Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Apple a Meta budou v EU obviněny podle pravidel o digitálních trzích

Foto: Reuters

Dánská eurokomisařka Margrethe Vestagerová.

Apple a Meta čelí obviněním z porušení pravidel EU pro digitální trhy, která mají omezit moc technologických gigantů a usnadnit konkurenci. Vyšetřování se zaměřuje na omezení informování uživatelů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké společnosti Apple a Meta Platforms budou pravděpodobně v nejbližší době čelit v Evropě obviněním za to, že nesplnily nová pravidla EU, jejichž cílem je omezit moc internetových gigantů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Evropská komise v březnu zahájila vyšetřování obou firem a také společnosti Google ze skupiny Alphabet podle nových pravidel o digitálních trzích (DMA). Nařízení vyžaduje, aby velké technologické společnosti otevřely prostor menším konkurentům a usnadnily lidem pohyb mezi konkurenčními internetovými službami, jako jsou platformy sociálních médií, internetové prohlížeče a obchody s aplikacemi.

Regulátoři EU se podle zdrojů Reuters chystají vydat předběžné zjištění, které je podobné obvinění z porušení antimonopolních zákonů, před letními prázdninami či nejpozději do srpna. Jako první by měl být obviněn Apple, následovat bude Meta.

Unijní exekutiva a Meta se odmítly ke zprávě vyjádřit. Apple odkázal na své březnové prohlášení, ve kterém uvedl, že je přesvědčen, že jeho plán je v souladu s DMA a s komisí nadále konstruktivně spolupracuje.

Meta ukázala svého chatbota

Nový kecálek Meta.ai zatím funguje jen v anglicky mluvících zemích. Firma Meta jej integruje i do svých služeb: Facebook, Instagram a WhatsApp. To by z něj časem mohlo udělat nástroj přístupný více než polovině světové populace.

Společnosti mohou před konečným rozhodnutím nabídnout ústupky k odstranění obav uvedených ve zjištění. Rozhodnutí se očekává před listopadovým odchodem současné komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové z funkce. Firmám by v případě obvinění z porušení předpisů mohla hrozit pokuta do výše až deseti procent jejich celosvětového ročního obratu.

V případě Applu se vyšetřování EU zaměřuje na omezení bránící vývojářům aplikací bezplatně informovat uživatele o jejich nabídkách mimo obchod s aplikacemi a také na nové poplatky vybírané od vývojářů. Druhé vyšetřování Applu zaměřené na webový prohlížeč Safari na obrazovce výběru bude zřejmě trvat déle.

U Mety se EK zaměřuje na její nedávno zavedený model, kdy uživatelé platí předplatné za Facebook a Instagram bez reklam.

Doporučované