Doporučované