Hlavní obsah

BBC: Řecká pobřežní stráž shazovala migranty do moře

Foto: Shutterstock.com

Řecké ostrovy čelí náporu migrantů dlouhodobě. Ilustrační fotografie.

„Sotva jsme zakotvili, zezadu se na nás vrhla policie,“ řekl britské stanici Kamerunec, který chtěl na řecké půdě žádat o azyl. Společně s dalšími dvěma migranty však byl vhozen do vody. Z této trojice prý přežil jako jediný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pobřežní stráž v Řecku zavinila během tří let smrt čtyř desítek migrantů, kteří na lodích mířili do země. Devět z nich dokonce zemřelo v důsledku toho, že je strážníci do vody hodili, tvrdí BBC.

Tým investigativních novinářů z BBC analyzoval 15 incidentů v období mezi květnem 2020 a květnem 2023, které vedly ke 43 úmrtím. Jako primární zdroje jim sloužily informace z místních médií a údaje od nevládních organizací a turecké pobřežní stráže. Sama řecká pobřežní stráž nařčení z jakékoli protizákonné činnosti odmítla.

Řecká vláda je dlouhodobě obviňována z nucených návratů – vytlačování lidí zpět do Turecka, odkud přešli, což je podle mezinárodního práva nezákonné. Řecké zákony umožňují všem migrantům, kteří žádají o azyl, zaregistrovat svou žádost na několika ostrovech ve speciálních registračních centrech.

Skupiny na ochranu lidských práv však tvrdí, že tisíce lidí, kteří v Evropě žádají o azyl, byly z Řecka nezákonně vyhnány zpět do Turecka a bylo jim odepřeno právo požádat o azyl, které je zakotveno v mezinárodním právu a právu EU.

Jednu z nejmrazivějších výpovědí podal Kamerunec, který tvrdí, že ho řecké úřady pronásledovaly poté, co v září 2021 přistál na ostrově Samos. Na řecké půdě se chtěl zaregistrovat jako žadatel o azyl.

„Sotva jsme zakotvili, zezadu se na nás vrhla policie,“ řekl britské stanici. „Byli tam dva policisté v černém a tři další v civilu. Byli maskovaní, bylo jim vidět jen do očí.“ On a další dva lidé – další Kamerunec a muž z Pobřeží slonoviny – byli podle jeho slov přeloženi na loď řecké pobřežní stráže, kde události nabraly děsivý spád.

Strážníci prý další dva muže hodili do vody, zatímco jeho bili. Poté údajně do vody – bez záchranné vesty – hodili i jeho. „Na hlavu mi padaly rány pěstí. Bylo to, jako by bili zvíře,“ vzpomíná. Zatímco jemu se povedlo doplavat ke břehu, těla dalších dvou migrantů byla nalezena na tureckém pobřeží. Právníci přeživších požadují, aby řecké úřady zahájily řízení o dvojnásobné vraždě.

Součástí investigativního článku je i video, na kterém filmaři BBC ukazují bývalému vysokému důstojníkovi řecké pobřežní stráže záběry 12 lidí, kteří byli naloženi do člunu řecké pobřežní stráže a poté byli vypuštěni zpět na moře. Tyto záběry bývalý důstojník komentoval slovy, že nic násilného nevidí. Z videa mimo oficiální záznam je ale slyšet, jak říká na stále zapnutý mikrofon, že je to „zjevně nezákonné“ a „mezinárodní zločin“.

Doporučované