Hlavní obsah

46 lidí a 30 kandidátů do voleb. Italské vesnici chce vládnout takřka každý

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Dvě třetiny obyvatel vesnice Ingria poblíž Turína soutěží o post v místních volbách. Proti sobě jdou i matka a syn.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Igor De Santis naposledy kandidoval na starostu Ingrie, malé vesnice obklopené lesy a horami poblíž Turína, vyhrál snadno a s velkou převahou. Nyní však čelí těžké výzvě - jeho matka kandiduje proti němu. Napsal o tom britský deník The Guardian.

Matka De Santise Milena Crosassová ujišťuje, že rivalita nenaruší rodinnou harmonii. „Můj syn i já chceme to nejlepší pro komunitu a tohle je příležitost dát hlas ženským pohledům bez oslabování rodinných vazeb,“ řekla.

De Santis vede správu od roku 2009 a v boji o starostu očekával konkurenci od opozičního radního Renata Poletta. Situace se zkomplikovala, když se do volebního klání přihlásil Stefano Venuti, obyvatel Milána, který má v Ingrii druhý domov. „To jsme nečekali,“ řekl De Santis.

A pak se hra zcela převrátila, když Poletto oznámil, že získal podporu De Santisovy matky, a navrhl ji na pozici radní. V místních volbách plánovaných na příští víkend nakonec o pozice soutěží 30 lidí – zhruba dvě třetiny obyvatel vesnice, kde žije 46 lidí. Dalších 26 se tam k volbám zaregistrovalo ze zahraničí. „Požádal jsem matku, aby se ke mně přidala, ale poté, co viděla, že Polettovu kandidátku tvoří převážně ženy, rozhodla se jít s nimi,“ řekl De Santis. „Jsou to všechno dobrovolníci, kteří pro vesnici tvrdě pracovali,“ dodal.

Ingria se nachází v údolí Soana v Itálii a zažívá podobné problémy jako jiné horské vesnice, jako je vylidňování, nedostatek služeb a problémy se sněhem během zimy. Od roku 2022, kdy byla označena za jednu z „nejkrásnějších“ vesnic v Itálii, se také musela vyrovnat s nárůstem turismu.

Související témata:

Doporučované