Hlavní obsah

Amazonii zasáhla extrémní vlna sucha

Foto: Profimedia.cz

Hladina brazilské řeky Rio Branco klesla na historické minimum (snímek z března 2024).

V několika řekách v jihozápadní Amazonii je hladina vody pro srpen a září, kdy vrcholí období sucha, nejnižší v historii. Podle ACTO jsou zatím nejvíce postiženými zeměmi Bolívie, Peru a Brazílie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Amazonii, která je zásobárnou pětiny světových zásob sladké vody, začíná období sucha, přičemž hladina mnoha řek je již kriticky nízká, což nutí vlády, aby připravily mimořádná opatření k řešení různých problémů, od narušení plynulosti lodní dopravy až po rostoucí počet lesních požárů. Informovala o tom agentura AP.

„Povodí Amazonky bude v roce 2024 čelit jednomu z největších such za poslední roky, což bude mít významný dopad na několik členských zemí,“ uvádí se v technické zprávě, kterou ve středu vydala Organizace smlouvy o spolupráci v Amazonii (ACTO), do níž patří Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Ekvádor, Guyana, Peru, Surinam a Venezuela.

V pondělí brazilská federální vodohospodářská agentura vyhlásila nedostatek vody ve dvou velkých povodích, Madeira a Purus, která pokrývají území o rozloze téměř jako Mexiko. Následující den vyhlásil stát Acre stav nouze kvůli hrozícímu nedostatku vody ve svém hlavním městě. V červnu přijal sousední stát Amazonas stejné opatření ve 20 ze svých 62 obcí, které jsou i v normálním období většinou dostupné pouze po vodě nebo vzduchem.

V amazonském městě Envira se okolní řeky staly příliš mělkými na to, aby se po nich dalo plout. Místní úřady tak podle AP požádaly starší lidi a těhotné ženy, aby se přestěhovali z říčních komunit do centra města, protože jinak se k nim nemusí dostat lékařská pomoc. Zemědělci, kteří produkují maniokovou mouku, ji nemohou dostat na trh. V důsledku toho se podle místní správy cena této základní potraviny v Amazonii více než zdvojnásobila.

Dalším problémem jsou požáry, jak poznamenala AP. Od ledna do konce července vypuklo přibližně 25 000 požárů, což je nejvyšší počet za toto období za posledních téměř dvacet let. V Amazonii jsou požáry většinou způsobeny člověkem a používají se k obhospodařování pastvin a k vyklízení odlesněných ploch.

V Acre již sucho způsobilo nedostatek vody v několika oblastech jeho hlavního města Rio Branco. Tyto komunity jsou nyní závislé na dodávkách vody, s nimiž se potýkaly již v předchozím roce. V období mezi dvěma suchy zasáhly 19 z 22 obcí státu silné záplavy.

„Jsou to dva roky po sobě, kdy došlo k extrémním událostem,“ řekla agentuře Associated Press Julie Messiasová, tajemnice ministerstva životního prostředí státu Acre. „Výsledkem je, že nám hrozí nedostatek potravin. Nejdříve byla úroda zaplavena a nyní je období velmi suché,“ dodala.

Doporučované