Hlavní obsah

Trumpova kampaň byla terčem íránského hackerského útoku, uvádí Washington

Foto: Truth Social @realDonaldTrump

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump.

„Pozorujeme čím dál agresivnější íránské aktivity,“ píše se v pondělním prohlášení FBI. Hackeři se nejdříve dostali do e-mailových schránek Trumpova někdejšího poradce Rogera Stonea a touto cestou pak cílili na další osoby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kampaň amerického exprezidenta Donalda Trumpa byla terčem hackerského útoku, za který je zodpovědný Írán, sdělily podle agentury AP americké zpravodajské služby včetně Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Íránští hackeři se podle prohlášení pokoušeli infiltrovat také okolí viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje proti Trumpovi.

Společné komuniké několika složek americké vlády je prvním oficiálním přisouzením viny zahraničnímu aktérovi poté, co do médií začaly unikat interní dokumenty Trumpova volebního štábu. Tým kandidáta Republikánské strany v reakci na únik odkazoval na vyjádření společnosti Microsoft, podle níž kampaň nejmenovaného kandidáta na prezidenta Spojených států napadli hackeři napojení na Teherán.

„Pozorujeme v tomto volebním cyklu čím dál agresivnější íránské aktivity… To zahrnuje nedávno medializované aktivity s cílem narušit kampaň bývalého prezidenta Trumpa,“ píše se v pondělním prohlášení FBI a dalších federálních agentur. Žádné detaily o hackerském útoku a jeho následcích komuniké neuvádí.

Některá americká média tento měsíc informovala, že jim někdo skrze anonymní e-mailový účet začal nabízet interní dokumenty Trumpova týmu včetně materiálů o kandidátovi na viceprezidenta a senátorovi J. D. Vanceovi. Z prohlášení Microsoftu a následných zjištění tisku vyplývá, že hackeři se nejdříve dostali do e-mailových schránek Trumpova někdejšího poradce Rogera Stonea a touto cestou pak cílili na další osoby.

Americké úřady dnes také potvrdily, že vyšetřují íránské hackerské útoky na osoby blízké oběma hlavním prezidentským kandidátům. V případě kampaně Harrisové zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tyto pokusy byly úspěšné.

Írán, Čína , Rusko

Podle amerických zpravodajských složek se Írán snaží ovlivnit prezidentské volby, které vyvrcholí 5. listopadu. „Írán vidí letošní volby jako obzvláště významné, pokud jde o dopady, které by mohly mít na jeho zájmy v národní bezpečnosti,“ píše se v komuniké. Konkrétnější vysvětlení neposkytuje, nicméně vztahy USA a Teheránu prošly velmi napjatou fází v době prezidentství Trumpa, které přineslo odchod Washingtonu od íránské jaderné dohody a atentát na velitele Íránských revolučních gard Kásema Solejmáního.

Íránská mise při OSN před několika dny odmítla, že by Teherán měl v úmyslu se do amerických voleb vměšovat. Americká vláda nicméně Íránce z takovýchto snah včetně hackerských operací podezírá již delší dobu, podobně jako Rusko a Čínu.

„Je důležité uvést, že tento přístup není nový. Írán a Rusko tyto taktiky uplatňují nejen v tomto a v předchozích federálních volebních cyklech ve Spojených státech, ale také v jiných zemích ve světě,“ uvedli v pondělí Američané.

Doporučované