Hlavní obsah
Online

Atentát na Donalda Trumpa: Útočník podle FBI jednal sám

Foto: AP

Záběr krátce po střelbě: Donald Trump zvedl pěst na důkaz, že se nevzdává.

aktualizováno •

ONLINE. „Slyšel jsem svištění, kulka mě škrábla do ucha,“ popsal atentát sám Donald Trump.

Článek

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie padlo několik výstřelů, po nichž zůstali dva mrtví včetně střelce.

Exprezidentovi kulka poranila horní část pravého ucha a měl silné krvácení. Zabit byl jeden divák a další dva utrpěli kritická zranění. „Střelce neutralizovaly bezpečnostní složky,“ uvedla Tajná služba Spojených států.

Načíst novější příspěvky

Atentát na Trumpa z několika metrů

Tahle viděl útok na exprezidenta Donalda Trumpa fotograf Washington Post Jabin Botsford.

Svědci zmiňují detaily ke střelbě

Veřejně promluvilo už několik přímých svědků střelby. Britská BBC mluvila na místě s Gregem Smithem, který zmiňoval, že policii informoval o podezřelém člověku na střeše. Republikánský kongresman Daniel Meuser seděl během mítinku v první řadě a CNN řekl, že to byla „krvavá scéna“. „Všichni křičeli a volali doktora,“ dodal.

Lékaře, který se snažil pomoci jednomu z postřelených, vyzpovídal pak reportér CBS. „Ten muž se otočil, byl zaklíněný mezi lavicemi. Měl střelnou ránu na hlavě. Bylo tam hodně krve,“ řekl lékař.

Střelec měl tričko kanálu o zbraních

Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, kterého FBI ztotožnila jako střelce na exprezidenta Donalda Trumpa, použil podle amerických médií poloautomatickou pušku. Televize NBC také na základě ověření dostupných záběrů z místa střelby informovala, že střelec měl na sobě tričko propagující jeden z nejpopulárnějších videokanálů o zbraních. Sleduje ho přes 11 milionů lidí. Podle BBC se snažil policii na podezřelého člověka na střeše upozornit několik minut před střelbou jeden z účastníků mítinku.

Biden je zpátky ve Washingtonu

Americký prezident Joe Biden se po útoku na Trumpa v Pensylvánii vrátil do Washingtonu, bude jednat s bezpečnostními představiteli spolu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Informuje o tom agentura AP.

Trump přenocuje ve svém klubu

Exprezidentovi Donaldu Trumpovi se po útoku „daří dobře“ a děkuje bezpečnostním orgánům a záchranářům za rychlou akci. Uvedl to v prohlášení Republikánský národní výbor. Ke svým podporovatelům se hodlá připojit příští týden v Milwaukee, kde republikáni chtějí uspořádat nominační sjezd. Agentura AP uvedla, že Trump stráví noc ve svém soukromém golfovém klubu v Bedminsteru v New Jersey.

Uzavřený vzdušný prostor

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uzavřel vzdušný prostor nad Bethel Parkem, odkud pocházel střelec Thomas Matthew Crooks. Bethel Park je předměstí Pittsburghu a nachází se zhruba 70 kilometrů od pensylvánského města Butler, kde ke střelbě došlo.

Video: Jak atentát zachytila kamera

Výstřel a pak zděšení. Tak kamera zaznamenala atentát.Video: AP

Fiala odsoudil útok na Trumpa

Co se ví o střelci

Jak informovala FBI, dvacetiletý útočník Thomas Matthew Crooks žil v Bethel Parku, na předměstí Pittsburghu. Neměl u sebe žádné doklady, FBI ho ale posléze identifikovala. Ačkoliv byl registrován jako republikán, CNN uvádí, že je s jeho jménem spojen malý příspěvek pro demokraticky orientované politické sdružení.

Na Trumpa střílel republikán

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) uvedl, že na Trumpa zaútočil dvacetiletý Matthew Crooks z Pensylvánie. Útočník byl členem Republikánské strany.

Světoví lídři odsuzují střelbu na Trumpa

Světoví státníci přejí Trumpovi brzké uzdravení a odsuzují útok na amerického exprezidenta. Mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese střelbu odsoudil a označil ji za „akt politického násilí“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyneová uvedla, že je střelbou hluboce šokována. „Posíláme v tuto chvíli přání všeho nejlepšího prezidentovi Trumpovi a jeho rodině,“ vyjádřil se také nový britský premiér Keir Starmer.

Biden mluvil po telefonu s Trumpem

Americký prezident Joe Biden už po telefonu hovořil se svým předchůdcem v Bílém domě a soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách Donaldem Trumpem. Oznámil to Bílý dům. Prezident se rovněž vrací z pobytu ve státě Delaware do Washingtonu. Biden už dříve vyzval v reakci na střelbu na Trumpově akci k ukončení politického násilí. Jeho kampaň byla částečně přerušena.

Trumpův volební tým podle agentury DPA oznámil, že republikáni hodlají příští týden navzdory útoku podle plánu uspořádat nominační sjezd strany v Milwaukee.

Trump opustil Pensylvánii

Záběry ze sociálních sítích ukazují, že Donald Trump opustil po ošetření v nemocnici Pensylvánii a nyní je v New Jersey. Na videu je vidět, jak vystupuje po schodech z letadla.

FBI nezná zatím motiv

Vůdčí roli při vyšetřování sobotní střelby na mítinku republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI). FBI to uvedla ve svém sobotním sdělení. Vyšetřovatelé zatím vědí jen o jednom střelci a údajně se blíží k jeho konečné identifikaci. Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas slíbil učinit maximum pro ochránění prezidentských kandidátů.

Vyšetřuje se pokus o zavraždění

Střelba na mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa v pensylvánském Butleru je vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta. Uvedla to agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky.

Bezprostřední záběry střelby

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy