Hlavní obsah

Atentát jako šance pro Bidena. Na oslavu odvrácené krize je ale brzy

Foto: Twitter @POTUS

Po atentátu na Donalda Trumpa vyzval prezident Joe Biden Američany, aby se navzdory svým názorovým přesvědčením sjednotili.

Po atentátu na Donalda Trumpa utichly výzvy žádající Joea Bidena, aby odstoupil ze souboje o Bílý dům. Prezidentův štáb by ale měl zůstat obezřetný. Neznamená to, že se kritika nevrátí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Všichni nyní s blížícími se volbami čelíme zkoušce. V Americe není místo pro tento druh násilí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro jakékoliv násilí. Nikdy. Tečka. Bez výjimky. Nemůžeme připustit, aby se toto násilí normalizovalo,“ pronesl v neděli večer americký prezident Joe Biden v projevu přímo z Oválné pracovny.

Odsoudil sobotní atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa na mítinku v Pensylvánii, při kterém jeden z návštěvníků zemřel a dva byli vážně zraněni. Občany pak mimo jiné varoval, že politické napětí v USA využívají američtí nepřátelé.

Zkouška nyní leží i před samotnou Demokratickou stranou, jejímž kandidátem do listopadových prezidentských voleb by se Biden měl stát. Poslední týdny totiž provázelo zpochybňování jeho fyzických i mentálních schopností, přičemž někteří přední demokrati a dárci veřejně vyzvali k tomu, aby se prezident kandidatury vzdal.

Nyní se ale –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ i podle informací amerických médií –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zdá, jako by pod vlivem větší události vření uvnitř partaje ochladlo. A to navzdory tomu, že na případnou náhradu Bidena mají demokraté čím dál méně času.

Šlápnout na brzdu

Na oslavy uvnitř Bidenova štábu je ale brzy. Agentura Reuters mluvila s několika zdroji z demokratických řad, podle nichž by se Bílý dům dopustil chyby, pokud by nabyl dojmu, že veškeré pochybnosti jsou zažehnány. Vlna nedávných výzev se totiž určitě znovu zvedne, jakmile se Biden opět dopustí nějakého přešlapu či nepovedeného vystoupení.

Jeden z Bidenových spojenců stanici NBC News upozornil, že kdokoliv ve straně, kdo by se pokusil vyzvat úřadujícího prezidenta, aby odstoupil uprostřed řešení krize, by se ocitl ve špatném světle. Situace je totiž příliš citlivá, a minimálně veřejně tak podobná prohlášení zřejmě nějakou dobu neuslyšíme.

Podle většiny zákonodárců, kteří hovořili s webem Axios, je ovšem příliš brzy i na závěry, zda tato „pauza“ vydrží až do srpnového sjezdu strany, kde delegáti zvolí oficiálního kandidáta demokratů do voleb. Objevili se již nicméně i tací, kteří vzhledem k aktuálnímu vývoji na vše spíše rezignovali.

„Všichni jsme se smířili s druhým Trumpovým prezidentstvím,“ nabídl svůj pohled jeden z vysoce postavených demokratů ve Sněmovně reprezentantů. Na jeho slova na platformě X tvrdě reagovala jedna z mladých tváří demokratů Alexandria Ocasio-Cortezová, která uvedla, že členové, kteří se takto cítí, by měli raději odejít z Kongresu.

„Pokud jste ‚seniorní demokrat‘, který se takhle cítí, rozhodně byste měl odejít do důchodu a uvolnit místo skutečnému vedení, které se odmítá podrobit fašismu. Tento druh vedení je pro americký lid funkčně nepoužitelný,“ napsala politička v reakci na zjištění amerického zpravodajského webu.

Opatrní demokraté

V době, kdy je exprezident Trump svými příznivci heroizován, prominentní republikáni svalují víkendový útok na demokraty a jakýkoliv útok na soupeře se zdá nemístný, je ale plánování dalšího postupu výzvou i pro Bidena a jeho tým. Prozatím se rozhodli pozastavit kampaň a stáhli televizní volební reklamy.

Otázek před nimi ale leží mnohem více a jednou z nich je třeba i myšlenka, zda obraz zaťaté pěsti, po níž mu stéká krev, neukázal Trumpa v novém světle, které by mohlo imponovat nerozhodnutým voličům. Tím by se Bidenova situace razantně zhoršila.

„V tuto chvíli je více otázek než odpovědí,“ připustil pro web The Hill s příslibem anonymity jeden z předních demokratických stratégů a blízký Bidenův spojenec. „Myslím, že ani tento týden nikdo neví, jak to dopadne. Je tu tolik neznámých.“

O ikonickém snímku z Pensylvánie

„Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když o tom mluvím,“ popisuje fotograf Doug Mills, který z těsné blízkosti pozoroval atentát na amerického exprezidenta. Na jednom ze svých snímků zachytil střelu letící kolem Trumpovy hlavy.

Nominační sjezd republikánů začíná v pondělí a podle některých odborníků by opět mohl zažehnout útokem utlumenou prezidentskou kampaň. Většina demokratů se totiž zatím zdržuje ostrých slov a Biden se snaží situaci klidnit, a to i ve vztahu ke svému dlouholetému rivalovi Trumpovi, s nímž v sobotu večer dokonce telefonicky hovořil.

„Nedokážu si představit, že by se první den sjezdu obešel bez plamenných a ošklivých slov na adresu Joea Bidena,“ cituje dále The Hill také dlouholetou republikánskou expertku na politické kampaně Susan Del Perciovou. „To umožní reakci ze strany Bidenovy kampaně. To je to, co –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ upřímně řečeno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ji opět nahodí.“

Na druhou stranu Trump oznámil, že přepisuje svůj připravovaný projev, který by tak měl být mnohem smířlivější. Objevily se i zprávy, že jeho tým k podobnému přístupu vyzývá i další účastníky sjezdu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zaměřit by se měli na politický program, nikoli na atentát.

Bidenovi by jeho smířlivá role mohla přinést ovoce. V krátkodobém horizontu, kdy je kampaň odsunuta na vedlejší kolej, je totiž pro Bidena výhodné, aby byl vnímán jako ten, kdo uklidňuje americkou veřejnost a kdo dokáže dočasně odložit stranou neshody se svým rivalem.

Právě tento přístup totiž pomáhá Bidenově dlouhodobé argumentaci, že představuje stabilitu a svým způsobem by to mohlo také odpovídat na argument o jeho mentálních schopnostech. Zároveň tím pak zdůrazňuje kontrast mezi sebou a obrazem impulzivního a ostrého Trumpa.

Doporučované