Hlavní obsah

Trump čelí výzvě, na kterou není zvyklý: Musí strhnout pozornost

Foto: Truth Social @realDonaldTrump

Donald Trump tvrdí, že chce proti Kamale Harrisové stanout ve třech debatách. Zatím se dohodli na jedné.

Donald Trump se podle amerických médií ještě stále vypořádává s tím, že proti němu nyní stojí energičtější soupeřka, než s jakou počítal. Od nástupu Kamaly Harrisové mizí i náskok, který si udělal v průzkumech.

Článek

O víkendu to budou tři týdny, co šéf Bílého domu Joe Biden odstoupil ze souboje o nominaci Demokratické strany do prezidentských voleb a podpořil jako svou náhradu Kamalu Harrisovou. Kampaň současné viceprezidentky se od té doby mezi demokratickými voliči těší úspěchu a vyhýbají se jí výrazné potíže nebo skandály.

Harrisová získává popularitu na sociálních sítích a dominuje i zpravodajství. Její republikánský protivník Donald Trump tak přišel o pozornost, kterou získal po pokusu o atentát proti němu a po republikánském sjezdu. A navíc je sám i výrazně méně aktivní.

„Poté, co Harrisová během necelých tří týdnů obrátila kampaň vzhůru nohama, ukázal Trump na své tiskové konferenci, že se stále potýká s nalezením účinné reakce,“ napsal ve své analýze pro web CNN americký novinář Stephen Collinson. Komentoval Trumpovo čtvrteční setkání s novináři, které exprezident zorganizoval ve svém floridském sídle Mar-A-Lago.

Podobně ale konferenci a Trumpovo srovnávání se s novou realitou hodnotila i další média, třeba americký list The New York Times, konzervativnější The Wall Street Journal, ale i britská BBC. Její korespondentka přímo na Floridě akci zhodnotila jako „spíše pokus získat zpět pozornost než oznámení něčeho nového“.

Novináři si tak znovu vyslechli kritiku demokratických kandidátů, výtky vůči stavu dnešní americké ekonomiky a také některá ne úplně pravdivá vyjádření. Trump například popsal svůj odchod z funkce jako poklidné předání moci. A to navzdory událostem z 6. ledna 2021, kdy jeho příznivci vtrhli do Kapitolu, nebo porušení tradice, kdy se po volbách nesetkal se svým nástupcem.

Harrisová si vybrala parťáka do voleb

Kandidát na viceprezidenta Tim Walz pravděpodobně Kamale Harrisové na cestě do Bílého domu u mnoha voličů vyloženě nepomůže. Pomohl jí ale uklidnit vlastní stranu a přesvědčil ji, že její kandidatuře nebude škodit.

Exprezident navíc působil, jako by se stále nesrovnal s tím, že v listopadu proti němu nenastoupí Joe Biden. Během konference totiž mluvil i o tom, že prezidenta v podstatě okradli jeho kolegové, kteří se měli zasadit o to, že nakonec z kandidatury odstoupil.

„Tento deficit pozornosti je pro Trumpa neobvyklou pozicí. Bývalý prezident není zvyklý bojovat o pozornost, zejména v tomto volebním cyklu,“ píše ve svém textu pro BBC Katty Kayová. Podotýká, že dokud zprávám dominoval Trump, a nikoliv Biden a jeho vysoký věk, kampaň současného prezidenta byla v podstatě ráda.

„Otřesy na straně demokratů však byly dramatické a hodné pozornosti, že vytlačily Trumpa z předních stránek,“ dodala dále novinářka. „A aby to měl republikánský kandidát ještě těžší, většina zpráv o nečekaném nástupu Harrisové jako demokratické kandidátky byla pozitivní.“

Rozjetý modrý vlak

Harrisové se víceméně daří doteď a její kampaň se bude snažit, aby to tak zůstalo. Je sice otázkou, jestli to dokáže, momentálně ale mohou mít radost minimálně z průzkumů veřejného mínění.

V tom nejnovějším od společnosti Ipsos ji od Trumpa celostátně dělí náskok už 5 procentních bodů. To už je i ve specifickém americkém volebním systému dost na to, aby Harrisová skutečně vstoupila do Bílého domu. A je to hlavně znatelný rozdíl oproti dnům, kdy skončil Biden, který za Trumpem zaostával.

I když exprezident tvrdí, že nijak nezměnil svou strategii, mezi odborníky sílí pocit, že to možná bude třeba. Jeho problém přitom nespočívá v tom, že by proti Harrisové neexistovaly argumenty; Američany trápí například vysoké ceny a viceprezidentka zatím nenabídla příliš konkrétních řešení.

Trump se ve svých proslovech ale zatím často stáčí spíše k jeho osobním záležitostem. Během již zmiňované čtvrteční konference třeba dospěl až k tomu, že srovnával velikost davu svých příznivců a davu, který přišel na slavný proslov Martina Luthera Kinga ml. známého jako Mám sen (I Have a Dream).

Dárci a americké volby

Nejbohatší Američané tradičně podporují své favority ve volbách a také letos na podporu prezidentských kandidátů opět putují miliony dolarů. Seznam Zprávy přinášejí přehled těch nejštědřejších z nich.

Jeho konference samozřejmě neunikla ani týmu Harrisové, který ji označil spíše za nervové zhroucení. Upozornil navíc na to, že Trump v podstatě celý týden nevedl žádnou kampaň a nevydal se - na rozdíl od demokratů - do států, které budou na podzim nejspíše rozhodovat o vítězi voleb. Cestuje místo něj jeho kandidát na viceprezidenta J. D. Vance.

Republikáni se snaží alespoň upozorňovat na to, že Harrisová ve své aktivitě takřka zapomíná na tiskové konference, kde by čelila otázkám novinářů, a vyhýbá se i rozhovorům. „Spokojí se média s těmito drobky?“ ptal se konzervativní moderátor Ari Hoffman, když Harrisová čelila otázkám pouhé dvě minuty.

Změřit síly

Oba budou nicméně na Američany brzy moct zapůsobit během debaty, se kterou již souhlasil Trump i Harrisová a která byla domluvena již pro souboj mezi Bidenem a Trumpem. Uskutečnit by se měla 10. září pod taktovkou stanice ABC.

Vzhledem k tomu, jak krátká je viceprezidentčina kampaň, bude pro ni toto veřejné vystoupení důležitou příležitostí oslovit nejen nerozhodnuté voliče. Její dosavadní výsledky v debatách mají nicméně dost smíšenou bilanci, stejně jako její schopnost zodpovědět náročné otázky v rozhovorech.

Harrisová je dnes nicméně zkušenější političkou než před čtyřmi lety, kdy poprvé kandidovala na prezidentku, a nezbývá než čekat, jaký výkon předvede. Trump neztrácí čas a již nyní znevažuje její schopnosti, podobně jako to dělal i u jejího předchůdce.

Podle exprezidenta by se pak měly v září konat ještě další dvě debaty, se kterými on a jeho lidé již souhlasili - jedna v režii stanice Fox News a druhá v televizi NBC. Harrisová ale účast zatím nepotvrdila.

Doporučované