Hlavní obsah

Sjezd odhalil, jak se mění mocenské role členů rodiny Trumpových

Foto: Profimedia.cz

Donalda Trumpa v závěru republikánského sjezdu obklopili nejbližší.

Trumpova rodina i nadále stojí po exprezidentově boku. Nejviditelnější tváře se ale změnily. Manželka a dcera Ivanka zůstávají více v ústraní, do popředí vystoupala nová trojice: synové Donald a Eric a snacha Lara.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Donald Trump před osmi lety poprvé přijímal republikánskou nominaci do boje o Bílý dům, jeho manželka Melania na stranickém sjezdu pronesla projev na jeho podporu. Na tradici navázala i v roce 2020, kdy vyzdvihovala zejména to, jak její manžel bojuje za Američany.

Na letošním seznamu řečníků však její jméno chybělo. Na republikánské akci se dokonce objevila až ve čtvrtek, tedy během posledního dne. Zářila, usmívala se, sjezd ji bouřlivě přivítal, stála manželovi po boku, ale na mikrofon neřekla ani slovo.

Nejspíše se to dalo očekávat. Jakmile totiž Trumpovi opustili Bílý dům, Melania se stáhla z očí veřejnosti a svého manžela nedoprovázela ani na soudních jednáních, ani na mítincích s jeho podporovateli.

Vzhledem k tomu, jak si Trump dlouhodobě zakládá na rodině a její podpoře, je to přece jenom trochu zarážející. Rozhodně to ale nevypadá na nějaký rozkol Trumpových, jde spíše o drobnější posuny. Hodí se například připomenout, že po pokusu o atentát na manžela Melania před týdnem zveřejnila na sociálních sítích prohlášení a vyzvala k národní jednotě a uzdravení.

Nejen bez manželky

Melania nicméně nebyla jediná, koho média během čtyřdenního sjezdu vyhlížela. Mezi řečníky tentokrát chyběla i Trumpova nejstarší dcera Ivanka, která na akci s manželem Jaredem Kushnerem rovněž dorazila až ve čtvrtek. Také oni se totiž již před časem stáhli z veřejného života.

Foto: platforma X, Wikipedia.org, Seznam Zprávy

Trumpovi nejbližší.

„Tentokrát jsem se rozhodla dát přednost svým malým dětem a soukromému životu, který jako rodina vytváříme. I když budu svého otce vždy podporovat, do budoucna tak budu činit mimo politickou arénu,“ informovala Ivanka, když její otec oznámil svou aktuální kandidaturu do Bílého domu.

Během prvního Trumpova funkčního období hrála Ivanka s manželem důležitou roli přímo v Bílém domě jakožto prezidentovi hlavní poradci. Po boku mu stáli i v době, kdy se v roce 2020 pokoušel svůj úspěch zopakovat. Poslední čtyři roky si však drželi patřičný distanc a například Kushner se věnoval hlavně své investiční firmě.

Podle Kate Andersen Browerové, autorky několika knih o Bílém domě, včetně knihy o prvních dámách, je nepřítomnost Ivanky a Melanie v první linii známkou toho, jak Trumpovo první prezidentství některé členy rodiny zatížilo.

„Na Trumpových ženách zůstala spousta jizev,“ cituje Browerovou list The Financial Times. „Ivanka byla kritizována mnoha demokraty, kteří si mysleli, že bude někým, kdo dokáže otce v Bílém domě mírnit, a ona to nedokázala. Buď to nechtěla, nebo to nedokázala.“

Nová krev

Viditelný odstup těch, kteří dříve zastávali významné role, však nejspíše naznačuje i něco dalšího než jen „traumatizující“ zkušenosti z minulosti. Do popředí se totiž dostávají zcela jiní příbuzní, kteří podle webu NBC News v podstatě ukazují těsnější přilnutí k politickým a osobnostním preferencím Trumpovy oddané základny.

Ivanka s manželem totiž reprezentují spíše „centristické“ prvky Republikánské strany než populističtější pravicové frakce, které ztělesňují jiní, již na sjezdu dostali prostor.

Jednou z těchto postav je například šestačtyřicetiletý Donald Trump junior, který se podle médií významně zasloužil o výběr J. D. Vance na kandidáta na viceprezidenta. Je to možná důkaz rostoucího vlivu prvorozeného syna v politickém prostředí okolo jeho otce. Junior je ostatně dlouhodobě oblíbený u členské základny.

+10

Na sjezdu ovšem zazářil i další člen rodiny: Lara Trumpová, manželka Erica Trumpa, exprezidentova druhorozeného syna. Ta se v úterý večer v záři reflektorů ujala slova ve slotu běžně vyhrazeném pro manželku prezidentského kandidáta a voličům představila jemnější stránky svého tchána, zejména jeho roli dědečka.

„Když se podívám na Donalda Trumpa, vidím úžasného otce, tchána a samozřejmě dědečka svých dvou dětí. Je to muž, který se obětoval pro svou rodinu, a muž, který se skutečně obětoval pro svou zemi,“ pronesla jednačtyřicetiletá bývalá moderátorka, která má v kampani nejspíše zaplnit mezeru po Ivance a Melanii.

Lara je navíc od letošního roku i spolupředsedkyní Republikánského národního výboru, kam ji pomohl dosadit sám Donald Trump.

Novou trojici na výsluní doplňuje i sám Eric Trump. Ten nicméně hraje významnou roli ve vedení firmy Trump Organization, a pokud by otec v listopadu vyhrál, pravděpodobně by nezaujal místo po jeho boku v Bílém domě a působil by jako jeho oči a uši uvnitř vybudovaného impéria.

Podle webu BBC ovšem někteří vidí paralely mezi Ericovou a Lařinou rolí v této prezidentské kampani s rolí Ivanky a Jareda v roce 2016. Eric například na sjezdu mluvil jen těsně před otcem.

Eric byl mimochodem na sjezdu jedním z delegátů za Floridu, kteří formálně potvrdili Trumpovu nominaci do voleb. Delegáty byli i Donald mladší a jeho snoubenka Kimberly Guilfoylová a také Trumpova nejmladší dcera Tiffany a její manžel Michael Boulos.

Pokračovat v tradici?

Na akci ale mohli příznivci Republikánské strany pozorovat i novou generaci Trumpových. Nejvýrazněji zazářila sedmnáctiletá dcera Donalda mladšího Kai. I ona dostala na sjezdu slovo a dědečka její řeč viditelně dojala.

„I když prochází všemi těmi soudními případy, vždycky se mě ptá, jak se mi daří. Vždycky mě povzbuzuje, abych se snažila být co nejúspěšnější,“ pronesla před stranickými špičkami exprezidentova nejstarší vnučka. „Samozřejmě nastavil laťku hodně vysoko, ale kdo ví, třeba ho jednou doženu.“

Svěřila se i s tím, jak s dědečkem prožívá golf, a popsala, jak jí volá do školy a všechna vnoučata zásobuje sladkostmi, když se rodiče nedívají.

Chvilku pozornosti získala i další Trumpova vnoučata. V poslední den sjezdu na sítích bodovala například dcera Erica a Lary Carolina, která v lóži chvíli seděla dědečkovi na klíně a vzhledem k pozdní hodině zívala únavou.

Podcast 5:59 o dění za oceánem

Kandidát amerických republikánů do podzimních prezidentských voleb Donald Trump po sobotním atentátu sklízí chválu a podporu politických kolegů, včetně bývalých nekompromisních rivalů. Jak silná pozice Donalda Trumpa je?

Další příkladem pozornosti mířící na mladší členy rodiny pochází už z předchozího týdne. Na předvolebním shromáždění v Miami se poprvé objevil osmnáctiletý Barron Trump, jediný syn, kterého má Trump se svou třetí manželkou. Původně měl být dokonce i delegátem na sjezdu, nakonec nominaci odmítl.

Podle Micka Mulvaneye, se kterým mluvil list The Financial Times a který byl v letech 2019 až 2020 personálním šéfem Trumpova Bílého domu, se očekává, že případná nová Trumpova administrativa bude pokračovat v neobvyklé praxi dosazování rodinných příslušníků do klíčových politických pozic.

Snad se Trump řídí slovy, která v nedávném rozhovoru pro deník The Washington Post pronesla Lara Trumpová: „Někdy jsou jedinými lidmi, kterým můžete věřit, členové rodiny.“

Doporučované