Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Aktivisté se přilepili k dráze, ochromili provoz mnichovského letiště

Foto: Letzte Generation

Jeden z přilepených aktivistů.

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klimatičti aktivisté se v sobotu přilepili k dráhám mnichovského letiště a dočasně ochromili jeho provoz.

„Obě ranveje jsou již v provozu, cestující však musí počítat se zpožděním,“ informovala v devět ráno agentura DPA s odvoláním na prohlášení správy letiště.

„Letiště je z bezpečnostních důvodů uzavřeno, protože klimatičtí aktivisté se přilepili na pojezdové dráhy,“ uvedl dnes brzy ráno mluvčí letiště. Zhruba po dvou hodinách se podařilo zprovoznit jednu ze dvou ranvejí a o hodinu později i druhou.

Letiště nicméně oznámilo, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se provoz vrátí k normálu. „Celkem jsme (na dnešek) naplánovali necelých 1000 vzletů a přistání,“ uvedl mluvčí letiště. Dodal, že vzhledem k napjatému časovému harmonogramu letů může stále docházet ke zpožděním.

Co je hnutí Poslední generace

Aktivisté z Poslední generace se snaží upozornit na své ekologické požadavky blokádami silnic, lepením k vozovce nebo poléváním obrazů a budov. V Německu, kde je hnutí nejvíce aktivní, ale velká většina lidí jejich radikální formy protestu odmítá.

Letiště plánovalo tento víkend, na který připadají svatodušní svátky, odbavit velký počet dovolenkářů. Od pátku do neděle počítalo s asi 350 000 cestujícími, respektive 2860 lety.

Hnutí Letzte Generation na sociální síti X uvedlo, že na letiště vniklo šest jeho aktivistů, kteří se rozmístili na různá místa pojezdových drah. Podle policie celkem osm lidí současně prostříhalo bezpečnostní plot, z nichž dva byli zatčeni bezprostředně u plotu.

Členové hnutí podle svých vlastních vyjádření plánovali proniknout do areálu letiště, aby zablokovali alespoň jednu ze dvou přistávacích drah, a zablokovali tak provoz v době začátku svatodušních svátků. Důvodem protestní akce je skutečnost, že letecká doprava se na globálním oteplování podílí téměř deseti procenty. Hnutí vyzývá politiky, aby přijali rozhodnější opatření v boji proti klimatickým změnám.

Doporučované