Hlavní obsah

Ze zákulisí: Biden spolupracovníkům vyrazil dech, došlo i na slzy

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden je momentálně kvůli nákaze koronavirem doma v izolaci (archivní snímek).

aktualizováno •

Joe Biden se z prezidentského souboje rozhodl odstoupit až v sobotu. Dopředu to konzultoval jen se čtyřmi svými spolupracovníky, píše deník The New York Times.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Týdny odolával. Od špatného výkonu, který předvedl v televizní debatě se svým soupeřem pro listopadové volby hlavy státu, americký prezident Joe Biden trval na tom, že v klání zůstane.

Výzev, aby odstoupil, přibývalo, přidávaly se i špičky Demokratické strany. Ale ještě po odchodu do izolace kvůli nákaze koronavirem Biden ze svého domu ve státě Delaware vzkázal, že nikam odejít nehodlá.

Snad v tom hrála roli i jeho minulost. Soupeři Joea Bidena během jeho dlouhé politické kariéry několikrát podceňovali, až odepisovali. Stačí připomenout prezidentské primárky v roce 2020, kdy Biden první dvě klání drtivě prohrál, aby pak vystoupal na vrchol a nakonec v listopadu vyhnal z Bílého domu Donalda Trumpa.

Biden chtěl ještě jednou lidem, kteří v něj nevěří, dokázat, že se mýlí, píše americký server Politico s odkazem na své nejmenované zdroje. Dlouho byl přesvědčený, že právě on má z demokratů největší šanci znovu porazit Trumpa.

Názor změnil v sobotu odpoledne, shodují se zdroje Politica, deníku The New York Times (NYT) i agentury Reuters.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

„Potřebuji tebe a Mika v domě,“ řekl Biden podle NYT v sobotu pozdě odpoledne do telefonu jednomu ze svých nejbližších poradců Stevu Ricchettimu. Vedle něj požadoval přítomnost Mika Donilona, svého hlavního politického stratéga.

Oba krátce nato za prezidentem domů do Rehoboth Beach dorazili. Od Bidena si drželi vzhledem k jeho onemocnění covidem odstup. Až do noci pak společně ladili další postup.

Finální rozhodnutí padlo v neděli ráno. Biden ho podle informací médií zprvu kromě zmíněné dvojice konzultoval jen se dvěma dalšími lidmi: zástupkyní personálního šéfa Bílého domu Annie Tomasiniovou a předním poradcem první dámy Anthonym Bernalem.

Veřejné oznámení dopisem před projevem Biden upřednostnil, protože zůstává nemocný a stále chraptí. Slíbil ale, že Američany osloví v dalších dnech.

Během neděle Biden postupně zavolal viceprezidentce Kamale Harrisové, aby ji zároveň informoval, že se ji chystá podpořit, personálnímu šéfovi Bílého domu Jeffu Zientsovi a šéfce svého volebního štábu Jen O’Malleyové Dillonové.

Další blízcí spolupracovníci se o jeho rozhodnutí dozvěděli pouhou minutu před tím, než se prohlášení objevilo na sociálních sítích, tedy ve 13:45 východoamerického času, tzn. v 19:45 SELČ. Přečetl jim dopis, poděkoval jim za spolupráci a požádal je, aby mu pomohli po zbytek mandátu.

Bidenovo oznámení ale řadě jeho spolupracovníků vyrazilo dech. Jak píší NYT, někteří začali plakat, další byli v šoku, některým se ale ulevilo. Většina z nich se o jeho rozhodnutí dozvěděla z médií, případně je o něm informoval Zients, který dostal na starosti komunikaci se členy administrativy.

V neděli odpoledne Zients telefonoval členům kabinetu a dalším významným lidem v Bílém domě. V pondělí ráno by si měl hromadně volat se všemi pracovníky Bílého domu a později i s pracovníky dalších úřadů.

„Nemohl bych být pyšnější na to, že jsem pracoval pro prezidenta Joea Bidena, viceprezidentku Kamalu Harrisovou a americký lid spolu s vámi, nejlepším týmem v Bílém domě v dějinách,“ napsal Zients v e-mailu zaměstancům, z něhož citovalo Politico.

Biden podle NYT po zbytek dne volal některým lídrům v Kongresu.

Doporučované