Hlavní obsah

Afričtí sloni rozeznávají konkrétní jména, ukázala nová studie

Foto: Shutterstock.com

Sloni afričtí, ilustrační fotografie.

Rozeznávání konkrétních jmen je u divokých zvířat velmi vzácné. Znají ho ochočení psi, papoušci, jména používají také delfíni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Afričtí sloni se navzájem oslovují a reagují na konkrétní jména, což je odlišuje od většiny zvířat. Vyplývá to z nové vědecké studie, na kterou upozornila zpravodajská agentura AP.

Jména jsou jednou ze součástí tichého mručení, které sloni slyší na velké vzdálenosti napříč savanou. Vědci se domnívají, že zvířata se složitými sociálními strukturami a rodinnými skupinami, které se často rozdělují a pak znovu spojují, mohou individuální jména používat častěji.

„Pokud se staráte o velkou rodinu, musíte být schopni říct: ‚Hej, Virginie, pojď sem!‘“ řekl ekolog Stuart Pimm z Dukeovy univerzity, který se přitom na studii nepodílel.

Oslovování konkrétními jmény je u divokých zvířat velmi vzácné. Lidé samozřejmě jména mají, stejně tak slyší na zavolání psi. Mláďata delfínů si vymýšlejí vlastní jména, tzv. signální pískání a jména mohou používat i papoušci. Každý z těchto jmenovaných druhů má také schopnost naučit se během života vyslovovat nové jedinečné zvuky.

Nyní se zdá, že tento vzácný talent mají i sloni. Pro studii publikovanou v časopise Nature Ecology & Evolution biologové rozpoznávali používání jmen ve zvukové knihovně slonů z keňské národní rezervace Samburu a národního parku Amboseli.

Výzkumníci sledovali slony v džípech a pozorovali, kdo z nich volal a kdo na volání reagoval. Například, zda matka volá na mládě, nebo zda vůdčí samice volá na opozdilce, který se později k rodinné skupině připojil. Při analýze zvukových dat počítačový model předpověděl, který slon byl osloven ve 28 procentech případů, a to zřejmě díky uvedení jeho jména.

„Stejně jako lidé i sloni používají jména, ale pravděpodobně je nepoužívají ve většině promluv, takže bychom neočekávali 100 procent,“ řekl autor studie a biolog z Cornellovy univerzity Mickey Pardo.

Sloní mručení obsahuje zvuky, které jsou mimo rozsah lidského sluchu. Vědci zatím nevědí, která část zvuku znamená jméno.

Výzkumníci testovali své výsledky tak, že přehrávali nahrávky jednotlivým slonům, kteří na nahrávky obsahující jejich jména reagovali energičtěji, mávali ušima a zvedali chobot. Někdy sloni zase zcela ignorovali zvuky adresované ostatním.

„Sloni jsou neuvěřitelně společenští, neustále spolu mluví a dotýkají se jeden druhého –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ toto pojmenování je pravděpodobně jednou z věcí, která je základem jejich schopnosti komunikovat s jednotlivci,“ řekl spoluautor studie a ekolog z Coloradské státní univerzity George Wittemyer, který je také vědeckým poradcem neziskové organizace Save the Elephants. „Právě jsme trochu pootevřeli dveře do sloní mysli,“ dodal.

Související témata:

Doporučované