Hlavní obsah

Trumpova špatná noc. Harrisová ho nachytala taktikou, kterou hlásila předem

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump při reklamní přestávce během debaty s Kamalou Harrisovou.

Trump nabídl nesouvislý, zmatený projev, říká pro SZ americký expert na komunikaci Todd Graham. Shoduje se s řadou dalších komentátorů: Harrisová při debatě úspěšně využila taktiku, jejíž nasazení předem avizovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po prezidentských debatách ve Spojených státech se pozornost stočí na tzv. „spin room“, kde se političtí spojenci daného kandidáta snaží médiím debatu interpretovat v jeho či její prospěch. Po prvním televizním střetu s Kamalou Harrisovou ale do místnosti vkročil sám Donald Trump. Začal novinářům vykládat, že klání s viceprezidentkou vyhrál na plné čáře.

Podle většiny expertů, včetně těch oslovených serverem Seznam Zprávy, ale fakt, že se mezi novináři objevil Trump osobně, naznačuje pravý opak: republikánský kandidát vycítil, že nepodal dobrý výkon a debatu nejspíš prohrál.

Tento dojem podporují i průzkumy. Televize CNN například ten svůj jako už tradičně vydala zhruba hodinu po skončení debaty. Na 63 procent respondentů v něm za vítěze označilo demokratickou viceprezidentku Harrisovou, na stranu Trumpa se přiklonilo jen 37 procent dotázaných. Když se stejných lidí zeptali před debatou na očekávaného vítěze, poměr byl 50:50.

Harrisová Trumpa zdeptala

Hodnocení předních amerických deníků se nese na stejné vlně. Digitální noviny Politico například napsaly: Harrisová vyhrála – a to o parník. List USA Today označil výkon Harrisové jako rázný, který Trumpa zdeptal a přiměl k defenzivě. Komentátor liberálního deníku The New York Times Frank Bruni ve svém sloupku napsal, že Trump ze sebe svým nepříčetným, rozháraným projevem udělal blázna.

Příliš chvály neměla pro Trumpa ani konzervativní televize Fox News. Brit Hume, hlavní politický analytik stanice, po debatě suše konstatoval následující: „Trump měl špatnou noc.“

Debata Harrisová-Trump

Výbušná, plná osobních útoků, ze kterých často čišela očividná nenávist. Taková byla prezidentská debata mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem.

Hume si stěžoval, že Harrisová Trumpa opakovaně lákala do léček, do kterých se exprezident nechal chytat. Nedokázal tak prakticky po celý večer převzít iniciativu a demokratickou kandidátku zatlačit do defenzivy v tématech jako inflace a imigrace. Namísto toho řešil staré křivdy, které mu volby nevyhrají, dodal Hume.

Úspěšnost této taktiky je o to zajímavější, že z okolí Harrisové před debatou prosakovaly informace, že přesně tohle hodlá udělat: použít hesla, o kterých se ví, že se na ně Trump nechá chytit, jako je velikost davů na jeho mítincích.

Časopis Newsweek o hodnocení požádal 14 expertů, devět z nich za vítěze označilo Harrisovu, pro čtveřici z nich skončila debata remízou, pouze jediný z nich - Paul du Quenoy - připsal vítězství Trumpovi. Harrisová byla podle něj strojená a ječela. Expert se opřel i do dvojice moderátorů stanice ABC, která debatu pořádala, a obvinil je z předpojatosti.

„Přestože měl Trump místo jednoho protivníka tři, byl většinu času přesvědčivý a upřímný. Účinně také odrážel klišovité útoky Harrisové,“ napsal mimo jiné Quenoy, který zároveň zkritizoval „samolibé úšklebky “ viceprezidentky.

Řada jiných odborníků moderátorské duo chválila za jejich bleskové ověřování faktů, které podle CNN překrucoval především Donald Trump. Podle CNN za večer vypustil přes třicet lží, Harrisová jednu.

„Moderátoři zaslouží za svou práci jedničku, nebáli se Trumpa konfrontovat a činili tak s vyrovnaným, a přesto autoritativním tónem,“ řekl Seznam Zprávám Nate French, profesor masové komunikace z Wake Forest University v Severní Karolíně.

Připomeňte si přípravy na debatu:

Kladně hodnotil i Kamalu Harrisovou, které by dal symbolickou známku jedna minus. Na jejím výkonu se mu snad jen nezamlouvalo to, že viceprezidentka svému rivalovi občas skočila do řeči.

Trumpa French popsal jako neustále nabroušeného kandidáta, který se nezdráhal ventilovat i ty nejdivočejší konspirační teorie. „Za jeho skutečně nehorázný výrok považuji ten o přistěhovalcích z Haiti, kteří mají jíst maso domácích mazlíčků,“ řekl French v narážce na segment, během něhož Donald Trump tvrdil, že nelegální imigranti z Haiti ve městě Springfield v Ohiu pojídají psy a kočky tamních obyvatel.

Todd Graham ze Southern University of Illionis, který se dlouhodobě věnuje tématu politických debat včetně mimoverbální komunikace, se pro Seznam Zprávy vyjádřil k Trumpovi podobně kriticky. Podle něj bývalý prezident nabídl nesouvislý, zmatený projev.

Graham vypíchl moment, kdy republikán řekl, že zachránil zdravotní reformu Baracka Obamy známou jako Obamacare. Trump přitom dělal vše pro to, aby reformu tak jako drtivá většina jeho spolustraníků zničil. Když se ho moderátor zeptal, zdali on, Trump, má připravenou svou vlastní reformu, exprezident odvětil, že má několik konceptů plánu.

„A to říká po devíti letech!“ podotýká Graham. Harrisová podle něj sice nemá za sebou dokonalou debatu – například příliš odbíhala od diskutovaných témat –, celkově ale podala dobrý výkon, domnívá se expert z Illinois.

Trumpovo podivínství

Se svými dojmy se s portálem Seznam Zprávy podělili i čeští amerikanisté. Jan Beneš z Ostravské univerzity za vítěze rovněž označil Harrisovou s tím, že se jí podařilo vytvořit jasný kontrast mezí ní, coby kandidátkou budoucnosti bránící demokracii, a Trumpem, kterého označil za stárnoucího, do sebe zahleděného a směšného kandidáta minulosti.

Za zlomové považuje v debatě momenty, kdy Harrisová použila citáty bývalých členů Trumpova kabinetu tak, aby svého rivala urazila a vyprovokovala. Taktiku, kterou experti ve svých analýzách často zmiňují. „Ukázala na jeho slabiny, neschopnosti, nedostatek úcty ve světě vůči němu,“ říká Jan Beneš.

Připomeňte si letošní sjezd Republikánské strany.

+10

Amerikanista si mírně postěžoval na to, že kvůli „podivínství“ Trumpa stále vlastně neví, jaký konkrétní plán má Harrisová v boji proti vysoké inflaci a co by udělala s nelegální imigrací. Viceprezidentce by i tak udělil známku jedna až dvě, zatímco Trumpovi by dal horší trojku.

Podobně se na výkony obou kandidátů dívá i amerikanistka Kateřina Březinová z Metropolitní univerzity Praha. Podle ní Harrisová úspěšně prošla testem, když americkému publiku ukázala, že je schopnou debatérkou. Tomuto rétorickému souboji dokonce udávala tón, domnívá se Březinová.

Muhammad Ali debat

Harrisová přitom stála jen necelé dva metry od Donalda Trumpa, kterého jeho kampaň označuje za „Muhammada Aliho debat“. Kateřina Březinová v této souvislosti připomíná komentář Davida Axelroda, někdejšího poradce Baracka Obamy. Ten si pro sebe říkal, zdali si Trump nakonec sám sobě nedá K.O. „A to je myslím dobrý příměr,“ doplňuje amerikanistka.

Harrisová podle Březinové z debaty vyšla jako politička s nadhledem, která působila státnicky. Trumpovo prezidentství přitom viceprezidentka popsala jako chaotické a vyostřené. „A něco takového promlouvá ke vzdělanějším voličům na amerických předměstích, o které se v těchto volbách vede velká bitva,“ dodává Březinová.

Nate French z Wake Forest University v Severní Karolíně ale upozorňuje, že je těžké říci, kdo debatu skutečně vyhrál. Podle něj je totiž většina lidí už rozhodnuta, komu svůj hlas dá, a vždy si z debaty vybere tu část, která je v jejich volbě utvrdí.

Jak se volí americký prezident

Doporučované