Článek
Vědci pracují na zařízení CellPod, díky kterému je možné si doma vypěstovat zdravé potraviny z rostlinných buněk.
Přístoj CellPod vyvíjí technické a výzkumné centrum VTT a jeho závod biotechnologického výzkumu. Vědci tam mají přesnou představu o vývoji domácího spotřebiče pro trh, díky kterému je možné pěstovat potraviny novým zdravým způsobem. Pěstování rostlinných buněk v bioreaktoru není nový nápad jako takový, ale pouze nejnovější technologie umožnily vývoj inkubátoru rostlinných buněk pro domácí použití.
První přístoj vyrobila 3D tiskárna
První prototyp CellPod VTT, který byl vyroben v 3D tiskárně, v současné době vyrábí úrodu v Otaniemi ve Finsku. Přístroj se podobá tvarově lampě a je ideální pro udržení na kuchyňské lince.
Zveřejnil(a) CellPod dne 29. září 2016
„Urbanizace a ekologická zátěž způsobená zemědělstvím vytváří potřebu rozvíjet nové způsoby výroby potravin. CellPod je jedním z nich a může brzy nabízet spotřebitelům nové a vzrušující způsoby, jak produkovat jídlo ve svých domovech," říká Lauri, vědec z VTT.
Ve vývoji je ale stále chuť potravin, momentálně je totiž buď velmi mírná, nebo neutrální.
CellPod-prototyyppi tuottaa satoa Otaniemessä VTT:n kasvibiotekniikan laboratoriossa.
Zveřejnil(a) CellPod dne 12. říjen 2016