Hlavní obsah

První demokratický kongresman vyzval Bidena, ať vzdá boj o Bílý dům

Foto: POTUS/X.com

Joe Biden.

aktualizováno •

„Mé rozhodnutí zveřejnit tyto silné výhrady nebylo snadné a v žádném případě nesnižuje můj respekt ke všemu, čeho prezident Biden dosáhl,“ uvedl Lloyd Doggett v prohlášení.

Článek

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett dnes jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do prezidentských voleb, které se budou konat letos na podzim, a neusiloval tak o znovuzvolení prezidentem Spojených států.

Sedmasedmdesátiletý Lloyd Doggett z texaského Austinu podle agentury AP poukázal na Bidenův nepřesvědčivý výkon v předvolební debatě s republikánským protikandidátem Donaldem Trumpem.

„Uznávám, že na rozdíl od Trumpa byl prezident Biden vždy v první řadě zavázán naší zemi, nikoli sobě, a doufám, že učiní bolestivé a obtížné rozhodnutí odstoupit,“ pravil Doggett podle serveru CNN na adresu 81letého prezidenta. „Uctivě ho k tomu vyzývám.“

Připomeňme, že po zmíněné debatě, v níž Biden místy dlouho hledal správná slova, pokašlával a chyběla mu energie, zavládla v demokratickém táboře panika. A začaly se objevovat apely, aby Biden od záměru obhajovat upustil. Proti výměně se ale postavili někteří jeho kolegové.

Stejně tak Bidena podpořila i rodina, která prý zároveň zkritizovala jeho poradce a proběhly i debaty, zda v týmu neudělat personální změny.

Je to na Bidenovi

Že by se Biden neměl dále ucházet o znovuzvolení, si podle ČTK mimo Doggetta myslí i třetina demokratů. Někdejší první dáma Michelle Obamová by podle průzkumu Trumpa s přehledem porazila.

Jak Seznam Zprávy popsaly už dříve, definitivní rozhodnutí leží na Bidenovi. Neexistuje žádný formální mechanismus, jak ho coby předpokládaného demokratického kandidáta nahradit, a v podstatě jedinou „čistou“ možností by bylo, kdyby sám souhlasil, že odstoupí.

Začala se už skloňovat první jména potenciálních náhradníků.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová na úterní tiskové konferenci uvedla, že chápe obavy týkající se Bidenova vystoupení v předvolební debatě, test kognitivních schopností, k němuž prezidenta v debatě vyzýval Trump, ale podle ní není nutný.

Zároveň ujistila, že americká exekutiva neskrývá žádné informace týkající se prezidentovy kondice.

Související témata:

Doporučované