Hlavní obsah

Banksy potvrdil sedm děl v Londýně za uplynulý týden, poslední jsou piraně

Foto: Instagram/Banksy

Hejno ryb na policejní budce následuje po dílech zobrazujících kozu, slony, opice, vlka, pelikány a kočku.

Anonymní umělec Banksy v Londýně vytvořil sedm graffiti děl. Posledním z nich jsou piraně na policejní budce v centru britské metropole.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skleněná policejní budka v centru Londýna, jež vypadá jako nádrž s piraněmi, je poslední ze sedmi zvířecích graffiti Banksyho, které za uplynulý týden vytvořil v britské metropoli. Za své ho prohlásil sám umělec v neděli tím, že ho zveřejnil na svém instagramu. Hejno ryb na policejní budce následuje po dílech zobrazujících kozu, slony, opice, vlka, pelikány a kočku. Informoval o tom deník Guardian.

Banksyho účet na instagramu odhaloval posledních sedm dní každý den nové umělecké dílo se zvířaty. Objevily se na nich siluety kozy, slona, opice, vlka, pelikána a kočky. Ryby vyobrazené na policejní budce se od předchozích šesti děl se siluetami zvířat stylově liší.

Umělec je za své dílo prohlásil postupně v průběhu týdne. Jeden z návrhů zobrazující vlka na satelitní anténě byl ukraden, další s natahující se kočkou na prázdném billboardu odstranili dodavatelé.

Odstranění Banksyho díla se ale setkalo s vlnou nevole. Když natahující se kočku v Cricklewoodu demontovali tři muži, kteří uvedli, že byli najati dodavatelskou firmou, aby billboard z bezpečnostních důvodů odstranili, bučely na ně davy lidí.

Podle ČTK sdělil jeden z policistů tiskové agentuře PA, že byli požádáni o prohlídku uměleckého díla s piraněmi poté, co bylo zachyceno na průmyslových kamerách, a že čekají, co se s ním bude dít. Mluvčí společnosti City of London Corporation ve svém prohlášení uvedl: „Jsme si vědomi prací na policejní budce City of London na Ludgate Hill. V současné době pracujeme na možnostech, jak umělecké dílo zachovat.“

První graffiti z Banksyho série se zvířecí tematikou, ke kterému se na svém instagramu přiznal v pondělí, se nachází poblíž mostu Kew Bridge v jihozápadním Londýně a zobrazuje kozu, pod kterou padají kameny, těsně nad kamerou průmyslového kamerového systému.

V úterý umělec přidal siluety dvou slonů s choboty nataženými k sobě na bok budovy v Chelsea v západní části metropole. Následovaly tři opice, které jako by se houpaly pod mostem nad Brick Lane ve východním Londýně. Pátý kousek, pelikáni štípající ryby z nápisu londýnského obchodu s chipsy ve Walthamstow v severovýchodním Londýně, byl odhalen v pátek.

Deník Observer v sobotu uvedl, že cílem série bylo rozveselit veřejnost v období, kdy byly titulky zpráv ponuré. Banksyho podpůrná organizace Pest Control Office uvedla, že díla byla jednoduše navržena tak, aby lidem poskytla chvíli nečekaného pobavení.

Související témata:

Doporučované