Hlavní obsah

AP: Skupiny, které blokují pomoc do Gazy, dostávají dary z USA a Izraele

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační snímek z Pásma Gazy.

Izrael se pod tlakem USA zavázal dodávat do Pásma Gazy velké množství humanitární pomoci. Zároveň ale spolu se Spojenými státy povoluje daňově uznatelné dary krajně pravicovým skupinám, které dodávkám pomoci brání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři izraelské krajně pravicové skupiny, které bránily humanitární pomoci v přístupu do Gazy, získaly od dárců v USA a Izraeli více než 200 tisíc dolarů. Zjistila to agentura Associated Press a izraelský investigativní web Shomrim při zkoumání crowdfundingových stránek a dalších veřejných záznamů.

Podle organizací, které se na území Gazy snaží dostat více pomoci, jsou zmíněné dary, které se odečítají z daní, v rozporu s deklarovanými závazky USA a Izraele o umožnění neomezeného přísunu potravin, vody a léků. Veřejné vybírání příspěvků navíc pokračovalo i poté, co Spojené státy uvalily sankce na jednu ze skupin blokující pomoc.

„Pokud na jedné straně říkáte, že povolujete pomoc, ale zároveň usnadňujete akce skupin, které ji blokují, můžete skutečně říci, že pomoc usnadňujete?“ řekla Tania Haryová, výkonné ředitelka izraelské neziskové organizace Gisha, která dlouhodobě usiluje o zlepšení zásobování Gazy.

Izraelští představitelé na žádost AP o komentář nereagovali. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je odhodláno zajistit poskytování pomoci, ale ke snahám krajně pravicových skupin o získávání finančních prostředků se nevyjádřilo.

Kdo pomoci brání?

Tři skupiny, které agentura AP a organizace Šomrim zkoumaly, zpomalily dodávky pomoci tím, že zablokovaly nákladní automobily na cestě do Gazy, a to buď blokováním celé dopravy nebo hraničního přechodu Kerem Šalomem.

Jedna ze skupin, Mother’s March, vybrala prostřednictvím izraelské crowdfundingové stránky Givechack ekvivalent více než 125 tisíc dolarů. Skupina rovněž vybrala přibližně 13 000 dolarů prostřednictvím americké a izraelské crowdfundingové stránky JGive. Dary charitativním organizacím jsou v Izraeli a USA odečitatelné z daní. Mother’s March ale nevybírá peníze přímo. Místo toho spolupracuje se spřátelenou skupinou Torat Lechima, která finanční prostředky shromažďuje pod svým jménem.

Torat Lechima, jejíž název lze volně přeložit jako „bojové učení“, působí v izraelských nacionalistických kruzích a podle svých internetových stránek pracuje na „posilování židovské identity a bojového ducha“ mezi izraelskými vojáky. Torat Lechima v získávání finančních prostředků pro Mother’s March na stránkách JGive v USA stále pokračuje.

Před uvalením sankcí existovala ještě třetí skupina s názvem Tzav 9. Ta ještě do minulého měsíce vybrala přes 85 000 dolarů od téměř 1500 dárců v USA a Izraeli. JGive uvedla, že dary poskytnuté skupině Tzav 9 byly zmrazeny ještě před uvalením sankcí a nebyly jí doručeny.

Bílý dům ve svém sankčním příkazu obvinil Tzav 9 z násilného blokování silnic, poškozování nákladních aut s humanitární pomocí a vysypávání zásob na silnici. V květnu uvedl, že členové Tzav 9 na Západním břehu Jordánu vyrabovali a zapálili dva kamiony s pomocí určenou pro Gazu. Minulý týden Bílý dům uvalil na spoluzakladatele skupiny sankce. V pondělí uvalila sankce na skupinu Tsav 9 také Evropská unie. Tomu, kdo sankce proti Tsav 9 poruší, může být zmrazen majetek nebo mu hrozí zákaz cestování a vydávání víz. Zda budou sankce účinné, ale není na základě předešlých zkušeností jisté.

Izrael slíbil prošetření

Úřad premiéra Benjamina Netanjahua se k situaci odmítl vyjádřit. Ministerstvo spravedlnosti, které neziskové organizace reguluje, uvedlo, že provede šetření, ale nemělo žádný další komentář. Crowdfungingová společnost JGive uvedla, že dodržuje izraelské zákony a kromě zmrazení darů společnosti Tzav 9 poznamenala, že kampaň organizace Mother’s March skončila před více než čtyřmi měsíci.

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Izrael, aby zajistil, že se pomoc bezpečně dostane do Gazy, a aby potrestal ty, kteří se ji pokusí zablokovat. „Útoky násilných extremistických osadníků na kamiony s pomocí jsou nepřijatelné a my jsme to izraelské vládě dali jasně najevo,“ uvedlo.

Haryová z izraelské neziskové organizace Gisha poznamenala, že snahy organizací Mother’s March a Tzav 9 v posledních týdnech zřejmě utichly. Dodala však, že jelikož nadále hledají dárce, mohou podle ní svou činnost kdykoli obnovit.

Doporučované