Hlavní obsah

Výměna Bidena je reálná, říká expert. Ale demokratům to jen tak nepomůže

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden se z debaty v Atlantě ve státě Georgia vydal na předvolební mítink do Severní Karolíny, snímek z tamního letiště.

Náhradník za Bidena by měl „cejch“, protože neprošel primárkami, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy amerikanista Jiří Pondělíček. „Není to rozhodně tak, že jediným problémem demokratů je Joe Biden,“ dodává.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První televizní debata před listopadovými volbami amerického prezidenta dopadla podle amerických politiků i komentátorů jednoznačným debaklem pro úřadujícího demokratického šéfa Bílého domu Joea Bidena (psali jsme zde).

Amerikanista Jiří Pondělíček z katedry severoamerických studií Univerzity Karlovy v Praze s tak přísným hodnocením demokratického kandidáta nesouhlasí. „Pro Bidena to byla příležitost, jak spekulace o tom, zda má mentálně a fyzicky na druhé volební období, nějak zarazit, což se mu rozhodně nepodařilo. Zároveň se ale nedá říct, že by to byl takový výbuch,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Bidenův slabý výkon ve studiu proti republikánskému soupeři Donaldu Trumpovi ve Spojených státech vedl dokonce k úvahám o tom, jestli by prezident neměl přenechat kandidaturu někomu jinému. „Ta hysterie je trošku přehnaná a samozřejmě si tím strana škodí,“ domnívá se Pondělíček.

V rozhovoru říká, že teoreticky se Biden nahradit dá, protože nominační sjezd bude až v srpnu. Vyjadřuje se i k otázce, kdo by ho případně mohl vystřídat.

Jak hodnotíte výkon obou kandidátů v první prezidentské debatě?

Myslím, že lepší dojem nakonec zanechal Donald Trump, i když ani ten jeho výkon nebyl bez problémů. Teď ponechme stranou, že si často vymýšlel, to mu jeho fanoušci asi prominou, ale i on se do toho občas zamotával.

Americká debata

Žádné potřesení rukou, ignorování druhého během přestávek, mračení se a někdy až nevěřícné pohledy; první prezidentská debata mezi republikánským a demokratickým kandidátem se nenesla v přátelském duchu.

Nicméně je pravda, že ve srovnání s Joem Bidenem působil lépe, energičtěji. Tu debatu si vlastně i trošku opanoval, tím, že ne vždycky reagoval na to, na co se ho ptali, ale vracel se třeba k nějakým věcem tak, aby mohl reagovat na svého oponenta.

Joe Biden zato působil nejistě, u dvou otázek se doslova zamotal do své odpovědi. Dvakrát hned na začátku, který byl pro něj podle mě nejhorší, dokonce Trumpovi nahrál na smeč, když sám otevřel téma Afghánistánu a zločinů nelegálních imigrantů.

Minimálně těch prvních 10 minut bylo pro Bidena opravdu špatných. Postupně se to sice zlepšovalo, ale myslím, že v mnohých zůstal ten počáteční dojem a Biden už ho nedokázal napravit.

Podle amerických médií po debatě zavládla mezi demokraty panika. Dopadlo to pro Bidena opravdu tak hrozně?

Upřímně jeho výkon nebyl dobrý. Pro Bidena to byla příležitost, jak spekulace o tom, zda má mentálně a fyzicky na druhé volební období, nějak zarazit, což se mu rozhodně nepodařilo. Zároveň se ale nedá říct, že by to byl takový výbuch, jak předvídali ještě před dvěma, třemi týdny republikáni.

Než si uvědomili, že tím vlastně Bidenovi pomáhají a snižují očekávání voličů, tak mluvili o tom, zda se vůbec k debatě dostaví, jestli vůbec bude vědět, kde je. Tak strašné to samozřejmě nebylo, ale pro Bidena je to promarněná příležitost. A vzhledem k tomu, že je ten souboj vyrovnaný, Trump je dokonce mírným favoritem, tak pro něj ta promarněná příležitost znamená de facto prohru.

Zároveň si myslím, že nějaká nespokojenost s Joem Bidenem a obavy o jeho zdravotní stav a o to, jestli může vzhledem ke svému vysokému věku porazit Donalda Trumpa, jsou v Demokratické straně už dlouhodobě.

Řeči o tom, že by ho měla strana nahradit někým jiným, slýcháme už hodně dlouho, minimálně rok. Skoro to vypadá, že mnozí z těch, kteří si to zatím nechávali pro sebe, ale ten názor měli, teď cítí, že to můžou říct svobodně a veřejně, ale nemyslím si, že k tomuhle dospěli teď, jen na základě debaty.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Amerikanista Jiří Pondělíček.

Může Biden ještě tento názor změnit?

Času je ještě dost, i proto, že ta debata proběhla ještě před nominačními sjezdy. Koneckonců, i když byl třeba mezi těmi debatami menší rozestup a byly obě blíž k volbám, tak prohra v první debatě ještě nemusela znamenat prohru celkově.

Barack Obama (v roce 2012, pozn. red.) slavně prohrál s Mittem Romneym první debatu, průzkumy se vychýlily ve váženém průměru o 3 % v Romneyho prospěch, a stejně nakonec mandát obhájil. To samozřejmě neznamená, že se to Bidenovi podaří, záleží na tom, jak to bude vypadat dál.

A samozřejmě ty obavy z jeho pokročilého věku na rozdíl třeba od nějakých neshod ohledně programu nezmizí jen tak snadno, takže neříkám, že to bude mít jednoduché, ale čas na to ještě má.

Už jste naznačil, že se delší dobu v Americe hovoří o výměně demokratického kandidáta, teď se ozývají některé hlasy i přímo ze strany, která stála před debatou jednotně za Bidenem. Je v tuhle chvíli reálné, aby ho někdo nahradil?

Reálné to pořád je, protože ještě nedošlo k nominačnímu sjezdu (demokraté ho plánují na 19. až 22. srpna, pozn. red.). Teoreticky by strana mohla vyměnit kandidáta i potom, ale jen pokud by sám odstoupil. To už si ale myslím, že by byl pro stranu rozsudek smrti, protože se by se natolik rozložila, že by ty volby už vyhrát nedokázala.

I pokud by teď Joe Biden odstoupil sám a dobrovolně, řekl by nechci, nejsem na to zdravotně dost v pořádku, chci se věnovat rodině, tak už toho času moc není a jakýkoliv kandidát či kandidátka, kteří by byli vybráni na nominačním sjezdu, by měli cejch, že neprošli primárkami, že o nich rozhodl stranický sekretariát. To by byl prostě hendikep. Ta výměna by skýtala značná rizika i v takovém, podle některých ideálním případě.

Jak se volí americký prezident?

Kdyby k tomu přeci jen došlo, kdo by ho mohl nahradit? A jakou by měl šanci?

Těžko odhadovat. Ještě když se rozhodovalo o tom, jestli Joe Biden vůbec půjde do primárek, mluvilo se o tom, že by se proti němu nebo místo něj mohl postavit Gavin Newsom, guvernér Kalifornie. Mluvilo se také o guvernérce státu Michigan Gretchen Witmerové, ale těžko říct, kdo by se toho nakonec chopil.

Gavin Newsom už se po debatě postavil za Bidena a řekl, že proti němu nepůjde. Znovu tedy potvrdil, že Joe Biden je kandidátem Demokratické strany a že za ním stojí.

Šance těžko odhadovat, ale kdokoliv jiný by byl tím sjezdem zvolen, tak by měl ten hendikep, že neprošel primárkami. Bylo by těžké ho nebo ji nějakým způsobem představit veřejnosti v relativně krátkém zbývajícím čase. Není to rozhodně tak, že jediným problémem je Joe Biden a že kdyby se ho podařilo vyměnit, tak by najednou šance demokratů radikálně vzrostly.

Naznačil jste to, ale neškodí ostrá reakce demokratů Bidenovi v kampani?

Samozřejmě že ano. Zároveň je ale otázka, jestli lze předstírat, že je všechno v pořádku. I Kamala Harrisová, která se samozřejmě za svého šéfa postavila, musela přiznat, že ten začátek se prostě Bidenovi nepovedl. To je neoddiskutovatelný fakt, takže to nejde nějakým způsobem otočit.

Ta hysterie je trošku přehnaná a samozřejmě si tím strana škodí, protože v okamžiku, kdy se Bidena nepodaří vyměnit, což pořád považuji za pravděpodobnější než opak, tak bude velmi těžké přesvědčit voliče zprávou: My se chtěli Bidena zbavit, protože už na to nemá, je příliš starý, ale teď, prosím, pro něj hlasujte, protože se nám ho nepodařilo vyměnit. To není vzkaz voličům, který by podle mě mohl vést k volebnímu vítězství.

Jak moc silná zbraň může být výsledek této debaty pro Trumpa?

Určitě může. Já očekávám, že se velice brzy na sociálních sítích objeví výstřižky z těch nejhorších momentů, kdy Joe Biden skutečně působil zmateně nebo neodpovídal.

Ale i Demokratická strana najde momenty, které můžou použít proti Trumpovi. Ať už okamžiky, kdy se taky zamotával do odpovědí, nebo třeba výhrůžku, že hned jak bude zvolen, tak se postará o to, aby novináři, kteří o něm takzvaně píší nepravdy, to znamená kdokoliv, kdo je vůči němu kritický, přišli o práci. To v prostředí svobodných a soukromých médií zavání hrozbou použití diktátorských praktik.

Je tady sice nějaký průzkum mezi těmi, kteří sledovali debatu, a nechci ho zpochybňovat nebo říkat, že není významný, ale dost těch nezávislých voličů, kteří nakonec ty volby nejspíš rozhodnou, tak politiku tolik nesleduje a tu debatu nebudou sledovat od A do Z. Spíš prostě uvidí několik výstřižků a šotů na sociálních sítích a bude záležet na tom, komu nakonec víc uvěří.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané budou v prezidentských volbách vybírat z několika kandidátů, členů demokratů, republikánů i zástupců Nezávislé politické strany.

Doporučované