Hlavní obsah

Obrat u Trumpa. On i jeho spojenci vyzdvihují Bidenovy přednosti

Foto: Below the Sky, Shutterstock.com

„Nepodceňuji ho,“ nechal se Donald Trump slyšet minulý týden v pořadu All-In Podcast.

Ve čtvrtek se Joe Biden a Donald Trump utkají v první debatě. Exprezidentova kampaň se ještě na poslední chvíli snaží zvednout laťku, kterou ve spojení s Bidenovými schopnostmi tlačila možná až příliš nízko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V posledních měsících měli americký exprezident Donald Trump i jeho okolí jasno o tom, jak mluvit o svém demokratickém soupeři, se kterým se nejspíše utká o Bílý dům.

Čas strávili zejména znevažováním schopností Joea Bidena, jehož vysoký věk opakovaně vyvolává debatu o tom, zda by takto staří lidé měli kandidovat do vysokých volených funkcí.

Například Trumpova mluvčí tento měsíc 81letého Bidena v souvislosti se summitem G7 v Itálii obvinila, že se „potuluje jako zombie s mrtvým mozkem“ a že „naplno vykazuje úpadek kognitivních funkcí“. Podobné záběry, které vyvolaly tuto reakci, se však objevují pravidelně.

Nyní se ale zdá, že lidem v Trumpově táboře možná dochází, že laťku pro úřadujícího prezidenta nastavili až příliš nízko. Pár dní před první televizní debatou tak Trump i jeho věrní ve své komunikační strategii obracejí - z Bidena se najednou stal obstojný soupeř.

„Ten chlap kandidoval už více než tucetkrát. Na prezidenta kandiduje počtvrté. Volební kampaně vede už od dob prezidenta Nixona,“ řekl CNN o Bidenovi Doug Burgum, republikánský guvernér Severní Dakoty a jeden z možných adeptů na Trumpova viceprezidenta.

„Ten chlap má schopnosti - a my jsme to viděli. Viděli jsme ho v debatě před čtyřmi lety, viděli jsme ho v letošní Zprávě o stavu Unie (každoroční řeč prezidenta USA, pozn. red.). Když potřebuje, dokáže zabrat,“ zdůrazňoval Bidenovy kvality, čímž se zřejmě pokoušel zmírnit následky dlouhodobého postoje Trumpovy kampaně.

Sám Trump pak minulý týden zavzpomínal na rok 2012, kdy se Biden utkal ve viceprezidentské debatě s republikánem Paulem Ryanem, a připustil, že prezident je důstojným debatérem. „Sledoval jsem ho s Paulem Ryanem a on ho zničil. Nepodceňuji ho,“ sdělil exprezident v pořadu All-In Podcast.

O víkendu pak dokonce naznačil, že jeho demokratický soupeř bude během debaty „nadopován“ drogami, aby předvedl silný výkon.

Jedinečná debata

Očekávané čtvrteční setkání bude mít hned několik premiér. Poprvé v moderní éře se například dva předpokládaní kandidáti setkají na debatním pódiu již takto brzy. To by se však dalo pokládat za nevýhodu vzhledem k tomu, že další debata proběhne až v září, a případné přešlapy se tak budou jen těžko napravovat okamžitě.

Poprvé po několika desetiletích se pak debata koná výhradně v režii komerční televizní stanice (CNN) - včetně dvou reklamních přestávek - a bez dohledu Komise pro prezidentské debaty, dlouholetého nezávislého orgánu, který upravuje pravidla debat.

Oba účastníci již předem souhlasili s několika pravidly, která mají zabránit tomu, aby se situace zvrhla podobně jako před čtyřmi lety, kdy o Bílý dům soupeřili poprvé.

Dvojici tak v televizním studiu nebude podporovat publikum. Když nebudou mluvit, budou mít oba kandidáti ztlumené mikrofony, a nebudou povoleny žádné rekvizity ani předem napsané poznámky.

Nepřítomnost fanoušků by podle některých odborníků mohla ublížit zejména Trumpovi, kterého ve výkonu povzbuzuje právě energie ze strany davu. Omezit by ho ovšem mohly i ztlumené mikrofony. Ty eliminují skákání do řeči, kterého se často dopouštěl právě před čtyřmi lety a kvůli kterému se na něj Biden dokonce obořil s otázkou, zda již „sklapne“.

Sám Biden ale čelí velkému tlaku. V době, kdy se věnuje prezidentským povinnostem, má jen omezený čas, kdy se na debatu může připravovat. Jeho úkol je přitom velký: Musí zažehnat obavy ohledně svého vysokého věku a mentální připravenosti. A pokud v tomto ohledu dokáže uspět, jedná se o důležité body.

Jak ostatně upozornil agenturu AP Jim Messina, manažer kampaně exprezidenta Baracka Obamy z roku 2012, Trump podle něj debatou s Bidenem zbytečně politicky riskuje.

„Na jeho místě bych do debaty nešel,“ nechal se slyšet ohledně Trumpových rozhodnutí. „Proč byste mu chtěli dát takový prostor? Rozhodl se, že do toho chce jít, aby ho odrovnal. Pokud to ale nezvládne, myslím si, bude mít opravdové problémy.“

Jasné cíle

Na Trumpa však může čekat i cenný úspěch. Svou voličskou základnu už má pevně na své straně, půjde tedy o příležitost naklonit si voliče, kteří se dosud nerozhodli, komu dají svůj hlas, či umírněné, kteří před čtyřmi lety byli důležitým pilířem Bidenova vítězství, zatímco nyní vyjadřují obavy z obou kandidátů.

Aby však Trump tyto voliče získal na svou stranu, nemůže zaujmout svůj obvyklý postoj plný osobních urážek a konspiračních teorií. Místo dalších řečí o odplatě nebo lžích o americkém volebním systému bude muset nabídnout optimistickou vizi budoucnosti a jasný kontrast s Bidenem v tradičních otázkách.

Zda Trump dokáže být disciplinovaný a vlastně tak trochu nudný, se teprve ukáže.

Biden a vysoký věk

Po osmdesátce začínají lidem viditelně upadat fyzické funkce, Joe Biden se přesto cítí na další boj o Bílý dům. Geriatrička Eva Topinková jeho rozhodnutí nepovažuje za rozumné, byť připouští, že i stav seniorů je individuální.

Víkend před debatou strávil Biden v Camp David, letním prezidentském sídle, kde se na debatu připravoval jak informačně, tak i skrze zkušební debaty. Podle oficiálních informací by se úřadující prezident měl snažit tematicky zaměřit na reprodukční práva v USA, obranu demokracie a Trumpovy plány s americkou ekonomikou.

Bokem pro něj pak jistě nezůstane ani fakt, že newyorská porota shledala exprezidenta vinným z falšování finančních záznamů. Zde by však Trump mohl alespoň částečně kontrovat tím, že vinným byl nedávno uznán i Bidenův syn Hunter. Útoky na něj pro exprezidenta ostatně nejsou nic nového.

Od Trumpa pak můžeme čekat také to, že Bidenovi vyčte, že je slepý vůči krizi na jižní hranici Spojených států a městům poznamenaným kriminalitou. Zároveň se bude nejspíše snažit vyvolat nostalgii po ekonomice, která panovala během jeho éry, tedy před tím, než ve světě udeřila pandemie covidu-19.

Doporučované