Hlavní obsah

Bejrútem otřásl výbuch. Odveta za útok na Golanských výšinách, uvedl Izrael

Foto: AP Photo/Hussein Malla, Profimedia.cz

Následky izraelského útoku na jihu Bejrútu.

aktualizováno •

Cílem izraelské armády byl vysoce postavený velitel Hizballáhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jižním Bejrútem otřásl v úterý večer silný výbuch. K útoku se přihlásil Izrael, který udeřil v odvetě za sobotní útok na Golanských výšinách. Cílem na předměstí hlavního města Libanonu byl vojenský poradce vůdce Hizballáhu Fuád Šukr, uvedly tři vysoce postavené bezpečnostní zdroje Reuters.

Zprávy o osudu význačného velitele Hizballáhu se rozcházely. Po prvních informacích z nejmenovaných zdrojů agentur Reuters či AFP, že útok přežil, přinesla izraelská veřejnoprávní televize KAN či saúdskoarabská média zprávu, že byl šéf operačního velitelství libanonského ozbrojeného šíitského hnutí zabit. Smrt Šukra později potvrdila izraelská armáda.

Nejasné jsou zprávy o obětech útoku. Agentura Reuters s odvoláním na svůj bezpečnostní zdroj a libanonská státní média uvedla, že při úderu zahynula jedna žena a sedm lidí bylo zraněno. Podle zdroje agentury AFP blízkého Hizballáhu při úderu zemřeli nejméně dva lidé.

Deník Haarec později s odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví napsal, že o život přišli tři lidé a 85 dalších bylo zraněno.

„Hizballáh překročil červenou linii“

V podvečer byl nad jižním předměstí Bejrútu vidět stoupající dým. Místo je baštou libanonské ozbrojené skupiny Hizballáh. Libanonská státní národní tisková agentura uvedla, že izraelský úder byl zaměřen na oblast kolem rady Hizballáhu Shura ve čtvrti Haret Hreik v hlavním městě.

„Hizballáh překročil červenou linii,“ napsal krátce po útoku na sociální síť X izraelský ministr obrany Joav Gallant. Více k situaci neřekl.

Podle důvěrně známého zdroje CNN Izrael o útoku na město předem informoval Spojené státy. Dojít k tomu mělo skrze bezpečnostní kanály, není však známo, kdy.

Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Bú Habíb agentuře Reuters řekl, že libanonská vláda izraelský úder odsuzuje a chystá se podat stížnost k OSN. Zároveň vyjádřil naději, že Hizballáh na útok odpoví přiměřeně tak, „aby se tato vlna zabíjení zastavila“.

Jaká bude odplata Izraele za útok na fotbalové hřiště na Golanech

Přečtěte si rozhovor s Janem Danielem, expertem na Libanon z pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

USA: „Izrael má právo se bránit“

Izraelský úder na předměstí hlavního města Libanonu jako první odsoudilo Rusko. Země, jejíž ozbrojené síly už třetím rokem útočí na civilní cíle na Ukrajině, označilo postup izraelské armády za „do očí bijící porušení mezinárodního práva“.

Útok odsoudily také Írán, který jej nazval „hříšnou a zbabělou izraelskou agresí“, a palestinské teroristické hnutí Hamás, podle nějž jde o „nebezpečnou eskalaci“.

Spojené státy uvedly, že Izrael má právo na sebeobranu. Informuje o tom server The Times of Israel (ToI). „Náš závazek vůči izraelské bezpečnosti je pevný a neochvějný a týká se všech hrozeb souvisejících s Íránem, včetně libanonského Hizballáhu,“ řekla mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Bílého domu Adrienne Watsonová. Zároveň dodala, že Spojené státy pracují na diplomatickém řešení s cílem ukončit tyto útoky a umožnit lidem na obou stranách libanonské i izraelské hranice, aby se v bezpečí vrátili domů.

Útok na Bejrút byl očekáván již několik dní, počítalo se s izraelskou odvetou za útok na Golanské výšiny. Izrael a USA z něj obviňují Hizballáh, ten odpovědnost odmítá.

Golanské výšiny

  • Golanské výšiny na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1982 je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval.
  • OSN, Evropská unie či Liga arabských států (LAS) považují Golanské výšiny za území okupované Izraelem.
  • Sýrie Izrael jako stát neuznává.
  • Britská BBC uvádí, že Izrael drúzúm po anexi Golanských výšin nabídl své občanství, přijala ho ale jen menšina z nich a většina zůstala loajální vůči Sýrii.
  • Ti, kteří občanství nemají, mohou v Izraeli studovat a pracovat, volit však nemohou a ani se na ně nevztahuje vojenská povinnost.

Dlouholetý člen hnutí Šukr je vojenským poradcem šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a podle Reuters šéfem operačního velitelství skupiny. Izraelská armáda jej před lety označila také za šéfa vývoje přesně naváděných střel Hizballáhu.

Spojené státy v roce 2017 vypsaly odměnu pět milionů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení, podle Washingtonu sehrál klíčovou roli při bombových útocích na americkou a francouzskou základnu v Bejrútu v roce 1983, při nichž zahynulo 241 amerických a 58 francouzských vojáků.

Doporučované