Hlavní obsah

Argentinské úřady nařídily lodi karanténu kvůli podezření na nákazu mpox

Foto: Dotted Yeti, Shutterstock.com

Virus opičích neštovic, ilustrační obrázek

Nákladní plavidlo plující pod liberijskou vlajkou skončilo v argentinské karanténě. Úřady mají podezření, že na palubě se nachází člověk nakažený virem mpox. Na výsledky testů se stále čeká.

Článek

Argentinské úřady uvalily karanténu na nákladní loď kvůli podezření, že se na ní nachází člověk nakažený virem mpox, zvaným též opičí neštovice, informuje zpravodajská agentura Reuters s odkazem na tamní vládu. Světové zdravotnické orgány zůstávají před novou, rychleji se šířící variantou viru v pohotovosti.

Nákladní plavidlo pod liberijskou vlajkou vyplulo z brazilského města Santos. Mířilo do přístavu v San Lorenzu, kde mělo vyzvednout náklad sóji, uvádí ministerstvo zdravotnictví a Argentinská námořní liga.

Loď upozornila úřady, že jeden z členů posádky má na kůži, převážně na hrudi a obličeji, cystám podobné kožní léze, popsalo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení. Argentina aktivovala protokol o mimořádných událostech v oblasti veřejného zdraví. Loď je nyní zakotvená na řece Paraná, mohou na ni pouze zdravotníci, zatímco posádka v karanténě čeká na výsledky testů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden označila mpox za globální ohrožení veřejného zdraví. Stalo se tak podruhé v uplynulých dvou letech. V Africe se nová varianta tohoto viru rychle šíří a potvrzen byl také jeden případ v Evropě, konkrétně ve Švédsku.

Přibližně 13 amerických zemí letos hlásí případy mpox způsobené jinou variantou viru, vyplývá z dat WHO. Argentina již dříve hlásila osm nakažených.

Dánská společnost Bavrian Nordic má tento týden rozhodnout o tom, zda zvýší produkci vakcín proti tomuto onemocnění. Švýcarská farmaceutická společnost Roche pak uvedla, že se snaží zvýšit kapacitu laboratorního testování.

Doporučované