Hlavní obsah

Ženy pro Kamalu, Navahové pro Donalda. Vrtošivý Jih rozhodnou i detaily

Foto: AP Photo/Ross D. Franklin, Profimedia.cz

Reakce návštěvníků mítinku Kamaly Harrisové v rezervaci Indiánské společenství řeky Gila v Arizoně, když viceprezidentka mluvila o svém volebním soupeři Donaldu Trumpovi.

Těsnější to tam snad být nemohlo. Před čtyřmi lety zvítězil Joe Biden ve třech ze čtyř klíčových států tzv. slunečního pásu o tisíce hlasů. Kamala Harrisová by na něj ráda navázala. Čtěte třetí část analýzy SZ o tzv. swing states.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zvířata, jed americké krve, pojídači psů a koček. To jsou jen ukázky tří z mnoha hanlivých výrazů, které použil republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, když hovořil o migrantech přicházejících do USA.

Ostrých výroků se nebojí. Ví, že téma migrace hraje zcela klíčovou roli ve státech tzv. slunečního pásu (Sun Belt), kde se nachází i čtyři ze sedmi těch zásadních, kde se v úterý 5. listopadu rozhodne o budoucím americkém prezidentovi: Arizona, Georgie, Nevada a Severní Karolína.

Exprezidentovi dlouho nahrávala i data. Na konci loňského roku dosáhl počet nelegálních překročení jižní hranice USA historického maxima. Nová data ukazují výrazný pokles - v posledních měsících je nelegální imigrace na nejnižších číslech od srpna 2020.

Donald Trump i tak na problém upozorňuje více než na jakýkoli jiný a svádí jej na svoji rivalku v souboji o Bílý dům, viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která měla migraci v posledních letech částečně na starosti.

Data z výše zmíněných swing states, jak Američané říkají rozhodujícím státům, ukazují, že voliči zde téma migrace považují vedle ekonomiky za jeden z klíčových motivů svého rozhodování. To je dobrá zpráva právě pro Donalda Trumpa.

Proč o výsledku rozhoduje jen několik států?

E pluribus unum, píše se na státním znaku Spojených států. V překladu z latiny to znamená „z mnoha jeden“. Při prezidentských volbách však klidně můžeme parafrázovat na „z několika málo jeden“.

O obsazení Bílého domu v listopadu rozhodnou voliči jen v sedmi klíčových státech. Ke kampani je tak potřeba přistupovat s tímto vědomím. Mnohem větší roli tak hrají lokální témata, s mítinky pak mohou pomoci i oblíbené regionální politické osobnosti.

Harrisové naopak hraje do karet, že lidé latinskoamerického původu, kterých je v těchto státech dost, vesměs podporují ji.

Hispánci byli klíčem k vítězství Joea Bidena ve volbách před čtyřmi lety. Měl u nich na Donalda Trumpa náskok 33 procentních bodů. Letos se ale, zdá se, tento náskok smrsknul možná i na méně než polovinu a Harrisové nemusí pomoci ani to, že jich je celkově víc.

Velmi těsný volební souboj v Arizoně, Georgii, Nevadě i Severní Karolíně ale mohou rozhodnout i jiná témata a jiné faktory. Seznam Zprávy je poté, co zavítaly do oblasti tzv. rezavého pásu, přiblíží v posledním pokračování analýzy na téma amerických swing states.

Foto: Seznam Zprávy

Arizona.

„Stát Grand Canyonu“ byl historicky republikánský, před čtyřmi lety tu ale velmi těsně zvítězil demokrat Joe Biden. Migrace coby fenomén slunečního pásu je v Arizoně cítit snad vůbec nejsilněji. Jako jediný z letošních swing states totiž přímo sdílí hranici s Mexikem, a to hned o délce 600 kilometrů.

Pro více než 30 % obyvatelstva státu bude migrace, jak ukazují průzkumy, hlavním kritériem. Arizoňané zároveň věří, že ochranu vnějších hranic lépe zajistí Trump než Harrisová.

Donald Trump to dobře ví. Když navštívil druhé největší arizonské město Tucson po tom, co sám popsal jako „monumentální vítězství nad soudružkou Kamalou Harrisovou v prezidentské debatě“, migraci věnoval značnou část svého mítinku. Trump barvitě popisoval příběhy lidí, kteří byli sexuálně napadeni přistěhovalci.

Interrupce

Přesto jsou hlavním tématem, které se v souvislosti s Arizonou řeší, reprodukční práva. Kamala Harrisová upozorňuje na to, že právo na interrupce bylo ve státě v průběhu dubna úplně zrušeno a viní z toho svého soupeře v boji o Bílý dům.

Rozhodnutí místního nejvyššího soudu, které obnovilo 160 let starou právní úpravu, podle Harrisové „jednou provždy ukázalo, že dřívější zrušení Roe vs. Wade (rozsudek Nejvyššího soudu USA, který dal právo na potrat všem Američanům na federální úrovni, pozn. red.) bylo jen úvodním aktem širší strategie“, jejímž cílem je omezit přístup k potratům ve Spojených státech.“

„A my všichni musíme pochopit, kdo za to může,“ upozorňovala už v době, kdy byla „pouze“ pravděpodobnou kandidátkou na viceprezidentku. „Udělal to bývalý prezident Donald Trump.“ Odkazovala se tak na skutečnost, že bez konzervativních členů amerického Nejvyššího soudu jmenovaných Trumpem by ke zrušení verdiktu Roe vs. Wade nedošlo.

Arizona nakonec starý zákon zrušila, Harrisová jej přesto v kampani opakuje. Slibuje, že scénář z tohoto státu se nebude smět opakovat. Zrušený rozsudek chce vnést do federálních zákonů. V Arizoně se navíc v den voleb bude hlasovat o úpravě místní ústavy, která by měla garantovat právo na interrupce. To může Harrisové pomoci s mobilizací zdejších voličů.

I Trump se v otázce interrupcí mírní. Tvrdí, že je proti úplnému zákazu, a právo žen svobodně rozhodovat o svém těle nedávno otevřeně podpořila i jeho manželka Melania.

Původní obyvatelé můžou mít jiný názor

U specifické voličské skupiny Harrisové téma potratů může ublížit. V Arizoně totiž žije přes 400 tisíc původních obyvatel Ameriky, což je třetí největší populace v USA. Nejvýznamnějším kmenem jsou Navahové.

Před čtyřmi lety indiáni z 90 % podpořili Bidena, nicméně letos o jejich podporu demokraté mohou přijít, a to právě i kvůli reprodukční politice. „V kultuře Navahů je život posvátný, včetně života v děloze,“ vysvětluje komentář deníku Navajo Times, nejstaršího a nejčtenějšího média původních obyvatel.

„Náš hogan (navažská chata pokrytá hlínou, pozn. red.) má tvar zakulaceného břicha matky. Trumpova administrativa podpořila pro-life hodnoty, které hluboce rezonují s našimi tradicemi,“ dodává.

Trumpova kampaň chce Navahy získat kompletně na svoji stranu. Mluví například i o tom, že politici ve Washingtonu se o původní Američany nezajímají, zatímco Trump prý ano. Některé neziskové organizace ale naopak upozorňují, že republikán coby prezident původním Američanům seškrtával dotace a jiným způsobem je dehonestoval.

Foto: Seznam Zprávy

Georgie.

Georgie na sebe po minulých volbách přitáhla velkou pozornost. Joe Biden tu vyhrál o 12 tisíc hlasů, navíc jako první demokrat od Billa Clintona. Donald Trump to dodnes neuznal a prohlašuje, že mu prezidentské volby byly ukradeny.

Rebelie Afroameričanů

Třetinu obyvatel Georgie tvoří Afroameričané, což je jeden z největších podílů v zemi. Právě oni mají velkou zásluhu na tom, že před čtyřmi lety stát poprvé od roku 1992 „zmodral“.

Jejich podpora je pro Harrisovou klíčová. V průzkumech se u této skupiny pohybuje na hodnotách podpory přibližně kolem 85 %. Joe Biden se před čtyřmi lety ovšem mohl těšit ze zisku vyššího přibližně o 7 procentních bodů. To je dostatečný rozdíl na zvrácení těsné většiny z minulých voleb.

Malá velká rebelie černošských mladíků

Část mladých černochů uniká dosahu demokratky Kamaly Harrisové v boji o Bílý dům. K údivu starší generace Afroameričanů se přiklánějí k Donaldu Trumpovi. Černošské hlasy jsou přitom pro případné vítězství demokratů zásadní.

Stará generace Afroameričanů je k demokratům loajální. Problém nastává u mladších černošských voličů. Ti v mnoha případech zvažují volbu Donalda Trumpa.

Ten se je snaží na svou stranu lákat velmi přímočarým, byť neobratným způsobem. Nedávno například řekl, že má u Afroameričanů sympatie, protože je také nespravedlivě odsouzeným.

Velké zastoupení žen nahrává Harrisové

Georgie je ale také stát s šestým nejvyšším poměrem žen vůči mužům – na sto mužů jich připadá 104,93. Rozdíly mezi jednotlivými státy USA sice nejsou velké, ovšem v situaci, kdy mohou rozhodnout jednotky tisíc hlasů, může být i tento faktor rozhodující.

Průzkumy ukazují, že Harrisová je u žen oblíbená výrazně více než její protikandidát. Vede u nich poměrem 50:45, zatímco u předpokládaného duelu Biden-Trump bylo rozložení sil 46:46. Harrisové u žen pomáhá například už probírané téma interrupcí.

Trumpovi mohl ublížit třeba teď už legendární výrok jeho viceprezidentského kandidáta J. D. Vance, který je sice staršího data, ale média si ho všimla po nominaci Harrisové. Spojení „banda bezdětných kočičích dam“ již prakticky zlidovělo.

Z americké kampaně

Miliony lidí už sdílely video, kde republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance útočí na Kamalu Harrisovou kvůli tomu, že nemá biologické děti. Ohradily se proti němu některé významné osobnosti, včetně herečky Jennifer Aniston. Rodinná politika je jedním z ústředních témat americké kampaně.

U voliček může demokratické kandidátce pomoci i podpora od výrazných postav americké popkultury. Postupně ji Harrisové vyjádřily například Billie Eilish, Charli XCX nebo Taylor Swift. Zejména poslední jmenovaná jen k samotné registraci k volbám přiměla statisíce lidí.

Hurikán přinesl debatu o změně klimatu

Trumfem Donalda Trumpa v Georgii může být situace, se kterou nemohl předem počítat. Pateticky řečeno mu ji seslalo samo nebe. Státem na jižním úpatí Appalačského pohoří se – jako i jinými státy včetně Severní Karolíny (viz níže) – v minulých týdnech prohnal hurikán Helene.

Trump v této souvislosti obvinil Joea Bidena, že krizi „prospal“, protože prezident strávil nejkritičtější víkend ve svém domě v Delaware.

Bývalý prezident naopak brzy Georgii navštívil, prohlédl si škody a vyjádřil podporu místním. Řekl, že hovořil s podnikatelem Elonem Muskem, svým politickým spojencem, který poskytne satelitní internetové připojení odříznutým oblastem.

Tandem Harrisová-Walz však proti Trumpovi hraje kartu klimatické změny, která se kvůli katastrofě stala dalším tématem kampaně.

„Není pochyb o tom, že tahle věc (myšleno hurikán) vtrhla na scénu rychleji a silněji než cokoli, co jsme kdy viděli,“ řekl demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Walz. Připomněl tak vyjádření mnohých odborníků, že síla živlu a skutečnost, že došel nezvykle daleko do vnitrozemí, pramení zejména z globální změny klimatu. Tu Trump popíral třeba i během zmíněné návštěvy Georgie.

Republikán si tam naběhl lží, kterou popřel přímo jeho stranický kolega. Prezidentský kandidát tvrdil, že se republikánský guvernér Brian Kemp nemůže dovolat nikomu z Bidenovy administrativy, protože prezident prý následky pohromy řešit nechce. Kemp ovšem řekl, že telefonicky hovořil přímo Bidenem.

Audrey Haynesová, profesorka politologie na Georgijské univerzitě, ale stejně věří, že hurikán nahraje spíše Trumpovi. „Podařilo se mu strategicky udělat dvě věci – uskutečnit další návštěvu státu, který je pro něj ve volbách kritický, a dát na odiv, že se stará o tamní lidi,“ prohlásila pro server The Hill.

Foto: Seznam Zprávy

Nevada.

Nevada je ze všech klíčových států nejmenší, přesto může jejích šest volitelů sehrát rozhodující roli. Stát volí demokratické prezidenty nepřetržitě od roku 2008. Ze sedmičky klíčových států jde o jediný, kde Donald Trump ještě nezvítězil. Přesto jej však proti Bidenovi nominálně volilo o 150 tisíc voličů více než proti Clintonové.

Nejdůležitějším kritériem pro 26 % voličů bude podle průzkumu stav ekonomiky. Nevada se potýká s vysokou nezaměstnaností, její míra dosahuje 5,5 %, tedy nejvíc napříč všemi státy. V Las Vegas, kotvě nevadské ekonomiky, pak dokonce v létě atakovala sedmiprocentní hranici.

Harrisová „okopírovala“ zdanění spropitného

Špatná situace nahrává Donaldu Trumpovi. V Nevadě si navíc našel ještě jedno ekonomické téma - slíbil zrušit federální zdanění spropitného. To se týká pracujících ve službách - zaměstnanců restaurací, barmanů, kadeřníků, taxikářů a dalších, kteří často dostávají značnou část svých příjmů v této formě. V Nevadě takovýchto lidí žije více než pětina.

Trumpův slib v Nevadě funguje, Harrisová ho pak převzala. Od soupeřovy kampaně si za to vysloužila přezdívku „Copycat Kamala“ (v českém překladu je nejblíže "kopírka Kamala").

Pro podobné situace exprezident používá stále stejný argument: „Proč to tedy neudělala?“ ptá se opakovaně s dodatkem, že viceprezidentka je u moci již více než tři a půl roku.

Diskuse probíhá v době, kdy elektronické platby usnadňují sledování spropitného, což zvyšuje riziko spojené s neoznámením těchto příjmů.

Analýza Yaleovy univerzity ukazuje, že spropitné v celých USA pravidelně dostávají 4 miliony pracovníků, což je méně než 3 % všech zaměstnanců. Značná část z nich, zhruba 37 %, navíc vydělává tak málo, že v současné době vůbec neplatí daně z příjmu federální vládě.

V Nevadě však mohou rozhodnout i jednotky tisíc hlasů. Pracovníci ve službách tradičně volí demokraty a Harrisovou i letos podpořili zástupci Kulinářského svazu, velmi vlivného odborového hnutí, které reprezentuje přes 60 tisíc voličů.

Město versus předměstí

Zajímavým demografickým prvkem v Nevadě je vysoká urbanizace. V pouštním státě žije vedle Kalifornie a New Jersey vůbec nejvíce obyvatel ve městech. Podle dat z letošního srpna jde o 94 % populace.

Tradičně republikánský venkov tu tedy Trumpovi moc nepomůže. Městští voliči jsou naopak silně demokratičtí - podle federálních dat preferují tuto stranu proti republikánům v poměru 60:37. Kde naopak strana s oslem ve znaku ztrácí, jsou předměstí amerických měst. Jejich obyvatelé v poměru 50:47 preferují republikány.

Foto: Seznam Zprávy

Severní Karolína.

Výsledky voleb v Severní Karolíně se predikují snad vůbec nejobtížněji. Procentuálně je zde totiž napříč všemi 50 státy vůbec největší zastoupení voličů, kteří jsou zaregistrovaní jako nezávislí: 36,3 %.

V Severní Karolíně zvítězil republikánský kandidát ve všech prezidentských volbách od roku 1976 s jedinou výjimkou – v roce 2008 o pouhé tři desetiny procentního bodu slavil Barack Obama. Severní Karolína jako jediný z letošních klíčových států dvakrát volila Donalda Trumpa.

Prezidentské volby ve stínu „černého nacisty“

Letos mu ale problémy působí jeden z místních republikánů, kandidát na guvernéra Mark Robinson. Jsou dokonce tak zásadní, že by mohly teoreticky stáhnout i Trumpa: Robinsonova podpora je nízko a voliči by kvůli němu mohli raději podpořit demokraty napříč volebním lístkem.

A příčina problémů?

Americká CNN o Robinsonovi v polovině září zveřejnila článek, který upozorňoval na jeho více než deset let staré komentáře na pornografické stránce Nude Africa, v nichž pronášel oplzlé sexuální poznámky, nazýval se „černým nacistou“, znevažoval Martina Luthera Kinga mladšího a zastával se otrokářství.

V souvislostech:

Republikánský viceguvernér Severní Karolíny Mark Robinson se před lety na jedné pornostránce označil za černého nacistu a zanechal zde řadu lascivních a rasistických komentářů. Skandál může mít dopad i na prezidentský souboj.

Donald Trump si je vědom závažnosti skandálu – zvlášť s ohledem na afroamerické voliče, které se snaží přetáhnout od demokratů.

Zatímco ještě v srpnu bývalý prezident Robinsona na mítinku pozval na pódium po prvních 45 vteřinách a nazval jej „Martinem Lutherem Kingem na steroidech“, několik dní po nových zjištěních bylo vše jinak. Nejenže na dalším shromáždění Robinson nebyl, ale Trump o něm ani nemluvil, i když vyzdvihoval jména dalších místních republikánů.

Demokraté se ze zmíněných důvodů snaží Robinsona s Trumpem co nejvíce spojovat.

U některých voličů ale Robinson našel zastání. „Všichni jsme v minulosti udělali něco, čeho litujeme. Některé věci jsou šílené,“ citoval The Washington Post sedmdesátiletého Boba Judsona. „Chci říct, že kdybychom se tím řídili, tak bychom tady asi nebyli ani kvůli Trumpovi, že?“

Prestižní univerzity táhnou voliče demokratů

Americká CNN má za to, že triumf demokratů v Severní Karolíně by zvýšil pravděpodobnost Kamaly Harrisové na zisk Bílého domu na 95 procent.

Viceprezidentce by ve státě měla hrát do karet demografická změna, která se pojí s rozkvětem univerzitního vzdělávání ve státě. Vysoké školy v Severní Karolíně nabírají na prestiži - zejména Duke University v Durhamu server U.S. News v žebříčku zařadil na dělené šesté místo po boku třeba i světoznámého kalifornského Caltechu.

Univerzity pak produkují vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, které se přizpůsobuje i trh práce. Data ukazují, že v průmyslu moderních technologií tam pracuje 8 % lidí.

Průměrná vzdělanost lidí ve státě tedy roste. Podle některých analýz je přitom dosažený stupeň vzdělání nejlepší faktor, na jehož základě lze odhadovat, pro koho bude daný volič hlasovat.

Zbylé tři státy, které určí prezidenta USA

Co ovlivní hlasování ve swing states tzv. rezavého pásu, tedy v Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu, jsme rozebírali v samostatném textu.

„S přechodem USA na ekonomiku 21. století dochází k rozkolu mezi lidmi, kteří dosáhli vysokoškolského vzdělání - ti se stali základem Demokratické strany,“ upozornil v podcastu CNN Political Briefing poradce bývalého prezidenta Billa Clintona Doug Sosnik. Naopak lidé, kteří z ekonomických změn neprofitují, tvoří jádro republikánských voličů.

A data jeho slova potvrzují: Harrisová mezi vysokoškolsky vzdělanými voliči vede poměrem 56:30.

Vzdělané obyvatelstvo navíc zajišťuje, že Severní Karolína si ekonomicky vede dobře. V současné době má 4. nejlepší ekonomické vyhlídky z celých USA (citovaná prognóza hodnotí státy podle 15 důležitých proměnných). A hospodářství je podle průzkumu společnosti Marist Poll ve volbách rozhodujícím kritériem pro 26 % obyvatel státu.

Jak se volí americký prezident

Doporučované