Hlavní obsah

Trump přijal podporu fanoušků hudební megahvězdy. Naběhl si

Foto: Repro: Truth Social, Seznam Zprávy

Příspěvek Donalda Trumpa naznačující jeho narůstající podporu mezi fanoušky globální popové hvězdy Taylor Swiftové.

Zpěvačka Taylor Swiftová v letošních volbách zatím nikoho nepodpořila, ale čeká se, že se přikloní spíš na stranu Kamaly Harrisové. Donald Trump se snaží upozornit alespoň na to, že se může spolehnout na některé její fanoušky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Přijímám,“ říká stručný komentář Donalda Trumpa k sérii obrázků, které sdílel na své sociální síti Truth Social. Příspěvek má zjevně vyvolat dojem, že mezi fanoušky Taylor Swiftové, nejúspěšnější zpěvačky současnosti, narůstá podpora republikánského kandidáta na amerického prezidenta.

Kromě jediného ale žádný ze sdílených snímků není autentický, jak upozornil web amerického časopisu Forbes. Ve skutečnosti jde o obrázky generované umělou inteligencí.

Není jasné, jestli si toho exprezident byl vědom nebo jestli sám příspěvek nezamýšlel jako vtip nebo provokaci. U jednoho ze sdílených obrázků je totiž jasně patrný štítek „Satira“, další pak stylizuje zpěvačku jako strýčka Sama.

Na druhou stranu Trumpův příspěvek trend spojuje se skutečnou událostí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zmařený pokus radikálních islamistů o útok na zpěvaččin koncert ve Vídni. „Swifties se obrací k Trumpovi poté, co ISIS (Islámský stát, pozn. red.) zmařil koncert Taylor Swiftové,“ hlásá zmíněný snímek označený slovem satira.

Díky ohromné popularitě Taylor Swiftové se předpokládá, že by mohla mít vliv i na rozhodování amerických voličů, což už začátkem roku dávali najevo i Trumpovi spojenci. Samotný exprezident si z ní proto údajně dělal legraci.

Taylor Swiftová a americká kampaň

Časopis Rolling Stone už v lednu přinesl zjištění, že Trumpovi spojenci z hnutí MAGA (Make America Great Again, tedy Udělejme Ameriku znovu skvělou) plánují popové hvězdě vyhlásit „svatou válku“, zejména pokud i letos nakonec veřejně podpoří demokraty.

Vzhledem k obrovské popularitě zpěvačky je jasné, že mezi jejími fanoušky je i řada voličů republikánů. Patří mezi ně například jediná autentická žena ze zmíněného Trumpova příspěvku Jenna Piwowarczyková, která přišla v tričku „Swifties for Trump“ na jeho mítink ve státě Wisconsin.

Daleko viditelnější a organizovanější jsou ale příznivci Taylor Swiftové sympatizující s demokratkou Kamalou Harrisovou. Do skupin Swifties for Kamala na sociálních sítích se přidaly desítky tisíc lidí a příští týden plánují videohovor, kde mají plánovat další postup.

Dorazí Taylor na sjezd demokratů?

Samotná zpěvačka v letošních volbách zatím nikoho nepodpořila. Před čtyřmi lety se ale přidala na stranu nakonec vítězného demokrata Joea Bidena. Donalda Trumpa a jeho politiku opakovaně kritizovala v průběhu jeho prvního mandátu, přestože v minulosti se tvářila spíše apoliticky, a pokračovala v tom i po jeho odchodu z Bílého domu.

Málokdo proto pochybuje o jejích preferencích. Začátkem srpna internet dokonce na chvíli spekuloval o tom, že zpěvačka se už vyslovila, když sdílela fotografii z koncertu, kde za ní zdánlivě stojí demokratka Kamala Harrisová. Nakonec se ukázalo, že šlo o jednu z tanečnic.

Teď se zase spekuluje o tom, jestli Swiftová nedorazí do Chicaga, kde v pondělí začíná demokratický sjezd, který má definitivně stvrdit nominaci Harrisové coby demokratické prezidentské kandidátky. Ještě v úterý má sice zpěvačka vystoupit v Londýně, ale sjezd trvá až do čtvrtka.

Obdobně se mluví třeba i účasti Beyoncé, která patří mezi tradiční podporovatele demokratů. Letos zatím povolila Harrisové během kampaně používat její píseň Freedom, ale svého favorita nejmenovala.

Trump vs. Harrisová: Kdo vede?

Seznam Zprávy připravily volební model, který bude pravidelně sledovat, kdo má blíže k vítězství v příštích prezidentských volbách v USA.

Donald Trump začal obrázky a videa generované umělou inteligencí na sociálních sítích používat častěji. Na Truth Social i na síti X v neděli sdílel například siluetu nápadně připomínající Harrisovou, jak mluví ke komunistům v Chicagu.

Soudružka Kamala Harrisová

Trump a jeho štáb v posledních dnech přešli od již tradičního označování demokratů za radikální levici právě přímo k jejich nálepkování za komunisty.

„Soudružka Kamala Harrisová je strašná pro naši zemi. Je to komunistka, vždycky byla komunistka a vždycky bude komunistkou,“ napsal o víkendu v jednom příspěvku.

Své soupeřce vyčítá štědrou sociální politiku, mírnější přístup k migraci nebo snahu omezit dostupnost střelných zbraní. Na sítích se snaží připomínat, že Harrisová je součástí současné vlády a připomíná i její politiku z dob, kdy byla kalifornskou generální prokurátorkou.

Trump se podle řady komentátorů ani takřka po měsíci zcela nedokázal vyrovnat se změnou v čele demokratické kandidátky. Její kampaň od počátku u demokratů boduje a vyvolává nadšení, dokázala smazat velkou část náskoku v průzkumech, který si předtím Trump vybudoval. Další impuls by jí mohl poskytnout právě demokratický sjezd.

„Zatím se Trump marně snaží přijít s nějakou útočnou strategií, která by proti Kamale Harrisové mohla fungovat,“ řekla v rozhovoru pro podcast Seznam Zpráv 5:59 politická reportérka deníku The Wall Street Journal Molly Ballová.

Stratégové a další lidé blízcí Republikánské straně podle ní bývalému prezidentovi doporučují, aby místo poněkud bizarních osobních útoků poukazoval na dosavadní politický otisk své soupeřky, která se podílela na řadě záměrů Bidenovy administrativy.

Doporučované