Hlavní obsah

Verdikt o Trumpovi ničí zásady platné od aféry Watergate, říká expert

Foto: Truth Social @realDonaldTrump

Donald Trump zažívá dobrý týden. Po prezidentské debatě se řeší nedostatky jeho soupeře a teď mu pomohl i Nejvyšší soud.

Verdikt Nejvyššího soudu o imunitě Donalda Trumpa dává americkému prezidentovi pravomoci a ochranu, kterou nikdy v historii neměl, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy amerikanista Jan Beneš.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krátce poté, co americký Nejvyšší soud vydal rozhodnutí ohledně jeho prezidentské imunity, už Donald Trump na své sociální síti Truth Social oslavoval „velké vítězství pro ústavu a demokracii“.

Přestože exprezident a republikánský kandidát na šéfa Bílého domu nezískal tak rozsáhlou ochranu, o jakou se jeho právníci snažili, získal dost třeba na to, aby oddálil soudní proces kvůli jeho údajným snahám zvrátit výsledek voleb z roku 2020. Projednávání případu tak nejspíš začne až po listopadovém hlasování, kdy už bude jasno, jestli se Trump vrátí do Bílého domu, nebo tam zůstane Joe Biden.

„Donald Trump slibuje odplatu,“ připomněl ve spojení s pondělním rozsudkem amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity Trumpovy výhrůžky vůči některým politickým oponentům. „V tomto ohledu to tak vnímám jako vítězství pro Donalda Trumpa; kdyby se stal prezidentem, bude mít onu odplatu, kterou před všemi svými fanoušky a potenciálními voliči slibuje, o to jednodušší.“

V rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník dále hodnotí, jaké má momentálně Trump šance na návrat do Bílého domu, nebo říká, jak moc bude muset Joe Biden zabrat, aby zvrátil nepovedenou čtvrteční debatu.

Co říkáte na rozsudek Nejvyššího soudu v případu Trumpovy imunity?

Pro Donalda Trumpa je to vítězství. Je to hodně expanzivní rozsudek v tom, že si soudci Nejvyššího soudu tak, jak je jejich zvykem posledních pár let, opět vymysleli nějaké nové pravomoce, případně nově interpretovali precedenty z minulosti, na kterých založili své rozhodnutí.

Americkému prezidentovi, a to nejenom Trumpovi, tím dali pravomoci a ochranu, kterou nikdy v historii neměl. A vlastně se mnohem více přiblížili tomu, čemu se zakladatelé USA snažili vyhnout –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ monarchii.

Podle Joea Bidena to znamená, že prezidenta už nesvazují nějaká omezení. Dá se to tak brát?

Je to šalamounské rozhodnutí v tom, že v rámci rozsudku soudci sice poslali velkou část rozhodování zpět soudu nižší instance, aby rozhodl, co jsou tedy ty oficiální a neoficiální úkony prezidenta, nicméně v momentě, kdy něco opět nebude vyhovovat nějakému prezidentovi, může se odvolat, což v nějaký moment opět skončí u Nejvyššího soudu.

O čem je rozsudek Nejvyššího soudu?

Podle verdiktu Nejvyššího soudu:

  • Existuje absolutní prezidentská imunita, která se vztahuje na činy spadající pod „základní ústavní pravomoci“.
  • Mají bývalí prezidenti nárok na „alespoň presumpci (předpoklad) imunity vůči stíhání za všechny své oficiální úkony".
  • U neoficiálních úkonů žádnou imunitu nemají.

Soudy nižší instance, ke kterým se nyní vrací Trumpova námitka, že na záležitosti okolo jeho údajné snahy zvrátit výsledky voleb z roku 2020 se vztahuje právě tato imunita, tak budou rozhodovat o tom, které části obžaloby exprezidenta se vztahují na jeho oficiální činy a které nikoli.

Nejvyšší soud by tak jako poslední instance nakonec stejně mohl rozhodovat o tom, co jsou a nejsou oficiální prezidentské úkony. V momentě, kdy by měl stejné složení jako nyní, tedy jasné nastavení ve prospěch Republikánské strany a konzervativních sil v USA, by pak mohl rozhodnout, že demokratický prezident některé limity na rozdíl od toho republikánského má.

Trump chce rozsudek využít také u případu se Stormy Daniels, kde šlo o falšování finančních záznamů a kde již zazněl rozsudek. Jak na to nahlížíte?

Nevybavuji si všechny detaily případu, ale jestli se nepletu, některé události proběhly ještě před tím, než se stal prezidentem. Soudci Nejvyššího soudu se tak v rozsudku odvolávají například na případ Billa Clintona z 90. let, kdy byl obviněný ze znásilnění, a říkají, že jde o neoficiální úkon, jelikož se tyto věci udály dříve, než se stal hlavou státu.

Je tedy dost dobře možné, že na tento případ se to nevztahuje a spíše se to vztahuje na Trumpovy ostatní problémy, které jsou nyní u jiných soudů. Jedenáctého července nicméně v případu falšování záznamů nejspíše dojde k vynesení trestu a Trump se určitě odvolá. Argumentovat možná bude právě i svou imunitou.

Následně se vše může ubírat třemi směry: Nebude to bráno v úvahu, bude to bráno v úvahu, nebo se stane prezidentem a vše vyšumí do prázdna.

Zmínil jste tu Trumpovy další právní problémy a už jsme si vysvětlili, jak přelomové může být rozhodnutí pro USA. Můžete ale ještě rozvést, co to znamená pro Trumpa?

Watergate (skandál z éry prezidenta Richarda Nixona, pozn. red.) by v tomto kontextu nebyl problém. K tomu se ale váže další věc; jelikož právě od Watergate platí, že ministerstvo spravedlnosti má na prezidentovi nezávislost, tedy že se úřad prezidenta nevměšuje do některých záležitostí ministerstva, aby bylo jasné, že neovlivňuje to, jakým způsobem je spravedlnost v USA vykonávána a ochraňována.

Nejvyšší soud v současném rozsudku v podstatě říká, že tento vztah, který zde 50 let byl, už neexistuje a prezident má imunitu na to, aby mohl coby prezident s ministerstvem spravedlnosti jednat, a tím pádem ho –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ať už chce, nebo nechce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ovlivňovat.

Náhrada za Bidena?

Kandidovat, či nekandidovat? Před Joem Bidenem po čtvrteční debatě leží jedna z důležitých otázek jeho politické kariéry. Americká média již mezitím spekulují o tom, kdo by se Trumpovi postavil místo něj.

K tomu se pak váže i třetí věc. Donald Trump slibuje odplatu a naznačuje, že by šla právě skrze ministerstvo spravedlnosti, tedy že by někteří jeho političtí protivníci mohli být stíháni a vyšetřováni. V tomto ohledu to tak vnímám jako vítězství pro Donalda Trumpa; kdyby se stal prezidentem, bude mít onu odplatu, kterou před všemi svými fanoušky a potenciálními voliči slibuje, o to jednodušší.

Když k tomu přičteme i čtvrteční prezidentskou debatu, zdá se, že Trump chytil vítr do plachet. Jak vnímáte jeho momentální pozici v boji o Bílý dům?

Čtvrteční debata Bidenovi velmi silně ublížila. Rozhodnutí Nejvyššího soudu ovšem jemu i jeho kampani dalo do rukou silné argumenty o tom, že samozřejmě víme, jak vypadalo první Trumpovo prezidentství, a tím pádem si umíme představit, jak by mohlo vypadat to další v momentě, kdy by měl absolutní imunitu ve svých oficiálních činech.

Ochrana demokracie je něco, čím Joe Biden už nějakou dobu v kampani argumentuje. Nyní tento argument ještě zesílil v tom, že je skutečně poměrně jednoduše představitelné, co všechno by Trump mohl v kontextu včerejšího rozsudku provádět jako nový prezident.

Mobilizační potenciál je tam tak velmi silný, otázka ovšem je, jestli ho demokraté budou schopní správně uchopit.

Jak moc tedy Biden bude muset v příštích měsících zabrat?

Zabrat určitě bude muset. Z toho, co jsem zaznamenal přes víkend v reakci na ni, mám každopádně dojem, že hlavním poselstvím jeho kampaně nyní bude, že lidé hlasem pro něj nezvolí jen Joea Bidena, ale že zvolí demokratickou administrativu, která nepošle zemi směrem, kterým by se vydal Donald Trump.

Myslím, že to nyní bude nejsilnějším argumentem, a že tím pádem není čas na to, aby demokraté během závodu měnili svého koně.

Trump a NATO

Šance na znovuzvolení Donalda Trumpa se s každým kolem amerických primárek zvyšují. Z představy exprezidenta v Bílém domě se ovšem většině evropských lídrů ježí vlasy. Co Evropu může potkat?

Jak vlastně dnes vnímáte Trumpovy šance na výhru?

Jeho šance jsou poměrně dobré, s průzkumy moc nepohnul ani soudní rozsudek, o kterém jsme se již bavili. Joe Biden má navíc stále dost negativních faktorů, které ovlivňují jeho nízkou popularitu a podporu. Myslím si tedy, že Donald Trump má stále solidní šanci. Zatím je to 50:50.

Vypadá to, že léto bude rozhodující. Joe Biden musí ukázat, že na to ještě má fyzicky i mentálně, aby si udržel svoji nominaci a aby se za něj demokraté postavili. Trump se naopak pustí do Bidena právě kvůli těmto věcem a bude dál hlásat, že jeho odplata přijde –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obzvláště v momentě, kdy Nejvyšší soud, do kterého dosadil soudce, podle něj ochránil demokracii a spravedlnost v USA, což mu umožní v jeho poslání pokračovat.

Nejvyšší soud Spojených států amerických

Nejvyšší soud je v USA skutečně nejvyšší soudní instancí, žádný ústavní soud jako třeba v Česku neexistuje. Skládá se z devíti členů, které jmenuje prezident na časově neomezený mandát. Jeho nominanty musí schválit Senát.

V současnosti v tribunálu převažují konzervativní členové vybraní republikánskými prezidenty.

Předsedou je John Roberts jmenovaný republikánem Georgem Bushem mladším. Ke konzervativnějšímu křídlu patří i Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Amy Coney Barrettová. Poslední tři jmenované vybral Donald Trump.

Liberálnější křídlo tvoří Sonia Sotomayorová, Elena Kaganová a Ketanji Brown Jacksonová. První dvě jmenoval Barack Obama, poslední Joe Biden.

Foto: Nejvyšší soud USA

Sedící zleva: Sonia Sotomayorová, Clarence Thomas, John Roberts (předseda), Samuel Alito, Elena Kaganová. Stojící zleva: Amy Coney Barrettová, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh, Ketanji Brown Jacksonová.

Doporučované