Hlavní obsah

Arménský duchovní zahájil čtyři dny protestů. Chce sesadit premiéra

Foto: Asatur Yesayants, Shutterstock.com

Arménský premiér Nikol Pašinjan.

Arménský duchovní Bagrat Galstanjan organizuje v zemi demonstrace, jejichž cílem je jmenování přechodné vlády a vyhlášení předčasných voleb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Jerevanu, hlavním městě Arménie, protestoval v neděli velký dav proti premiéru Pašinjanovi. Se zprávou přišla agentura Reuters.

Demonstrace vede duchovní Bagrat Galstanjan, jenž oznámil, že zahajuje čtyřdenní protestní akce s cílem sesadit premiéra. „Čtyři dny zůstaneme v ulicích a na náměstích a naším odhodláním a vůlí dosáhneme vítězství,“ prohlásil Galstanjan, který vyzval parlamentní frakce, aby v úterý svolaly mimořádné zasedání a odvolaly vládu.

Také vyzývá ke jmenování přechodné vlády, která by „prováděla usmíření“, řídila zahraniční vztahy a vyhlásila předčasné volby.

Podle videozáznamu na YouTube se na protestu shromáždily tisíce lidí v centru Jerevanu a za zvuku hlasité hudby pochodovaly ulicemi města. O zatčení protestujících se žádné zprávy neobjevily.

Richard Giragosian, ředitel Centra regionálních studií v Jerevanu, uvedl, že demonstrace zatím „nepředstavují žádnou skutečnou výzvu pro vládu“. Jediné nebezpečí eskalace je z možné přehnané reakce bezpečnostních sil, shrnul pro agenturu Reuters.

Lidé se na protestních akcích vedených duchovním Bagratem Galstanjanem scházejí od dubna. Původně začaly jako snaha o vyjádření nesouhlasu s Pašinjanovým plánem odevzdat čtyři opuštěné vesnice sousednímu Ázerbájdžánu. Protesty posléze přerostly v obecnou nespokojenost s Pašinjanovou vládou. Z konce května na nich policie zadržela 137 demonstrantů.

Související témata:

Doporučované