Hlavní obsah

Vypěstovat si doma potraviny z buněk rostlin už není sci-fi, ale blízká budoucnost

Vědci stále pracují na vylepšení chuti potravin, která je nyní buď velmi mírná, nebo neutrální.

Článek

Vědci pracují na zařízení CellPod, díky kterému je možné si doma vypěstovat zdravé potraviny z rostlinných buněk.

Přístoj CellPod vyvíjí technické a výzkumné centrum VTT a jeho závod biotechnologického výzkumu. Vědci tam mají přesnou představu o vývoji domácího spotřebiče pro trh, díky kterému je možné pěstovat potraviny novým zdravým způsobem. Pěstování rostlinných buněk v bioreaktoru není nový nápad jako takový, ale pouze nejnovější technologie umožnily vývoj inkubátoru rostlinných buněk pro domácí použití.

První přístoj vyrobila 3D tiskárna

První prototyp CellPod VTT, který byl vyroben v 3D tiskárně, v současné době vyrábí úrodu v Otaniemi ve Finsku. Přístroj se podobá tvarově lampě a je ideální pro udržení na kuchyňské lince.

„Urbanizace a ekologická zátěž způsobená zemědělstvím vytváří potřebu rozvíjet nové způsoby výroby potravin. CellPod je jedním z nich a může brzy nabízet spotřebitelům nové a vzrušující způsoby, jak produkovat jídlo ve svých domovech," říká Lauri, vědec z VTT.

Ve vývoji je ale stále chuť potravin, momentálně je totiž buď velmi mírná, nebo neutrální.

Doporučované