Hlavní obsah

„Asi jim to Babiš zakázal.“ Europoslanci z ANO nedorazili na Fialovu schůzku

Foto: Úřad vlády

„Je jasně vidět, že zájmy ČR je vůbec nezajímají,“ komentoval neúčast europoslanců premiér.

Mluvčí hnutí ANO Michal Kopenec uvedl, že zástupci ANO se rozhodli na jednání europoslanců nepřijít kvůli vyjádřením premiéra. Schůzky se kromě vládních europoslanců zúčastnili i členové Stačilo!, Přísahy a Motoristů sobě.

Článek

Jednání europoslanců s premiérem Petrem Fialou (ODS) v pražské Kramářově vile se v pátek nezúčastnili zástupci opozičního hnutí ANO. Podle mluvčího hnutí jde o reakci na Fialova slova, že jejich unijní frakce slouží zájmům Ruska. Fiala dnes na síti X napsal, že europoslancům ANO patrně účast zakázal šéf hnutí Andrej Babiš.

Fiala v pondělí uvedl, že nová frakce v Evropském parlamentu Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do které patří i hnutí ANO, slouží vědomě či nevědomě zájmům Ruska, a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy. Proti vyjádření se ohradil Babiš, podle něhož je Fiala patologický lhář.

Mluvčí hnutí ANO Michal Kopenec dnes ČTK řekl, že zástupci ANO se rozhodli na jednání nepřijít kvůli vyjádřením premiéra.

Schůzky s premiérem, ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem se účastní vedle europoslanců vládních stran i Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál, zvolení za koalici Stačilo! Dorazili i europoslanci za koalici Přísahy a Motoristů sobě, kteří se stejně jako ANO připojili k Patriotům pro Evropu a tento týden Fialu ostře kritizovali.

České volby do Evropského parlamentu vyhrálo opoziční hnutí ANO, které má sedm europoslanců, o jednoho více než dosud. Druhá skončila koalice vládních stran Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která bude mít šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly.

Doporučované