Hlavní obsah

„Aby to zabolelo.“ Bundestag chce zpřísnit pokuty pro neukázněné poslance

Foto: Kavun Halyna, Shutterstock.com

Spolkový sněm.

První pokuta by byla 2000 eur, druhá 4000 eur. A pokud by nezabralo ani to, měl by mít předsedající možnost dotyčného vykázat ze sálu, a to se souhlasem kvalifikované většiny zákonodárců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německý Spolkový sněm se chystá zpřísnit pokuty pro politiky, kteří narušují zasedání urážkami a neurvalým chováním.

Podle předsedkyně Bärbel Basové budou „provokativním poslancům a notorickým recidivistům“ hrozit účinnější tresty, a to po vzoru fotbalových žlutých a červených karet.

Návrh předložila trojkoalice kancléře Olafa Scholze a očekává se, že bude schválen ještě před letními prázdninami (ty začínají v každé spolkové zemi jinak, většinou kolem půlky července, pozn. red.), napsal britský server The Guardian.

V současnosti platí, že za „cokoli jiného než drobné porušení pořádku nebo důstojnosti Spolkového sněmu“ může předseda uložit poslanci pokutu 1000 eur (přibližně 25 159 korun), a to bez nutné výzvy k pořádku. Při opakovaném přestupku může pokuta vzrůst na 2000 eur.

Systém je takto nastaven od 80. let minulého století a podle navrhovatelů je potřeba úprava. Nově by tak mohly být sankce uplatňovány automaticky, pokud poslanec obdrží tři výzvy k pořádku během tří týdnů, kdy zasedá parlament. Částka by se navíc měla zdvojnásobit, aby „opravdu zabolela“.

První pokuta by byla 2000 eur, druhá 4000 eur. A pokud by nezabralo ani to, měl by mít předsedající možnost dotyčného vykázat ze sálu, a to se souhlasem kvalifikované většiny zákonodárců.

Zrcadlo společnosti

Basová opakovaně zmínila, že jí často chodí dopisy od občanů, „kteří nás poslance obviňují, že se chováme hůře než tyrani na hřišti“. „Musíme si dávat větší pozor na své projevy. Neměli bychom se navzájem napadat nebo pomlouvat. Naše kultura debatování nastavuje zrcadlo společnosti,“ upozornila.

Kromě pokut za nevhodné chování v parlamentu by také ráda zavedla sankce pro ty, kteří své kolegy natáčí, fotografují a následně zveřejňují na internetu za účelem jejich pošpinění.

Ačkoli ve vládním návrhu podle The Guardian nezazněla žádná přímá zmínka směrem k opoziční Alternativě pro Německo (AfD), parlamentní debaty se od vstupu krajně pravicových populistů do parlamentu v roce 2017 staly znatelně bouřlivějšími.

AfD je považována za stranu zodpovědnou za největší počet narušení, která často hlasitě zasahují do parlamentních debat.

Pokuty jsou poslancům ukládány jen zřídka, minulý týden ale Beatrix von Storchová z AfD dostala pokutu 1000 eur za výrok na adresu své kolegyně. Místopředsedkyně Spolkového sněmu poznámku označila za transfobní a její výlev nazvala „ponižujícím a postrádajícím úctu“.

Doporučované