Hlavní obsah

Bavorská kontrarozvědka může sledovat aktivity AfD, rozhodl soud

Foto: Shutterstock.com

Kontrarozvědka nyní může AfD sledovat s pomocí zpravodajských prostředků. Ilustrační fotografie.

Bavorská kontrarozvědka může sledovat Alternativu pro Německo (AfD) jako podezřelou z krajně pravicových aktivit. Soud v pondělí zamítl žalobu bavorské AfD proti tomuto sledování jako neopodstatněnou.

Článek

Správní soud v Mnichově v pondělí rozhodl, že bavorská kontrarozvědka může sledovat politickou stranu Alternativa pro Německo (AfD) jako podezřelou z krajně pravicových aktivit. Soud zamítl žalobu bavorské AfD proti tomuto sledování jako neopodstatněnou. Ve stejné věci strana už prohrála u dvou soudů nižších instancí, informuje agentura DPA.

Předseda bavorské AfD Stephan Protschka uvedl ze začátku procesu, že neočekává, že by jejich žaloba u správního soudu byla úspěšná a oznámil, že se strana v případě neúspěchu chce obrátit na soudy další instance.

Bavorský zemský úřad pro ochranu ústavy v roce 2022 rozhodl o sledování činnosti AfD pomocí zpravodajských prostředků a zveřejňování výsledků šetření. Civilní kontrarozvědka pro spolkovou zemi Bavorsko však prozatím upustila od nasazení tajných agentů a odposlechu telefonní komunikace, dokud nebude případ soudně vyjasněn.

Z veřejně dostupných zdrojů už ale bavorská kontrarozvědka shromáždila tisíce stran záznamů chatových konverzací nebo přepisů veřejných projevů, které podle ní protiústavní jednání strany dokládají, a tím její sledování úřady ospravedlňují. Rozsah protiústavních vyjádření sahá od výroků proti lidem jiného vyznání a původu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ konkrétně muslimům a cizincům –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ke zpochybňování a napadání demokracie od různých členů a funkcionářů Alternativy pro Německo.

Strana se snažila problematické výroky vykreslit jako přešlapy jednotlivců, nikoliv jako oficiální politiku strany. AfD podle svého vyjádření pochybení prošetřila a v některých případech členy ze strany vyloučila, nebo jim udělila napomenutí, informuje DPA.

Doporučované