Hlavní obsah

Vlivní hráči v pozadí. Kdo jsou největší dárci amerických voleb?

Foto: Shutterstock.com

Pravděpodobná kandidátka demokratů Harrisová vybrala za první týden kampaně více než 200 milionů dolarů.

Nejbohatší Američané tradičně podporují své favority ve volbách a také letos na podporu prezidentských kandidátů opět putují miliony dolarů. Seznam Zprávy přinášejí přehled těch nejštědřejších z nich.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Američtí politici by se jen těžko obešli bez dárců, kteří do nich a jejich kariér investují. Schopnost získat peníze na kampaň je ostatně považována za známku životaschopnosti a konkurenceschopnosti daného kandidáta ještě dříve, než vůbec lidé zamíří do volebních místností.

„Peníze se staly hybnou silou amerických politických kampaní. Kupují televizní reklamy, najímají zaměstnance v klíčových státech, umožňují cestování a zajišťují důležité údaje pro oslovení cílových voličů. To, kolik peněz má kandidát k dispozici, může rozhodnout o délce jeho kampaně,“ vysvětlují na svém webu odborníci z Portland Communications, agentury pro politické poradenství.

Politické výdaje navíc dosahují obřích částek. Například ve volbách v roce 2020 šlo o 14,4 miliardy dolarů, což je více než dvojnásobek celkových nákladů rekordního volebního období v roce 2016. Jen na prezidentské volby pak bylo v tehdejším souboji mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem vynaloženo rekordních 5,7 miliard dolarů.

Bidenovi se navíc jako prvnímu prezidentskému kandidátovi podařilo získat od dárců více než miliardu dolarů, zatímco Trumpova kampaň vybrala 774 milionů dolarů.

Přispívat na volební kampaň může různými způsoby v podstatě každý Američan, prim však hrají ti, kteří posílají velké sumy. Byť jich je v celkovém počtu dárců jen zlomek, jejich zásah je obrovský.

Ačkoliv se dlouhodobě objevují kritici, jimž se nelíbí, jak velký vliv mají peníze na americkou politiku, jinak tomu není ani před letošními volbami.

Téma se znovu dostalo do centra pozornosti v souvislosti s nedávným oznámením Joea Bidena, že nebude mandát obhajovat. Právě významní dárci demokratů měli k tomuto kroku napomoci.

V utváření politického prostředí hrají tito lidé nezanedbatelnou roli. Seznam Zprávy proto připravily přehled těch zatím nejvýraznějších dárců z obou táborů.

Když byl Biden ještě předpokládaný demokratický kandidát a důvěra v jeho schopnosti postupně upadala, demokratům přestaly proudit peníze tak, jak byli dosud zvyklí. Těžil z toho Trump, jehož kampani se do značné míry povedlo dohnat obrovskou finanční ztrátu, kterou ještě v červnu měli odborníci za téměř nedostižitelnou.

Exprezident navíc dárcům vděčí za více než jen za příspěvky na kampaň. Někteří dotují jeho právní bitvy, které už přišly na miliony.

Najdou se ovšem i tací, kteří navzdory své historii v podpoře republikánských kandidátů brojí proti němu. Příkladem může být rodina Kochových, jejíž jmění je odhadováno na 116 miliard dolarů. Dlouholetí mecenáši republikánů, kteří v minulosti financovali kampaň proti Baracku Obamovi i Joeu Bidenovi, se loni přihlásili k iniciativě, jejímž cílem je zabránit Trumpovi v návratu do Bílého domu.

Timothy Mellon

Podle žebříčku časopisu Forbes je rodina Mellonových 34. nejbohatší v USA a její jmění, jehož základy leží v bankovnictví, dosahuje 14,1 miliardy dolarů. Dědicem obrovského majetku je dnes 82letý Timothy Mellon, který je zároveň i dlouholetým „megadárcem“ Republikánské strany.

Právě v barvách republikánů se podnikatel zapojil i do letošních voleb a na podporu Donalda Trumpa již poslal 75 milionů dolarů, což ho dělá exprezidentovým největším dárcem. Celých 50 milionů dolarů z toho navíc věnoval v momentě, kdy porota v New Yorku shledala republikánského kandidáta vinným z falšování finančních záznamů.

Ještě v 70. letech Mellon podporoval charitativní činnost feministických a ekologických organizací či původních obyvatel Ameriky. S postupem času se však jeho názory posunuly daleko doprava a v roce 2014 již podle listu The New York Times přirovnával vědce zabývající se změnou klimatu k radikálům z teroristické organizace Islámský stát.

Jak američtí dárci operují?

Podporovat prezidentského kandidáta není pro zámožné dárce jen tak. V rámci letošních voleb jsou totiž individuální příspěvky kandidátům omezeny na 3300 dolarů na každou fázi volebního období, což dělá celkem 6600 dolarů za primárky a následně i finální všeobecné volby.

Pro dárce to ovšem neznamená konec s angažovaností. Neomezené částky totiž mohou darovat například speciálním výborům známým jako Super PACs, které se na scéně objevily v roce 2010, tedy relativně nedávno, a které vznikají na podporu jednotlivých kandidátů.

Tyto výbory následně financují nezávislé výdaje a další nezávislé politické aktivity. Na rozdíl od tradičních výborů PAC (Politický akční výbor, pozn. red.) totiž nesmějí darovat peníze přímo politickým kandidátům a jejich výdaje nesmějí být koordinovány s výdaji kandidátů, které podporují.

Právě tuto cestu nejčastěji volili i dárci zmínění v tomto článku.

Linda McMahonová

Druhým největším dárcem Trumpovy kampaně je Linda McMahonová, jejíž čisté mění Forbes odhaduje na tři miliardy dolarů. Známá je zejména ve světě wrestlingu, jelikož s manželem spoluzaložila společnost World Wrestling Entertainment, která je největší svého druhu a v níž dokonce působila jako generální ředitelka.

Pětasedmdesátileté McMahonové není politika cizí. Předsedá protrumpovskému think tanku America First Policy Institute, je členkou Republikánské strany a v Trumpově administrativě v letech 2017–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2019 stála v čele Úřadu pro drobné podnikání. V rozhovoru pro Politico naznačila, že je „připravena sloužit“ i nyní.

Na Trumpovu letošní kandidaturu poslala už přes 11 milionů dolarů. Podporu mu vyjádřila i na červencovém republikánském sjezdu, kde se stal oficiálním kandidátem.

Isaac Perlmutter

Když ještě Donald Trump seděl v Bílém domě, angažoval se v jeho blízkém okolí také Isaac „Ike“ Perlmutter. Bývalý předseda a generální ředitel společnosti Marvel Entertainment, jehož majetek je odhadován na 4,3 miliardy dolarů, mu tehdy radil ohledně záležitostí kolem amerických veteránů.

Byť se od Trumpa po útoku jeho stoupenců na Kapitol někteří sponzoři odvrátili, 81letý Perlmutter, který se narodil na území dnešního Izraele, zůstal a exprezidentovo úsilí nadále podporuje. Letos s manželkou Laurou na Trumpovo znovuzvolení věnovali více než 10 milionů dolarů.

Podle agentury Reuters Perlmutter pravidelně navštěvuje Trumpovo floridské sídlo Mar-a-Lago a je známý tím, že je velmi uzavřený a málokdy se fotografuje. Podobně je na tom i jeho manželka a když novináři zkusili ohledně vyjádření k podpoře exprezidenta kontaktovat jeho právníka, oznámil jim, že nechce mluvit s médii a zavěsil.

Obavy republikánů

Poté, co se pravděpodobnou demokratickou kandidátkou stala Kamala Harrisová, někteří republikáni litují, koho si Donald Trump vybral za parťáka. Senátor J. D. Vance ho momentálně spíše táhne ke dnu.

Elizabeth a Richard Uihleinovi

Jen pár týdnů před Timothym Mellonem se na seznamu dárců objevili manželé Uihleinovi. Ti Trumpa podpořili už při předchozích dvou kandidaturách, letos ale nejdříve „zainvestovali“ do floridského guvernéra Rona DeSantise, který později odstoupil.

Jejich původní rozhodnutí by mohla osvětlit slova Uihleinové, která v jednom rozhovoru zmínila, že zcela nerozumí nutnosti darů v případě dvou známých politiků, jako jsou Trump a Biden.

Vyjádřila rovněž své výhrady k Trumpově rétorice. „Všem se líbí Trumpova politika. My ale máme téměř 10 000 lidí, kteří pro nás pracují, a nikdy bych s nimi nemluvila tak, jak s lidmi mluví Trump,“ řekla podnikatelka, která s manželem v roce 1980 založila ve sklepě přepravní a balicí společnost Uline.

Trumpa dvojice podpořila 10 miliony dolarů.

Ještě než zazní konkrétní jména, která se angažují na straně demokratů, je potřeba zmínit, že po odstoupení Bidena z kandidatury je situace o něco složitější. Někteří dárci totiž významné sumy přispěli jemu a nikoliv Harrisové, která ho podle všeho nahradí.

Vyhlídka na kandidaturu Harrisové mnoho sponzorů nadchla a jen za první týden kampaně vybrala více než 200 milionů dolarů. Od koho přesně peníze pochází, se ale zatím oficiálně neví, pokud o tom sami dárci veřejně nepromluvili.

Podporu sice viceprezidentce vyjádřili i demokratičtí „megadárci“, jako jsou George Soros (odhadované jmění 6,7 miliard dolarů) a jeho syn Alex. Není ovšem jasné, zda její kampaň finančně podpořili, nebo zda ji vůbec podpoří.

Že má politička její podporu, se pak nechala slyšet třeba i manažerka Melinda Gatesová, bývalá manželka Billa Gatese, jejíž jmění činí 11 miliard dolarů. Na kampaň Harrisové prý již přispěla a hodlá v tom pokračovat. Přesné sumy zatím známé nejsou, jde nicméně o vůbec první případ, kdy Gatesová nějakého kandidáta veřejně podpořila.

Reed Hastings

Ten, kdo se o svůj příspěvek kandidatuře Harrisové naopak podělil bez tajností, je spoluzakladatel a výkonný předseda Netflixu Reed Hastings. Nynější viceprezidentku podpořil sedmi miliony dolarů, což je podle webu Variety zároveň i největší příspěvek na politickou kampaň, jaký kdy poskytl.

Hastings, jehož jmění je Forbesem odhadováno na 4,6 miliard dolarů, byl jedním z těch, kteří Bidena hlasitě nabádali k upuštění od kandidatury. Znepokojil ho prezidentův chabý výkon v první televizní debatě s Donaldem Trumpem a rozvířené debaty o tom, zda je mentálně a fyzicky schopný absolvovat další mandát.

„Gratulace Kamale Harrisové –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nyní je čas vyhrát,“ napsal minulý týden na platformě X podnikatel, který se během Trumpovy éry společně s manželkou zařadil mezi nejštědřejší dárce Demokratické strany. V posledních letech jí věnovali více než 20 milionů dolarů.

Michael Bloomberg

Podnikatel a politik Michael Bloomberg, jehož majetek se odhaduje na 104,7 miliard dolarů, vstoupil do hry ve velkém ještě v době, kdy byl favoritem na demokratickou nominaci Biden. Prezidentově kampani přispěl dosud nejvyšší částkou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ téměř 20 miliony dolarů.

Někdejší starosta New Yorku se před čtyřmi lety sám chtěl stát prezidentem. Do své kampaně tehdy investoval přes miliardu dolarů, ani to mu však nestačilo k úspěchu. Nakonec se postavil právě za Bidena, na jehož podporu poslal více než 100 milionů dolarů.

A když Biden letos ukončil kandidaturu a vlivní podnikatelé se začali stavět za Harrisovou, Bloomberg vyzval stranu, aby si nevybírala kandidáta hned. Demokraté podle něj mají „více než dost času“ na zjištění názorů v klíčových státech, neměli by proto nic uspěchat.

Zda se nakonec zapojí do podpory Harrisové, tak není zcela jasné.

Biden jako chromá kachna

Joe Biden hodlá dokončit svůj prezidentský mandát navzdory výzvám, aby odstoupil. Může se stát, že v posledních měsících mandátu bude paradoxně silnější, protože s výměnou kandidáta stoupla šance demokratů na udržení Bílého domu.

Reid Hoffman

Značnou podporu tandemu, v němž byl na prvním místě Biden, vyjádřil peněžně i Reid Hoffman, spoluzakladatel platformy LinkedIn s odhadovaným majetkem 2,5 miliardy dolarů. Podnikatel, který spolu s Elonem Muskem stál u raného rozvoje PayPalu, poslal sedm milionů dolarů.

Na rozdíl od Bloomberga byl jedním z těch, kteří přispěchali Harrisovou podpořit v jejím boji o demokratickou nominaci. CNN dokonce řekl, že „zdvojnásobuje“ své úsilí na podporu její kampaně a má „velkou naději“, že se politička stane první prezidentkou Spojených států.

Jeho výroky ale vyvolaly i kritiku. Odsoudil totiž Bidenovu vedoucí Federální obchodní komise Linu Khanovou, která si počíná rázně proti velkým společnostem, včetně Microsoftu, v jehož představenstvu Hoffman sedí, a vyjádřil svou naději na to, že ji Harrisová v případě svého vítězství nahradí.

Hoffman se v politice angažuje dlouhodobě, jeho slova však někteří vzali v podstatě jako drzý nátlak.

Doporučované