Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,99 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 820
ODS
140 049
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 132

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,96 %
Výsledky voleb

Americký voják, který utekl do KLDR, nepůjde do vězení

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Vojín Travis King si roční trest, který mu soud navrhl, již odpykal ve vazbě. Do Severní Koreje podle vlastních slov uprchl kvůli rasismu a nerovnosti v americké armádě.

Článek

Vojín americké armády Travis King, který minulý rok uprchl do Severní Koreje, byl odsouzen k jednomu roku vězení. Zůstane tak na svobodě, protože si trest odpykal ve vazbě, píše agentura Reuters.

King byl obviněn ze čtrnácti přestupků proti vojenskému zákoníku. Poté, co se k pěti z nich přiznal, mu další vláda odpustila. O trestu a jeho následném prominutí rozhodl soud na vojenské základně Fort Bliss v Texasu. „Díky času, který již ve vazbě strávil, a dobrému chování je teď Travis svobodným člověkem a může se vrátit domů,“ vyjádřil se k rozsudku vojínův právník.

Travis King překročil hranici z Jižní Koreje do KLDR v červenci loňského roku během organizované prohlídky demilitarizovaného pásma. Čekal ho totiž návrat do Spojených států poté, co v Jižní Koreji strávil čas ve vězení kvůli obvinění z napadení. Na letišti se mu povedlo připojit k turistické exkurzi probíhající na hranici mezi zeměmi, kterou později překročil.

Vojín byl nedlouho po vstupu do KLDR zadržen a umístěn do vazby. King byl dne 23. srpna ze země vyhoštěn, den poté přistál v USA. Jeho poměrně rychlé vyhoštění překvapilo svět, předpokládalo se, že Pchjongjang bude amerického vojáka v době velkého napětí mezi zeměmi zadržovat déle.

King jako důvod útěku uvedl, že v americké armádě zažil „nelidské zacházení a rasovou diskriminaci“. Uvedl také, že ho trápí nerovnost v americké společnosti. Za nepovolené opuštění útvaru mu hrozilo vojenské vězení, propadnutí platu nebo propuštění ze služby.

Související témata:

Doporučované