Hlavní obsah

„Volby nejsou diskuzní klub.“ Bidena podpořil vlivný demokrat Sanders

Foto: FB/Bernie Sanders

Bernie Sanders na snímku ze začátku července 2024.

Pro prezidenta jde o vítané vyjádření. Skoro dvě desítky demokratů z Kongresu ho totiž veřejně vyzvaly, aby kandidaturu přenechal někomu jinému.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se v sobotu dostalo podpory od vlivné tváře Demokratické strany po více než dvou týdnech interních sporů o to, zda by měl zůstat kandidátem pro listopadové prezidentské volby.

Senátor Bernie Sanders jej označil za skvělého prezidenta a za nejsilnějšího soupeře pro lídra republikánů Donalda Trumpa. Když se demokraté sjednotí a nenechají se „rozptýlit“, Biden podle něj vyhraje.

„Ano, vím to. Pan Biden je starý, náchylný k přešlapům, chodí strnule a měl katastrofální debatu s panem Trumpem. Ale vím i něco jiného: Prezidentské volby nejsou diskuzní soutěží. Nestojí a nepadají na 90minutové debatě,“ napsal o 81letém prezidentovi ještě o rok starší senátor v komentáři v deníku The New York Times.

„Dost! Pan Biden možná není ideální kandidát, ale bude kandidátem a měl by jím být,“ pokračoval Sanders, který je lídrem levicového křídla demokratů.

Jeho vyjádření navazuje na nevídanou polemiku uvnitř strany, která se čtyři měsíce před volbami potýká se složitou otázkou, zda by měl Biden z boje o znovuzvolení odstoupit.

Bouři spustily problémy nejstaršího prezidenta v dějinách USA při předvolební debatě s Trumpem, která rozvířila obavy ohledně jeho způsobilosti k výkonu funkce a schopnosti vést úspěšnou kampaň.

Pro Bidena je Sandersovo vyjádření vítané poté, co jej skoro dvě desítky demokratů z Kongresu veřejně vyzvaly, aby kandidaturu přenechal někomu jinému. Prezident zároveň čelí tlaku od sponzorů kampaně, zatímco někteří lídři strany k věci nezaujali jasné stanovisko. Biden trvá na tom, že jej stáří ve výkonu funkce neomezuje, a výzvy k odstoupení z kampaně odmítá.

Doporučované