Hlavní obsah
Online

Atentát na Donalda Trumpa: Útočník podle FBI jednal sám

Foto: AP

Záběr krátce po střelbě: Donald Trump zvedl pěst na důkaz, že se nevzdává.

aktualizováno •

ONLINE. „Slyšel jsem svištění, kulka mě škrábla do ucha,“ popsal atentát sám Donald Trump.

Článek

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie padlo několik výstřelů, po nichž zůstali dva mrtví včetně střelce.

Exprezidentovi kulka poranila horní část pravého ucha a měl silné krvácení. Zabit byl jeden divák a další dva utrpěli kritická zranění. „Střelce neutralizovaly bezpečnostní složky,“ uvedla Tajná služba Spojených států.

FBI: Střelec jednal sám, jeho politické smýšlení je nejasné

Střelec, který v sobotu zaútočil na Donalda Trumpa, jednal sám. Informoval o tom Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který má případ na starosti.

„Neidentifikovali jsme žádnou ideologii, která by s touto věcí souvisela,“ uvedl zvláštní agent FBI Kevin Rojek s tím, že vyšetřování je stále v počátcích.

Zbraň typu AR-15, ze které střílel, si podle něj atentátník pořídil legálně. Zařízení v jeho automobilu vyšetřovatelé stále prověřují.

Vážení čtenáři, online reportáž pro tuto chvíli končí. Další vývoj kolem útoku budeme sledovat. Děkujeme za pozornost.

Po atentátu vyšplhala cena bitcoinu nad 60 000 dolarů

Cena bitcoinu se po střelbě na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vyšplhala nad 60 000 dolarů (1,4 milionu korun). „Růst ceny bitcoinu by mohl odrážet obavy z dalších občanských nepokojů. Pravděpodobně se po otevření trhů dočkáme také určitého odklonu od rizika, to by ale mělo brzy odeznít,“ řekl podle agentury Reuters šéf výzkumu ve společnosti ANZ v Singapuru Khoon Goh, který se zaměřuje na finanční trhy v Asii.

Po atentátu se také zvýšila pravděpodobnost, že Trump vyhraje listopadové prezidentské volby. Obchodníci, kteří se zabývají modelováním pravděpodobného vývoje na základě pohybu cen kryptoměn, v současné době vidí 70procentní pravděpodobnost, že Trump se vrátí do Bílého domu.

Kolem 21:00 SELČ se bitcoin prodával za 60 005 dolarů a za posledních 24 hodin vykazoval růst o 2,4 procenta. V sobotu ještě před atentátem na Trumpa se cena této nejznámější a nejrozšířenější kryptoměny pohybovala kolem 58 600 dolarů.

Biden po útoku nechá prověřit bezpečnostní opatření

Prezident Joe Biden po útoku na svého republikánského rivala nařídil složce odpovídající za ochranu prezidentů a exprezidentů Spojených států, aby opět prověřila bezpečnostní opatření pro nadcházející předvolební sjezd Republikánské strany.

„Nařídil jsem nezávislé zhodnocení národní bezpečnosti na včerejším shromáždění, abych vyhodnotil, co se přesně stalo,“ uvedl v krátkém projevu v Bílém domě s tím, že o výsledky se podělí i s občany.

Prohlásil rovněž, že po Tajné službě USA chce, aby Trumpovi poskytla všechny zdroje, o které bývalý prezident a jeho tým požádali.

Část republikánů viní Bidena a média

Představitelé Republikánské strany po útoku na Donalda Trumpa volají po sjednocení Američanů a utlumení vyhrocené předvolební rétoriky. Část z nich ale svaluje vinu na exprezidentovy politické oponenty nebo média.

Podle deníku The New York Times Trumpovi podporovatelé „rychle svalovali vinu na liberály, zpravodajská média a Joea Bidena“. Připisovali jim rozdmýchávání nevraživosti vůči Trumpovi.

Republikáni včetně předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona upozorňují na několik dní staré Bidenovo vyjádření, kdy řekl, že „je načase vzít si Trumpa na mušku“, čímž Biden vyzýval, aby se pozornost posunula od jeho špatného výkonu na počínání Trumpa. Kongresman Mike Collins prohlásil, že prezident by měl být stíhán za podněcování k atentátu.

„Ústřední premisa Bidenovy kampaně je, že prezident Donald Trump je autoritářský fašista, který musí být za každou cenu zastaven. Tato rétorika přímo vedla k pokusu o vraždu prezidenta Trumpa,“ uvedl senátor J. D. Vance, který je potenciálním Trumpovým kandidátem na viceprezidenta.

Viceprezidentka po atentátu zrušila cestu na Floridu

Viceprezidentka Kamala Harrisová odložila kvůli pokusu o atentát svou cestu na Floridu, napsal server CNN. V Palm Beach měla původně prodiskutovat s republikánskými ženami Trumpův postoj k reprodukčním právům.

Samotný útok označila za nesmyslný. Dodala, že se jí ulevilo, že exprezident nebyl vážně zraněn. „Modlíme se za něj, jeho rodinu a všechny, kteří byli zraněni a zasaženi touto nesmyslnou střelbou. Jsme vděční Tajné službě Spojených států, záchranářům a místním úřadům za jejich okamžitou akci,“ napsala v prohlášení i za svého manžela Douga.

Trumpová poděkovala za podporu, útočníka označila za monstrum

Melania Trumpová zveřejnila po atentátu na svého manžela prohlášení, ve kterém poděkovala za podporu všech lidí různých politických názorů.

Útočníka, jenž na exprezidenta vystřelil, označila za „monstrum“, které jejího manžela nevidělo jako člověka, nýbrž politický stroj.

„Když jsem viděla, jak tato kulka zasáhla mého manžela Donalda, uvědomila jsem si, že můj život a Barronův život jsou na pokraji zničující změny,“ napsala.

Útočník měl v autě výbušniny, tvrdí CNN a WSJ

Muž, který se podle úřadů pokusil zavraždit amerického exprezidenta Donalda Trumpa, měl ve svém autě výbušniny. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom dnes informují deník The Wall Street Journal (WSJ) a televize CNN.

Auto 20letého podezřelého, který byl na místě činu zastřelen, bylo zaparkované nedaleko dějiště Trumpova sobotního mítinku v Pensylvánii. Podle informací CNN se výbušniny našly i v jeho bydlišti.

Trumpovi lidé mají zůstat doma

Zaměstnanci, kteří se podílejí na kampani bývalého prezidenta Donalda Trumpa, nemají v neděli chodit do kanceláří. „Naší nejvyšší prioritou je udržet vás všechny v bezpečí,“ uvedli vrchní Trumpovi poradci v memorandu, o kterém informují americká média. Všechna pracoviště budou nejprve prověřena a znovu zabezpečena. Pracovníci se také mají vyhnout veřejným komentářům k celému incidentu, včetně příspěvků na sociálních sítích.

Dva lidé stále v kritickém stavu

Dvojice účastníků mítinku exprezidenta Donalda Trumpa zůstává stále v kritickém stavu. A to po následcích střelby na bývalého prezidenta. Oba zranění zůstávají v pittsburské nemocnici Allegheny. Televizní stanici NBC to potvrdil její mluvčí. Po útoku na Trumpa je potvrzená jedna oběť. Zemřel také pachatel atentátu.

Na sítích se po útoku začaly šířit konspirace

Po sobotním atentátu se rychle rozšířily konspirační teorie a nepodložená a nepravdivá tvrzení, píše server NBC News.

Nepřehledné situace využili konspirační teoretici, někteří politici a další k šíření nepodložených tvrzení na sociálních sítích. Ty přitom do značné míry ustoupily od moderování obsahu souvisejícího s překotnými politickými aktualitami.

Po Trumpovi se druhým nejvíce šířícím se slovem na sítích v souvislosti s atentátem stalo slovo „zinscenovaný“. Tento výraz se objevil ve více než 228 000 příspěvcích na síti X. Šířit se začal i název levicového hnutí Antifa. Některé příspěvky útok nepravdivě přičítaly „extremistovi z Antify Marku Violetsovi“.

V příspěvcích na sítích X, Telegram a na dalších platformách uživatelé tvrdili, že Violetse identifikovala policie. Příspěvky obsahovaly fotografii muže ve slunečních brýlích a černé čepici, o níž autoři tvrdili, že jde o screenshot z videa umístěného na YouTube před útokem, v němž muž říká, že „spravedlnost se blíží“. Nic z toho ale nebyla pravda.

Příspěvky byly sdíleny ověřenými účty na X.

Tajná služba vyvrací informaci

Není pravda, že by prezidentská ochranka odmítla žádost Trumpova týmu o dodatečné bezpečnostní prostředky, uvedl po atentátu mluvčí tajné služby. „Ve skutečnosti jsme přidali ochranné prostředky, technologie a možnosti jako součást zvýšeného cestovního tempa kampaně,“ doplnil mluvčí Anthony Guglielmi.

Česká policie: S navýšením se nepočítá

Česká policejní ochranná služba po útoku na Trumpa zatím neuvažuje o zvýšení počtu policistů při zajišťování bezpečí chráněných osob. „Ochranná služba PČR momentálně shromažďuje dostupné informace z celého incidentu,“ napsali policisté na sociální sítí X.

Prezident Pavel odsoudil útok na Trumpa

„Násilí do demokratické společnosti nepatří, proto je nutné jednoznačně odsoudit útok na bývalého amerického prezidenta,“ uvedl český prezident Petr Pavel ke střelbě na Donalda Trumpa. Zpráva o této události ho zastihla shodou okolností při cestě právě ze Spojených států, kde se účastnil mimo jiné summitu NATO.

Trump: „Nebudeme se bát“

Bývalý prezident Donald Trump zveřejnil po střelbě druhé prohlášení. Na své sociální síti Truth Social napsal, že „to byl sám Bůh, kdo zabránil tomu, aby se stalo nemyslitelné“. Přidal, že se modlí za uzdravení všech zraněných a myslí na oběť střelby. „Nebudeme se bát,“ dodal Trump. Je údajně připravený se zúčastnit příští týden nominačního sjezdu Republikánské strany.

Republikáni viní Bidenovu kampaň

Jednotliví republikáni otáčí svou pozornost po střelbě na Donalda Trumpa k prezidentu Bidenovi, upozorňují americké zpravodajské servery. Například J. D. Vance, největší favorit na Trumpova spolukandidáta, uvedl, že rétorika Bidenovy kampaně vedla přímo k pokusu o atentát na Trumpa. Podobně se vyjádřili také republikáni Mike Collins nebo Sebastian Gorka. To všechno ve chvíli, kdy zatím není vůbec jasný motiv střelce.

Experti: Proč nebyla zajištěná střecha?

Odborníci na bezpečnost chráněných osob se ptají, jak je možné, že útočník mohl střílet ze střechy, která byla k pódiu tak blízko. Na něm vystupoval se svým projevem exprezident Donald Trump. Dva bývalí agenti FBI pro CNN uvedli, že střecha měla být zajištěná. „Je to nejbližší budova s ​​čistým výhledem na místo, kde bylo pódium. Jsem šokován, že na té střeše nikoho neměli,“ uvedl pro CNN bývalý agent FBI Bobby Chacon.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy