Hlavní obsah

USA obvinily tři Íránce za hackerské útoky namířené na Trumpovu kampaň

Foto: Sir. David, Shutterstock.com

Donald Trump během kampaně.

Trojice obviněných podle vlády pracovala pro polovojenské Íránské revoluční gardy a má na svědomí kybernetickou kampaň proti různým americkým subjektům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pátek oznámilo obvinění tří Íránců, kteří jsou podezřelí z hackerských útoků cílených na volební kampaň exprezidenta Donalda Trumpa a z šíření ukradených informací do médií. Informují o tom americká média.

Federální úřady už v srpnu oznámily, že íránští hackeři se před listopadovými prezidentskými volbami pokoušeli proniknout do Trumpovy kampaně i do štábu jeho soupeřky a viceprezidentky Kamaly Harrisové. V případě Trumpa se jim to podařilo a interní materiály kampaně pak anonymní zdroj nabízel různým americkým médiím. Velké redakce jako The New York Times nebo Politico odmítly obsah zveřejnit.

Tři Íránci nyní v USA čelí obvinění z „rozsáhlé hackerské kampaně“, která podle ministerstva spravedlnosti začala už v roce 2020 a pokračovala i tento měsíc. Obvinění aplikovali tzv. phishing a „sociální inženýrství“ proti bývalým i současným vládním činitelům v USA, lidem napojeným na politické kampaně, novinářům či nevládním organizacím.

„Tato aktivita je součástí pokračujících íránských snah zasévat neshody, podkopávat důvěru v americký volební proces a nezákonně získat informace o bývalých a současných amerických činitelích,“ uvádí americká vláda.

Doporučované