Hlavní obsah

Volební model Medianu ukazuje volební vítězství ANO, prošla by i TOP 09

Foto: facebook.com/AndrejBabis

Momentka u ohně ze sociálních sítí Andreje Babiše.

Sněmovní volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33 % hlasů, druhá ODS by měla 14,5 % a třetí Piráty by volilo 10 % lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN s podporou 8,5 %, SPD se 7,5 % a TOP 09 s 5,5 % hlasů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyplývá to z volebního modelu, který ve středu na svém webu zveřejnila agentura Median. Z vládních stran ve srovnání s dubnem posílily ODS, STAN i TOP 09, která se vrátila nad pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny.

Komunisté by v květnovém volebním modelu získali čtyři procenta, s podporou 3,5 % následovalo PRO 2022 a také SOCDEM. Přísaha by měla 3 %, KDU-ČSL 2 % a Trikolora a Zelení shodně 1,5 %.

Ze stran, které by se v květnu dostaly do Sněmovny, ve srovnání s dubnem výrazněji oslabilo SPD, ztratilo 2,5 procentního bodu. Naopak dál mírně rostly preference STAN, nárůst zaznamenala po dubnovém propadu na 3,5 % i TOP 09, v květnu by ji volilo 5,5 % lidí. ODS si polepšila o 1,5 procentního bodu.

Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40,5 % potenciálních voličů. Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 99 poslaneckých křesel. Hnutí ANO by mělo 79 mandátů a SPD 22.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu určitě zúčastnilo 50 % lidí. Dalších 10 % dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb oproti průzkumu v dubnu mírně klesla, uvedl Median.

Volební model Seznam Zpráv

Seznam Zprávy opět připravily unikátní volební model, ze kterého se čtenáři budou pravidelně dozvídat, kdo má nejblíže k vítězství v příštích sněmovních volbách.

Jisto svou účastí i volenou stranou si bylo v květnu 45,5 % respondentů, 37,5 % dotázaných si je jisto svou účastí, ale zatím nejsou pevně rozhodnuti o tom, kterou stranu by volili. Svou účastí ani volenou stranou si není jisto 11 % respondentů a 6 % ví, koho by v případných volbách volili, ale nejsou si jisti, zda by k volbám dorazili. „S ohledem na nezakotvenost více než poloviny voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo 5 % by se nyní dostala do Poslanecké sněmovny,“ uvedli autoři průzkumu.

Median v průzkumu mezi 6. a 31. květnem oslovil 1013 lidí starších 18 let. Statistická chyba je půl procentního bodu u menších stran a až 3,5 procentního bodu u nejsilnějších stran.

Doporučované