Hlavní obsah

Gesto si lidé nechávají tetovat. Republikáni už vidí Trumpa - mučedníka v Bílém domě

Foto: Anna Moneymaker, Getty Images

Členové americké tajné služby odvádějí Donalda Trumpa z pódia poté, co ho atentátník zasáhl do ucha.

Fakt, že Donald Trump vyvázl z pokusu o atentát jen s lehkým zraněním a s image bojovníka, považuje část republikánů za vstupenku do Bílého domu. „Je jedno, koho nasadí demokraté,“ je přesvědčený jeden ze stranických předáků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nejdříve ho odsuzovali. Pak ho stíhali. Pak se ho snažili dostat pryč z volebního lístku. Jediná tragičtější věc než to, co se právě stalo, je – pokud budeme upřímní –, že to vůbec není šokující.“

Těmito slovy začíná komentář amerického podnikatele Viveka Ramaswamyho k pokusu o atentát na republikánského uchazeče o Bílý dům a exprezidenta Donalda Trumpa.

Ramaswamy, který sám kandidoval v primárkách, narážel na vyhrocenou rétoriku, jež provází prezidentskou kampaň ve Spojených státech.

Nezdolný, bojovný, nezničitelný

Komentářů poukazujících na to, že nejmenovaní „oni“ páchají vůči vůdci Republikánské strany různá příkoří, se po sobotním útoku v Pensylvánii objevila celá řada. Někteří politici, včetně jednoho z uchazečů o nominaci na Trumpova viceprezidenta senátora J. D. Vance, kladou vinu za atentát přímo demokratům a současnému prezidentovi. Joe Biden ale atentát opakovaně odsoudil.

Ohlasy z pravicové části spektra často spojuje i zdůrazňování Trumpovy nezdolnosti. Ikonického momentu, kdy exprezident po zásahu, potřísněný vlastní krví, vstal a bojovně zdvihl pěst. Do toho pronesl: „Bojujte, bojujte, bojujte.“

„Schytal palbu, schytal ránu, cítil krev a pak se znovu postavil za lid, pro který sem byl seslán, aby ho vedl,“ pokračoval Ramaswamy, který má být mimochodem jedním z řečníků na celonárodním sjezdu republikánů.

Kongres trvá od pondělí do čtvrtka a má stvrdit Trumpovu stranickou nominaci do listopadových prezidentských voleb.

Podle serveru Politico atentát pomohl Trumpovi vyztužit jeden z pilířů, na nichž staví svůj mediální obraz: sílu. Autoři článku píší o formě „mučednictví“, která teď bude exprezidenta provázet. Podle demokratického stratéga a komentátora stanice CNN Davida Axelroda čeká Trumpa přivítání jako mučedníka už na zmíněném sjezdu.

Část komentátorů i republikánů je přesvědčena, že atentát zajistil Trumpovi návrat do Bílého domu. „Trump je nezničitelný. Je jedno, koho nasadí demokraté,“ domnívá se například předseda strany ve státě New Hampshire Chris Ager, jehož citoval server The Hill.

„Téměř každý republikán teď vidí Trumpa jako nejtvrdšího hajzla, který kdy kandidoval na prezidenta,“ soudí republikánský stratég Ford O’Connell. Očekává, že ke straně se pohrnou dárci podobně, jako když byl Trump odsouzen v případu falšování záznamů o platbě za mlčenlivost pro pornoherečku Stormy Daniels.

„Američané mají uvnitř něco, kvůli čemu vidí sílu a odvahu pod tlakem. A fakt, že Trump zvedl svou pěst, se stane novým symbolem,“ řekl deníku The Washington Post historik Douglas Brinkley z Riceovy univerzity, zaměřený na dějiny amerického prezidentství. „Když přežijete pokus o atentát, stane se z vás mučedník, protože získáte vlnu veřejných sympatií,“ dodal.

Trump ve své oblíbené poloze

Faktem je, že Trump měl už před víkendem v průzkumech na Joea Bidena mírný náskok, a to i v klíčových šesti až sedmi státech, které ve finále o vítězi voleb rozhodnou. A dá se také očekávat, že Trump bude umět atentát využít.

„Trump se často cítí nejkomfortněji – a nejefektivněji –, když hraje najednou mučedníka a oběť, a středeční střelba ho přirozeně vrací do této role,“ podotýká politická reportérka deníku The Washington Post Ashley Parkerová.

+12

Moment se zdviženou pěstí se ostatně bleskově dostal například na trička prodávaná ve Spojených státech nebo v Číně. I samotný Trumpův tým v minulosti opakovaně ukázal, že má marketing okolo zásadních momentů dobře zvládnutý.

„Vzpomeňte na takzvaný Mug Shot – snímek Donalda Trumpa z doby před tři čtvrtě rokem nebo rokem, kdy byl vyfocen pro potřeby policejního vyšetřování pro obvinění z několika trestných činů… Už tady se dokázal velmi dobře stylizovat do role mučedníka a to mu přineslo body,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy amerikanista a rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký.

Na sociálních sítích se mimochodem šíří videa lidí, kteří si útok na Trumpa už nechali vytetovat do kůže.

Jestli atentát Trumpovi opravdu zajistil přímou a jednoduchou cestu zpátky do Oválné pracovny, se ale v době vysoké polarizace na americké politické scéně dá jen těžko odhadovat. Analytici a politologové dlouhodobě upozorňují, že skutečně nerozhodnutých voličů zůstává v současnosti jen málo.

„Země je tak hluboce rozdělená, že i jiné výbušné události jen sotva pohnuly s průzkumy,“ poukazují političtí korespondenti serveru Politico Adam Wren a Natalie Allisonová.

Podle některých analytiků se ani nedá jasně říct, jestli atentát Trumpovi pomůže, nebo uškodí.

„Naprosto netušíte, jak bude Trump reagovat. Použije tu fotku (se zdviženou pěstí, pozn. red.), aby zdůraznil kontrast mezi svou silou a slabým Bidenem? Nebo zajde příliš daleko a použije ji jako povolení podněcovat na republikánském sjezdu a mítincích k nepopulární rétorice ve stylu 6. ledna (útoku na Kapitol)? Prostě počkejte,“ vyzval další komentátory expert volebně-analytické společnosti Split Ticket Lakshya Jain.

Trump po atentátu naznačil, že hodlá rétoriku mírnit. Přepisuje proto i projev na republikánský sjezd. „Je to šance zemi znovu spojit. Dostal jsem tuto šanci,“ řekl exprezident v rozhovoru pro list Washington Examiner s tím, že půjde o „úplně jinou řeč“. Trump by ji měl přednést ve čtvrtek, tedy na závěr sjezdu.

Doporučované