Hlavní obsah

K rozhodnutí Bidena mohl přispět covid. Trump to teď nemá v kapse, míní diplomat

Foto: x.com/KamalaHarris

Kamala Harrisová je favoritkou na prezidentskou kandidaturu místo Joea Bidena. Zde na snímku z července 2024.

Rozhodnutí Joea Bidena neucházet se o další mandát v Bílém domě může mít vliv i na Česko. Vztahy s jeho možnou nástupkyní by byly předvídatelnější než v případě, že by byl zvolen Donald Trump, říká pro Seznam Zprávy Petr Kolář.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle bývalého velvyslance v USA Petra Koláře komplikuje odstoupení demokrata Joea Bidena z prezidentského klání cestu republikánského kandidáta Donalda Trumpa k vítězství.

„Nějakou chvíli to vypadalo, že už to má Trump v kapse. Teď bych to rozhodně takhle nedokázal zformulovat,“ uvedl Kolář, člen expertního týmu českého prezidenta Petra Pavla, v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jakou zprávou podle vás je odstoupení současného prezidenta Joea Bidena z klání o Bílý dům?

Je to zpráva o tom, že Joe Biden je odpovědný politik, který nakonec vyhodnotil situaci, že je lepší pro Ameriku i svět, když odstoupí. Myslím, že k tomu mohl přispět i covid, kterým si prochází. Ozývalo se čím dál víc lidí, kteří mu dávali najevo, že to špatně dopadne. Myslím, že nejlépe to vystihl jeden z plakátů na demonstraci v neděli před Bílým domem: Joe, máme tě rádi, ale je čas jít.

Zpráva z toho pro nás je taková, že teď není vůbec jasné, jak volby dopadnou. Nějakou chvíli to vypadalo, že už to má Trump v kapse. Teď bych to rozhodně takhle nedokázal zformulovat.

Kdo Bidena nahradí?

Týdny napětí, během kterých Joe Biden čelil nevídanému tlaku, dospěly ke konci. Americký prezident v neděli odstoupil z boje o druhé funkční období poté, co nezvládl první prezidentskou debatu, a diskuze o tom, zda je i nadále schopen zastávat nejvyšší funkci po mentální i fyzické stránce, nabraly na síle.

Takže Kamala Harrisová podle vás má větší šance porazit Trumpa?

Kamala Harrisová může velmi zelektrizovat nejenom demokratický elektorát, je mladá, dynamická. Trump se jí očividně bojí. Mluví o tom, že bude lehká soupeřka, že se směje jako šílenec, šílená Kamala. Už to, že si ji bere takto do pusy, o něčem vypovídá – on i jeho poradci ji berou vážně.

Co z toho vyplývá pro Českou republiku a její zájmy?

Musíme být připraveni na všechny varianty. Ať už volby dopadnou jakkoli, musíme se k Americe nadále stavět jako k nejsilnějšímu spojenci. Měli bychom nadále zachovávat otevřený přístup k americké politice. S Kamalou Harrisovou je větší šance, že ty transatlantické vazby nebudou v takovém napětí, jako kdyby se prezidentem stal Donald Trump.

Na druhou stranu si musíme připustit, že taková Amerika, která byla jednoznačně propojená s Evropou přes lidi, jako byla Madeleine Albrightová nebo Henry Kissinger, postupně mizí. S Kamalou Harrisovou se to spíš postupně přiblíží stylu politiky, kterou dělal Barack Obama.

Na americké volby se díváme i pohledem války na Ukrajině. Česko je jednoznačný podporovatel Ukrajiny a z tohoto pohledu by bylo asi výhodnější vítězství demokratického kandidáta. Protože Donald Trump minimálně naznačuje, že by přístup k pomoci Ukrajině přehodnotil.

Donald Trump je naprosto nevyzpytatelný politik. To, co říká teď, ještě vůbec neznamená, že to bude říkat a dělat, když se stane prezidentem. Pravda je, že si vybral jako viceprezidenta J. D. Vance, který rozhodně nějakou sympatií k Ukrajině neoplývá. Ve své kampani jednoznačně dává najevo, že nechce Ameriku zatahovat do konfliktu a že konflikt na Ukrajině rychle ukončí. Ale co to znamená „rychle ukončí?“ Co tím myslí? Opravdu si netroufám předvídat jeho kroky.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

Dá se od Kamaly Harrisové očekávat v zahraničněpolitických otázkách, které se nás dotýkají, nějaká změna oproti Bidenovi?

Bude pokračovat v politice prezidenta Bidena, ten přístup se podle mě lišit nebude. Bude i nadále spolupracovat s lidmi, kteří byli pro Bidena klíčoví v oblasti zahraniční politiky, jako je například Antony Blinken. Jedna z jejích obrovských předností je, že byla velmi loajální. Bude mít podporu těch, kteří Bidena nadále podporovali, i těch, kteří chtěli jeho odstoupení.

Neotevírá teď Joe Biden svým rozhodnutím prostor pro tlak, aby skončil i jako prezident? Už jsme samozřejmě viděli první výzvy republikánů, že přiznal, že už nemá na výkon mandátu. To by svět dále rozkolísalo…

Otevírá. Ty výzvy tam budou. Že Biden zůstává prezidentem, když nezvládá kampaň, bude terčem kritiky. Trumpova kampaň bude postavena i na tom, on teď musí asi hodně měnit taktiku. Ale žádné drama tady nečekám, i když to nedokážu úplně vyloučit. Uvidíme, jak na tom bude Biden zdravotně.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

Doporučované