Hlavní obsah

Austrálie plánuje minimální věk pro užívání sociálních sítí. Ve hře je až 16 let

Foto: Shutterstock.com

Až od šestnácti? Austrálie plánuje věkové omezení pro používání sociálních sítí. Ilustrační fotografie

Australský premiér chce prosadit zákon o minimální věkové hranici pro užívání sociálních sítí. Odpůrci varují před tím, že mladiství se budou chtít na sítě dostat i přes zákaz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Austrálie plánuje nastavit minimální věkovou hranici pro užívání sociálních sítí, informuje zpravodajská agentura Reuters. Úřady opatření zdůvodňují obavami o psychické a fyzické zdraví dětí. Obhájci digitálních práv návrh kritizují a varují, že nebezpečné online aktivity by nezmizely, nýbrž by se přesunuly do „podsvětí“.

Australský premiér Anthony Albanese uvedl, že se bude jednat o věkovou hranici mezi 14 a 16 lety. O přesném věku ještě není vláda rozhodnuta, zákony o minimální věkové hranici pro sociální média však chce zavést ještě letos.

Plán byl oznámen poté, co v rámci parlamentního šetření vlivu sociálních sítí na společnost zazněla emotivní svědectví o špatných dopadech na duševní zdraví dospívajících. Zazněly však i opačné obavy – zda by věková hranice mladistvé naopak neúmyslně nepoškodila tím, že by je povzbudila ke skrývání online aktivit.

„Chci, aby děti opustily svá digitální zařízení a šly na fotbalová hřiště, do bazénů a na tenisové kurty,“ řekl Albanese v rozhovoru pro australskou televizní stanici Australian Broadcasting Corp. „Chceme, aby měly skutečné zážitky se skutečnými lidmi, protože víme, že sociální média způsobují sociální škody,“ dodal.

Zavedením zákona by se Austrálie stala jednou z prvních zemí s věkovým omezením pro sociální sítě. Předchozí pokusy – včetně pokusů Evropské unie – selhaly po stížnostech na omezování internetových práv nezletilých.

Podobná kritika zazněla i v Austrálii. „Tento unáhlený krok hrozí vážnými škodami, protože vylučuje mladé lidi ze smysluplného a zdravého zapojení do digitálního světa a potenciálně je přivádí do méně kvalitních online prostorů,“ uvedl Daniel Angus, ředitel výzkumného centra pro digitální média Queenslandské technologické univerzity.

S jeho obavami souhlasí i australský komisař pro elektronickou bezpečnost, který v červnovém podání parlamentního šetření varoval, že omezení přístupu může mladé lidi tlačit k „méně regulovaným nemainstreamovým službám“.

Společnost Meta, vlastník Facebooku a Instagramu, na dotaz agentury Reuters uvedla, že chce umožnit mladým lidem využívat její platformy a vybavit rodiče nástroji, které jim pomohou, místo toho, aby jim přístup pouze znemožnila. Majitelé aplikací YouTube a TikTok na žádost o komentář nereagovali.

Doporučované