Hlavní obsah

Barack Obama se příští týden připojí k Harrisové ve volební kampani

Foto: Seznam Zprávy

Američtí kandidáty na prezidenta. Kamala Harrisová a Donald Trump

Kampaně obou amerických prezidentských kandidátů vrcholí. Do voleb zbývá posledních čtrnáct dní. Podpořit Kamalu Harrisovou přijede například bývalý prezident Barack Obama. A jak to u Demokratů vypadá v předčasném hlasování?

Článek

Bývalý americký prezident Barack Obama se ve čtvrtek připojí k viceprezidentce Kamale Harrisové na její volební kampani v Georgii a později dnes bude podporovat její kandidaturu v Detroitu.

Cestuje po USA na podporu jejího úsilí stát se příští prezidentkou, a s blížícími se volbami za dva týdny se zvyšuje frekvence návštěv klíčových států. O víkendu promluvil na mítinku v Nevadě, kde vyzval účastníky, aby přišli k volbám a volili Harrisovou.

„Chápu, proč lidé chtějí něco změnit. Je to pochopitelné,“ řekl Obama v Las Vegas v sobotu, a dodal: „Co ale nechápu, je, proč by si někdo mohl myslet, že Donald Trump přinese změnu, která by byla pro vás dobrá, protože neexistují žádné důkazy, že by tento muž myslel na někoho jiného než na sebe.“

Harris se poté o víkendu setká s Barackem a Michellou Obamovými, kteří poprvé podpoří Harrisovou na kampani v Michiganu.

Předčasné hlasování amerických voleb probíhá již ve více než polovině států USA. Dosud vedou Demokraté s 45,3 % předčasných hlasů, zatímco Republikáni mají 33,4 %, podle dat ze 24 států podle registrace stran.

Minulé údaje ukazují, že Demokraté mají větší pravděpodobnost hlasovat předčasně. Podle studie MIT Election Data and Science Lab hlasovalo v roce 2020 60 % Demokratů poštou, zatímco pouze 32 % Republikánů. Průzkum NBC News z minulého měsíce ukázal, že polovina registrovaných voličů plánuje hlasovat předčasně, přičemž 61 % uvedlo, že by volilo Kamalu Harrisovou.

Většina předčasných voličů v této volbě jsou lidé ve věku 65 let a více (49 %), podle dat devíti států. Sledující ukazuje, že 34,9 % voličů je ve věkové skupině 41-65 let a pouze 5,2 % předčasných voličů je ve věku 18-25 let. Data také ukazují, že ženy v současnosti vedou mezi předčasnými voliči s 54,2 %. Muži tvoří 44,3 % a 1,4 % je v této studii klasifikováno jako „neznámí“.

V tomto období v roce 2020 již hlasovalo 30 milionů lidí, ale s dvěma týdny do voleb se očekává, že se počet předčasných voličů ještě zvýší.

Doporučované